Hyppää sisältöön
  Kotitaloudet
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Varainhoito (S-Pankki)
 • Ohjeet
Yritysasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista
 • Lumisateita ja pakkasia luvassa - huolehdithan autosi ja itsesi talvikunnosta

Lumisateita ja pakkasia luvassa - huolehdithan autosi ja itsesi talvikunnosta

16.11.2020

Loppuviikoksi on luvattu runsaita lumisateita, kovia tuulia ja pakkasia koko Suomeen. Teistä saattaa tulla hyvinkin liukkaita. Huolehdithan, että autosi on talvikunnossa - ja ole tarkkana myös jalan tai polkupyörällä liikkuessa.

Uusi tieliikennelaki velvoittaa talvirenkaiden käyttöön marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Jos loppuviikon talviset sääennusteet toteutuvat, autoissa tulee olla talvirenkaat jo tällä viikolla.

– Renkaat kannattaa vaihtaa autoihin mahdollisimman pian, sillä sään muuttuessa talvisemmaksi myös renkaanvaihtopisteet ruuhkautuvat herkemmin. Syksy on ollut tähän asti tavallista lämpimämpi ja se on monella saattanut viivästyttää renkaiden vaihtoa, sanoo Fennian palvelupäällikkö Panu Stromberger.

Renkaidenvaihdon lisäksi kannattaa tarkistaa, että tuulilasinpesunesteet ovat pakkasenpitäviä, ja tuulilasi kannattaa muutenkin puhdistaa huolellisesti. Pidemmälle matkalle on hyvä pakata taskulamppu ja varavirtalähde, jolla saa ladattua puhelimen. Auton varustukseen kannattaa lisätä myös turvaliivit, ensiapulaukku ja viltti.

– Tärkeintä on kuitenkin kuskin ajokunto. Mitä valppaampia kuskit ovat, sitä turvallisempaa tien päällä on. Rauhallinen ja levännyt mieli ovat turvallisen matkan perusta, sillä kiire ja väsynyt tai ärtynyt mielentila ovat pahimpia riskitekijöitä tien päällä. Jos kesken ajon väsyttää, voit piristää itseäsi happihypyllä tai ottaa taukopaikalla pienet nokoset.

Valitse ajonopeus sään ja kelin mukaan, ja muista pitää riittävä turvaväli muihin ajoneuvoihin ja pyöräilijöihin. Maltillinen vauhti ja riittävät turvavälit antavat aikaa reagoida yllättäviin tilanteisiin ja auttavat välttämään onnettomuuksia.

Pidä itsestäsi huolta myös jalankulku- ja pyöräteillä. Kannattaa varata mukaan näkyvät heijastimet ja käyttää kunnon kenkiä - moni työmatkaonnettomuus johtuu nimenomaan liukkaista teistä. Pyöräillessä muista heijastimien lisäksi lamput sekä eteen että taakse, ja tietenkin pyöräilykypärä.

Viritä itsesi talviautoiluun

Silmä tarkkana hämärässä

Jalankulkijan tai pyöräilijän huomaaminen pimeän tien laidassa voi olla autoilijalle vaikea tehtävä - varsinkin, jos heijastimet tai polkupyörän valot puuttuvat. Pimeyden lisäksi näkyvyyteen vaikuttavat muutkin asiat, kuten jalankulkijan tai pyöräilijän vaatetus, varjot, sumu, erilaiset valonlähteet ja auton sisällä vallitsevat olosuhteet.

Kulkijan huomaaminen riittävän ajoissa vaatiikin autoilijalta jatkuvaa tarkkaavaisuutta.

Varaudu lämmittämään autoasi

Autoa kannattaa alkaa lämmittää, kun lämpötila painuu pakkasen puolelle. Kaiva lämmityspiuha tai pysäköintilämmittimen kaukosäädin esiin hyvissä ajoin. Pikkupakkasella lyhytkin lämmitys tekee autosi moottorille hyvää ja laskee polttoaineen kulutusta.

Seuraa sääennusteita

Yksikään lumisade tai pakkasyö ei tule yllättäen, vaan aamun keli on meteorologien tiedossa aina viimeistään edellisenä iltana. Jos keli kuitenkin pääsee yllättämään, jätä kesärenkailla varustettu auto suosiolla kotiin.

Aja kelin, älä rajoitusten, mukaan

Jokainen autoilija tietää, että auton jarrutusmatka on jäällä huomattavasti pidempi kuin asfaltilla, sankassa lumisateessa näkyvyys on aurinkoista säätä heikompi ja että kun tiellä on viisi senttiä sohjoa, ohjausliikkeiden kanssa kannattaa olla hyvin varovainen. Huonossa säässä onkin sallittua ja erittäin suotavaa ajaa nopeusrajoitusta hitaammin. Kun nämä faktat muistetaan myös ratin ja penkin välissä, vältytään jokatalvisilta ketjukolarilööpeiltä.

Tallenna autoilijan tärkein numero puhelimeesi

Fennia Autoapu 24h -palvelu on apunasi silloin, kun ajoneuvovahinko sattuu. Fennian Autoapu 24h -palvelussa:

 • Voit ilmoittaa meille vahingosta ympäri vuorokauden.
 • Järjestämme tarvittaessa hinauksen tai ajoneuvon pikakorjauksen paikan päällä.
 • Varmistamme, että pääset jatkamaan matkaasi sujuvasti.
 • Autamme sinua saamaan ajan vauriotarkastukseen ja ajoneuvon korjaukseen.

Fennian Autoapu 24h: 010 503 2001. Soitto Fennian 010 5 -alkuisiin palvelunumeroihin maksaa 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.

Jaa

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja