Hyppää sisältöön
Företagskunder
Suomeksi
Logga in på Mitt Fennia
  • Ingångssida
  • Aktuellt
  • På barnens villkor

På barnens villkor

8.7.2019

Det första barnet vänder upp och ner på vardagen och värderingarna. Jukka-Pekkas familj har levt småbarnsliv i snart fyra år och lärt sig mycket under den tiden.

Från familjens höghuslägenhet på 14:e våningen ser man ända ut till havet, även om både byggarbetsplatser, parker och hela stadsdelar ligger mellan huset och stranden. I den ljusa trerummaren bor Jukka-Pekka Hares med sin fru och sina två döttrar. Den yngsta är ett år och åtta månader gammal och sover middag på balkongen. Familjens snart fyraåriga förstfödda är på dagis i några timmar till. Nu hinner Jukka-Pekka dricka eftermiddagskaffe.

– Jag har varit hemma med minstingen i nästan ett år och återvänder till jobbet om en månad. I mars är det irriterande slaskigt och grått, men på sommaren är det skönt att bada och njuta av solen, säger Jukka-Pekka.

Beslutet att stanna hemma med barnet var inte självklart, men inte heller svårt. Med sin äldre dotter stannade Jukka-Pekka hemma i fem månader.

– Varför inte, så länge man inte blir ruinerad. Att vara hemma med ett barn ger perspektiv på livet.

Spänd förväntan

Paret köpte bostaden med den fina utsikten våren 2014.

– Det var klart att vi i något skede ville ha barn, så vi valde bostadsstorlek med tanke på det. Närheten till staden, bra trafikförbindelser och lokal service var viktiga saker för oss.

Före flytten renoverade de bostaden och fällde mellanväggar och dörrar för att den skulle passa dem så bra och så länge som möjligt. Länge stod ett av rummen nästan tomt eftersom det inte behövdes. Hösten 2015 föddes familjens första barn, och både inredningen och livet kastades över ända.

– Det första barnet är en mycket större förändring än det andra. Visst var vi spända, men inte överdrivet. Mina syskon hade redan barn, så vi visste hur livet ser ut i en småbarnsfamilj.

Vardagen förändrades plötsligt på många sätt. Nöjeslivet byttes ut mot godnattsagor och fokus flyttade från en själv till barnet.

– Man tar ständigt hand om någon annan, inte bara sig själv. Det är en stor förändring jämfört med tidigare. Man har heller aldrig tid för någonting, fast det hade vi inte tidigare heller. Gräset ser bara grönare ut på andra sidan.

Ny bil och hemmet i skick

Det extra rummet fick bli föräldrarnas sovrum och det andra rummet barnkammare. Eftersom det fanns barn i umgängeskretsen sedan tidigare behövde familjen knappt skaffa några leksaker eller tillbehör. De hade också en bil, men bytte ut den mot en säkrare och något större innan barnen föddes. Bilen måste lätt rymma allt som en fyrapersonersfamilj behöver på sommarstugan.

– Vi övervägde bildelning, men kände att det skulle vara jobbigt att ständigt flytta bilbarnstolarna. Vi använder ändå bilen rätt sällan, mest när vi ska till stugan.

Småbarnslivet var redan välbekant när andra barnet föddes. Alltid väckning samma tid vare sig det är jul, midsommar, måndag eller lördag.

– Livet är mer inrutat nu, men till exempel när det gäller att hålla ordning hemma har jag lättat på kraven för att hinna andas ut ibland. Sedan vi fick barn anlitar vi också en städare en gång per månad för att underlätta vardagen.

Familjen har också ett orosmoment mindre tack vare barnförsäkringen, som de lyckligtvis knappt behövt använda.

– Tanken var att försäkringen blir vår räddning om vi drabbas av alla föräldrars största skräck, ständiga öroninflammationer. Lyckligtvis har barnen varit friska.

Papparollen är självklar

Jukka-Pekka har snart varit hemma med familjens minsting i ett år. Återgången till arbetet i höst känns bra även om vardagen hemma med barnen har varit givande och lärorik. Ibland överraskas Jukka-Pekka fortfarande över sin roll som pappa och fostrare.

– Man vaknar upp och inser plötsligt att man är pappa. Det har blivit en vardaglig sak som man inte aktivt reflekterar över.

Jukka-Pekka ser redan fram emot tiden när barnen är större och kan leka och spela mer.

Barnen har gett livet en ny mening och perspektiv på vad som är viktigt.

– Kontrasten jämfört med studielivet är stor. På min kompis svensexa märkte jag att en stor del av gänget hade bildat familj, och samtalsämnena avspeglade det. Vi pratade om vuxna saker som personlig utveckling, konstaterar Jukka-Pekka med ett skratt.

Försäkringar och tjänster Skador Kundservice Aktuellt Företagskunder Medietjänster Fenniakoncernen Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Dataskydd och användarvillkor Tillgänglighet Samtalspriser och integritetsskydd