Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista
 • Kauppaneuvos on yrittäjien asialla

Kauppaneuvos on yrittäjien asialla

24.3.2019

Mikään ei ole niin yleishyödyllinen kuin yritys, joka tuottaa yhteiskuntaanpalkkatuloa, veroja ja osinkoja. Päättäjät tuntevat kuitenkin huonosti yritystoimintaa, ja päätöksiä sanelee kateus, sanoo kansanedustaja Eero Lehti.

Elämässä on kaksi tärkeää päätöstä. Toinen on aviopuolison valinta ja toinen, ryhdynkö yrittäjäksi vai en.

Kansanedustaja ja yrittäjä Eero Lehdellä on kokemusta molemmista noin puolen vuosisadan ajalta eikä hän kadu kumpaakaan valinnoistaan.

– Onnellisuustutkimuksissa yrittäjät ovat kärjessä. Useimmat yrittäjät toisaalta tykkäävät työstään ja ovat voineet sisäistää tehtävänsä aidommin kuin palkansaajat.

Lehti omistaa markkinatutkimuksia tekevän Taloustutkimuksen ja toimii sen hallituksen puheenjohtajaa.

– Olen pitänyt näistä hommista. Taloustutkimuksessa olen päässyt tapaamaan Suomen parhaita firmoja ja mielenkiintoisimpia ihmisiä eri aloilta. Tämä on minun luonteellani hyvä toimiala, sillä toimintaa voi kehittää koko ajan. En pidä tyynessä vedessä lillumisesta, vaan ongelmien ratkaisemisesta ja uusien innovaatioiden eteenpäin viemisestä.


Vääriä mielikuvia yrittäjistä

Eero Lehti on istunut kolme kautta eduskunnassa, missä hän on pyrkinyt edistämään yrittäjyyden edellytyksiä.

– Suomi pysyy pystyssä vain yritystoiminnan luoman lisäarvon varassa. Yritystoiminnan hyöty jakaantuu palkkasummana ja muina etuisuuksina, osinkoina ja veronkantona laajasti yhteiskuntaan. Jos ei ole yritystoimintaa, ennen pitkää syntyy katastrofi.

Yritystoimintaan liitetään Lehden mukaan kuitenkin paljon vääriä mielikuvia – ja kateutta.

– En tiedä toista ryhmää, jota kadehditaan enemmän kuin yrittäjiä – ja aivan väärin perustein. Valtaosa yrittäjistä tekee työmäärän, joka on puolitoista tai kaksi kertaa suurempi palkkatyöhön verrattuna. Ja tuntikorvauksella, joka on selvästi alle TES:n palkkojen. Kaikkein huonommassa asemassa ovat yksinyrittäjät, joiden ainoa kilpailutekijä on olla aina töissä.

Lehden kansanedustajakokemuksen mukaan julkinen sektori ja varsinkin poliitikot tuntevat huonosti yritystoiminnan edellytyksiä. Se näkyy esimerkiksi veropolitiikassa, joka ei rohkaise listaamattomien yritysten omistamiseen. Rahat onkin edullisempaa sijoittaa muualle: pörssisijoituksiin, rahasto-osuuksiin ja kiinteistöihin.

– Kasvuyrityksiä rangaistaan liian voimakkaasti progressiivisella verotuksella, vaikka verotuksen pitäisi kannustaa yrityksiä kasvamaan. Meidän tulisi ottaa oppia Virosta, jossa valtio verottaa osinkoja vasta, kun ne nostetaan yrityksestä. Se on omiaan kehittämään uusille toimialoille kasvuhakuisia yrityksiä.

Kaikille yrityksille ei löydy jatkajaa

Toinen yrityksiin liittyvä ongelma ovat ikääntyvät yrittäjät. Moni yrittäjä on laskenut sen varaan, että tekee aikanaan sukupolvenvaihdoksen tai myy yritystoiminnan. Nyt näyttää siltä, että perinteinen tapa ei enää toimi.

– Tämä on erittäin suuri uhka sellaisille yrittäjille, jotka ovat laiminlyöneet oman yrittäjäeläkkeen rahoittamisen. Se on haaste myös yrityksille, joista vain noin kymmenen prosenttia löytää jatkajan oman suvun piiristä. Saman verran jatkajia tulee yrityksessä työskentelevistä henkilöistä. Loput 80 prosenttia yrityksistä joutuvat hakemaan uuden omistajan vapailta markkinoilta.

Ikävä kyllä jopa puolet firmoista ei siinä onnistu, vaan yritystoiminta lakastuu. Eero Lehden mukaan kaikkien lopettavien yritysten perään ei kannata haikailla, sillä yrityksissä on paljon sellaisia, joiden toimialalla on vaikeaa menestyä Suomessa.

– On hyvä, että elinkeinorakenne uudistuu. Yrittäjäorientoituneet henkilöt hakeutuvat toimialoille, joilla toimintaa on mahdollista skaalata suuremmaksi ja joilla Suomella on menestystekijöitä.

Verbaalista nälvimistä eduskunnassa

 • Lähtiessään mukaan valtakunnanpolitiikkaan Eero Lehdellä oli takanaan kymmeniä vuosia Keravan paikallispolitiikassa sekä pitkät urat Suomen Yrittäjien puheenjohtajana ja Fennian hallituksen puheenjohtajana. Hän kokee kulkeneensa vastavirtaan politiikan yleisessä trendissä, jossa eduskuntaan tullaan rakentamaan verkostoja tulevaa uraa varten.

  – Siellä on paljon nuoria kauppatieteen ja yhteiskuntatieteen maistereita, joita eduskunta kiinnostaa vain ponnahduslautana parempiin hommiin.

  Elämänkokemuksen puute näkyy Lehden mukaan eduskunnan kyselytunnin keskusteluissa, joita leimaavat ”pikkunäppärä vinoilu ja tahallinen väärinymmärtäminen”. Keskustelu on populistista ja antaa väärän mielikuvan eduskuntatyöstä. Todellisuudessa siellä tarvitaan ymmärrystä syy- ja seuraussuhteita, kykyä ratkaista ongelmia ja valmiutta kuunnella erilaisia näkemyksiä.

  Verbaalinen nälvimisen kulttuuri on kuitenkin jo mennyt niin pitkälle, että kokeneista kansanedustajista moni on tulevissa vaaleissa heittämässä hanskat kehään. Lehti itse on kuitenkin hakemassa neljättä kautta.

  – Olen hyvässä kunnossa eikä minulla ole mitään syytä lopettaa sellaisten asioiden tekemistä, joista olen aina pitänyt. Suomella on myös edelleen suuria rakenteellisia ongelmia. Kun pitää tehdä vaikeita päätöksiä, poliitikoilla menee aina pupu pöksyyn. Minä haluan luoda Suomeen paremmat olosuhteet, joissa kaikki osapuolet voittavat.

  Eero Lehti
 • 74 vuotta
 • Kauppaneuvos ja kauppatieteiden kunniatohtori
 • Kansanedustaja vuodesta 2007
 • Taloustutkimus Oy:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja
 • Keravan kaupunginvaltuustossa vuodesta 1969, sittemmin myös kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuodesta 2009
 • Suomen Yrittäjien puheenjohtaja 2002–2008
 • Fennian hallituksen puheenjohtaja 1995–2013

  Fennia-lehti 1/2019
  Teksti: Jarno Forssell

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja