Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Yleismies Jalonen pyörittää omaa yritystä päivätyön ohessa – yhä useampi suomalainen tienaa tekemällä sivutöitä

14.4.2020

Aiempaa useampi suomalainen tekee useampaa kuin yhtä työtä. Naantalilainen Janne
Jalonen pyörittää päivätyönsä ohella huolto- ja remonttitöihin keskittyvää yritystään.

Kellon käydessä neljä on kiinteistöhuoltajana toimivan Janne Jalosen työpäivä päivätöiden osalta pulkassa. Jalonen ei kuitenkaan käy töistä kotiin ja nosta jalkojaan sohvapöydälle, vaan aloittaa toisen työpäivänsä yrittäjänä.

Kuusi prosenttia tekee useampaa kuin yhtä työtä

Noin 150 000 suomalaista, eli kuutisen prosenttia työikäisistä, tekee useampaa kuin yhtä työtä. Sivutöitä tekevien määrä on kasvanut kymmenessä vuodessa selvästi. Naantalilainen Janne Jalonen on yksi heistä.

Ensimmäisen yrityksensä, tekniikkaa myyvän verkkokaupan, Jalonen perusti kymmenisen vuotta sitten, mutta päätyi myymään sen viisi vuotta myöhemmin. Yrityksen myymisen jälkeen Jalonen jatkoi vanhassa kiinteistöhuollon työssään, mutta tajusi melko pian, ettei osaa olla
kasista–neljään-tyyppi. Palo tehdä asioita omalla tavalla oli kova, ja pian Jalonen perusti uuden yrityksen.

Jalosen yritys Fiksutekniikka Oy tarjoaa huolto-, remontointi- ja asennuspalveluita kotitalouksille ja taloyhtiöille. Omia yrityksiään Jalonen on pyörittänyt aina päivätyönsä ohessa. Työvuosia saman työnantajan palveluksessa on kertynyt jo toistakymmentä.

Pitkistä päivistä huolimatta yrittäminen antaa enemmän kuin ottaa

Palkkatöistä päästessään Jalonen hurauttaa asiakkaan luo. Jalonen kutsuu itseään särmäksi yleismieheksi, jolta hoituvat kunnostus- ja remonttityöt laajalla skaalalla. Jalonen laskee, että
yrityksen pyörittämiseen kuluu aikaa 20–30 tuntia viikossa. Kun tuntimäärään lisää palkkatyöhön kuluvat tunnit, työskentelee Jalonen ympäripyöreitä päiviä.

Viikonloput mies pyhittää perheelleen, vaikka tunnustaakin jäävänsä silloin tällöin kiinni paperihommien teosta. Onko Jalosen vuorokaudessa enemmän tunteja kuin tavallisella tallaajalla, vai miten mies ehtii tehdä kaiken?

Jalonen ei tunnusta, että hänellä olisi sen enempää tunteja kuin muillakaan. Mies kuitenkin kannustaa miettimään omaa ajankäyttöä etukäteen ennen sivutyöbisnekseen lähtemistä. Hänelle yrittäminen ja oman intohimon seuraaminen antavat pitkistä päivistä huolimatta
enemmän kuin ottavat. Haastavimmaksi mies kokee sen, että saattaa impulsiivisenä ihmisenä tehdä päätöksiä lyhyellä harkinnalla, minkä seurauksena liiketoiminta on toisinaan rönsyillyt liikaa.

Kätevä tapa kokeilla siipiä yrittäjänä

Jalosen mielestä sivutyö on kätevä tapa kokeilla ja testata yrittäjyyttä ja sitä, miten pitkälle omien ideoiden toteuttaminen kantaa. Yrittämisen aloittaminen päivätyön ohella on taloudellisesti turvallisempi ratkaisu kuin hyppääminen heti täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

Jalosella alkaa olla vakiintunut asiakaskunta, ja töitä on viimeisen puolen vuoden aikana kertynyt siinä määrin, että mies on harkinnut päivätöiden vähentämistä. Haaveena siintää myös ajatus siirtyä jonain päivänä täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Varauskalenterin perusteella se päivä saattaa koittaa varsin pian.

Jalosen vinkit päivätyön ja sivutyön yhdistämiseen

  • Omaan ideaan kannattaa luottaa ja pitää se kirkkaana mielessä. Pessimistejä riittää aina matkan varrella.

  • Oman yrityksen tai sivutyön aloittaminen päivätyön ohessa on kätevä tapa testata omaa liikeideaa. Kokeile rohkeasti yrittäjyyttä!

  • Etukäteen kannattaa miettiä, miten ajan saa riittämään. Esimerkiksi kirjanpito ja sellaiset työt, joita ei itse hanskaa, kannattaa ulkoistaa. Vaikka ulkopuoliset palvelut maksavat, ovat ne yleensä hyvin käytettyjä euroja.

Lue lisää

FöretagandeFörsäkringar för företagareArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskydd