Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Visuralaisen huippulaadun takana ovat hyvinvoivat työntekijät

Visuralaisen huippulaadun takana ovat hyvinvoivat työntekijät

1.1.2020

Visuran toiminnan kulmakivinä on jo vuosikymmeniä ollut työntekijöiden hyvinvointi ja tinkimätön laatu rakentamisessa.

Miten rakennusurakassa varmistetaan, että rakennuksesta tulee mahdollisimman laadukas ja rakennusvirheitä tehdään mahdollisimman vähän, jos lainkaan?

Osaavilla ja tyytyväisillä työntekijöillä, vastaa Visura Oy:n perustaja Pekka Visuri. Hän perusti rakennusyhtiön yli kolmekymmentä vuotta sitten nähtyään omissa työpaikoissaan, miten rakennusliikettä johdetaan ja toisaalta, miten sitä ei pitäisi johtaa.

Nyt Visura on hyvämaineinen rakennusyhtiö, joka tunnetaan laadustaan.

– Tärkeintä on, että omista työntekijöistä pidetään huolta, ja että asiakkaalle luvatusta laadusta ei tingitä. Vastuu omista töistä kannetaan niin takuuaikana kuin sen jälkeenkin, Visuri sanoo toimintansa kulmakiviksi.

Visuralla laadukkaan tekemisen ytimessä ovat rakennusinsinöörit ja rakennusmestarit, jotka ovat sisäistäneet nämä periaatteet ja uskovat itse niihin. Mutta vaikka työnjohdon rooli ja vastuu urakassa on valtava, Visuri muistuttaa, ettei työnjohto työskentele työmaalla yksin. Jokaisella työntekijällä on tärkeä rooli hankkeessa kuin hankkeessa.

Visuran kantavana ideana työntekijöistä ja laadusta välittäminen

Ajatus oman rakennusfirman perustamisesta kypsyi, kun Visuri pääsi mielekkääseen yhtiöön töihin, joka kuitenkin myytiin suuremmalle toimijalle. Toiminta muuttui huonompaan suuntaan, laadun ja hyvinvoinnin edelle meni tehokkuus ja säästäminen.

– Kun perustin Visuran, päätin että rakennamme vain laadukasta. Ja se onnistuu vain, kun työntekijöistä pidetään huolta ja heitä koulutetaan, Visuri kertoo.

Visuri itse tuntee jokaisen työntekijänsä henkilökohtaisesti ja monet ovat olleet Visuralla koko työuransa. Keskimäärin visuralainen työskentelee yrityksessä jopa 16 vuotta. Monet pitkät urat alkavat jo työharjoittelusta.

– Kun Visuralle tulee työharjoittelijoita vaikkapa kesäksi, on kyse sitten haalariharjoittelusta tai työnjohtoharjoittelusta, saa hän pariksi kokeneemman visuralaisen. Näin laadukas tekeminen saadaan siirrettyä myös uusille työntekijöille.
Visuri on rakentanut yrityksensä menestyväksi, kymmeniä työntekijöitä työllistäväksi yhteisöksi. Suurimpana palkintonaan Visuri pitää juuri työntekijöidensä kokemuksia.

– Se on suurin palkinto tästä työstä, että työntekijät tulevat hyvillä mielin töihin joka aamu. Olemme saaneet hyvän porukan tähän, enkä ollenkaan epäile jättää tätä näiden miesten ja naisten käsiin tätä yritystä, kun aika on oikea.

Työntekijät ovat Visurille monesti kuin omaa perhettä. Oma perhe on yrityksessä läsnä myös konkreettisesti. Tytär Maijastiina Visuri-Kulo hoitaa Visuralla tilaajavastuuta ja markkinointia. Vaimo Hanna Visuri on ollut ratkaiseva tuki yrityksen perustamisesta lähtien ja tehnyt itsekin pitkän uran yrityksessä.

– Vaimolta on tullut paljon tärkeitä näkemyksiä ja tukea yrityksen vaikeampina hetkinä. Hänellä on ollut myös aivan olennainen rooli siinä, että Visurasta kehittyi nimenomaan työntekijöistään huolehtiva yritys, Visuri kiittelee.

Kattava Hyvinvointiturva pitää poissaolot lyhyinä

Rakennusalalla riittää tällä hetkellä säpinää. Hankkeita on käynnissä joka puolella, ja uudet odottavat kun edelliset valmistuvat. Rakennusmiehillä ja -naisilla riittää kiirettä, joten jokainen poissaolo tuntuu työmaalla.

– Pahimmillaan työmaalla voi tulla seisokkia, jos avainhenkilö joutuukin jäämään pois. Työn sujuvuus tietenkin kärsii yhtäkkisistä poissaoloista, vaikka tuuraajan saisikin, koska hän hyppää kyytiin kesken projektin, kertoo asiakkuus- ja kehityspäällikkö Matti Frick.

Visuralla poissaoloja on vain vähän, mutta aina välillä niitä tulee, siitä ei pääse mihinkään. Ihmiset sairastuvat, joskus sattuu tapaturmia. Sen vuoksi on tärkeää, että työntekijät saadaan nopeasti hoitoon ja poissaolot pysyvät mahdollisimman lyhyinä.
Visura on varmistanut selustansa hankkimalla viime keväänä Hyvinvointiturva-palvelun. FenniaHoitaja-sairaanhoitopalveluun soittamalla työntekijä saa neuvoja tilanteeseensa, ja tarvittaessa hänelle varataan aika lääkärille tai erikoislääkärille.

– Moni työntekijä on kehunut tätä palvelua, koska se on niin yksinkertainen: mitä tahansa sattuu, hän soittaa yhteen numeroon ja sieltä saa ohjeet eteenpäin. Hoitoon pääsee nopeasti, mikä nopeuttaa myös kuntoutumista.

Frick kokee, että Hyvinvointiturvassa hinta laski edelliseen työterveyspalveluun verrattuna, mutta laatu on parantunut ja palvelu tehostunut.

– Erityisesti palvelussa ilahdutti se, että myös vanhoja vammoja hoidetaan palvelussa, eikä niiden vakuutuskäytäntöä tarvitse enää erikseen murehtia. Rakennusala kun on hyvin fyysistä työtä, niin monella tekijällä voi olla erinäköisiä piileviäkin vammoja. Nyt kaikki ovat samanlaisen turvan piirissä, Frick sanoo.

– Toinen tärkeä huomio palvelussa on vahinkoilmoitusten esitäyttäminen. Työnjohdon päähuomio on luonnollisesti työmailla tapahtuvissa asioissa ja sairaspoissaolojen tuuraukset. Kun FenniaHoitaja esitäyttää vahinkoilmoituksen jo puhelun aikana, jää työnjohdollekin enemmän aikaa keskittyä työmaan asioihin.

– Iso syy meillä viihtymiseen on yhteisöllisyys. Porukka tuntee toisensa ja viihtyy keskenään. Siitä tulee positiivinen kierre: kun yhteisöllisyys on huipussaan, myös laatu, hyvinvointi ja työturvallisuus paranevat.

Steiner-koulun ilmanvaihtojärjestelmästä mallia muillekin

Visuran päätoimipisteenä on Pirkanmaan alue, mutta kohteita on ympäri Suomea. Kuluvalla vuosituhannella yritys on alkanut tehdä myös omia "Visurakoteja". Työn alla on parhaillaan monta kohdetta, muun muassa kerrostalo, päiväkoti ja neuvola.

Kun rakennusyhtiö saa urakan, on työssä paljon muitakin ulottuvuuksia kuin työn kustannukset ja tuotto. Mielenkiintoiset ja erilaiset urakat ovat aina mahdollisuus päästä tekemään ja oppimaan uutta. Yhtenä esimerkkinä Visuri mainitsee Rudolf Steiner -koulun, josta myös myönnettiin hyvän rakentamisen palkinto.

– Steiner-koulussa olimme mukana suunnittelusta alkaen. Se on kaunis rakennus, niin sisältä kuin päältäkin. Lisäksi kouluun rakennettiin luonnolliseen ilmankiertoon perustuva energiatehokas ilmanvaihtojärjestelmä, joka perustuu rakennuksen alla olevaan raitisilmakulverttiin ja tuloilman lämmittämiseen maalämmöllä. Sitä suosittelisin muihinkin rakennuksiin.

Pekka Visuri on ehtinyt nähdä rakennusalaa aivan läheltä yli 50 vuoden ajan. Hänen mukaansa lähes koko ala on muuttunut vuosien saatossa. Tekniikka on kehittynyt, suunnittelu on parantunut. Mutta kehitystä on tapahtunut myös huonompaan suuntaan. Rakennusvalvontaan Visuri toivoisi enemmän panostusta.

– Monet urakat ratkeavat hinnan perusteella ja jos tehdään liian tehokkaasti ja halvalla, joudutaan usein myöhemmin korjaamaan.

Rakennusalan tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Vaikka ala on heilahteleva ja suhdanneherkkä, Visuri uskoo, että laadukas rakentaminen tuo jatkossakin menestystä.

– Me pyrimme koko ajan tekemään parasta mahdollista, ja samalla kuitenkin parantamaan omaa suoritustamme. Saatamme olla monia kilpailijoita kalliimpia, mutta hyvä ostaja on valmis maksamaan laadusta, Visuri sanoo.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten