Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2019: Uteliaisuus on HT Laserin kantava voima

18.10.2019

HT Laser tekee laserleikkauksia ja 3D-metallitulostusta jopa tuhannelle asiakkaalle vuosittain. Yrityksen kantavana voimana on työntekijöiden jatkuva halu kehittää palvelua.

Siihen puheluun kannatti vastata, Hannu Teiskonen muistelee yrityksensä perustamista. HT Laser sai alkunsa 80-luvulla, kun Tekes oli lanseeraamassa Suomeen laserteknologian hyödyntämistä konepajoissa ja tarvitsi jonkun vetämään projektia.

Teiskoselle laserit olivat tuttuja lähinnä Tähtien sota -elokuvista, mutta hän innostui lähtemään mukaan hankkeeseen. Edessä oli muutto Hämeenlinnasta Keuruulle, mikä vaati perheen lasten lahjomista koiranpennulla.

– Toimintamme alkoi alun perin laserleikkauksesta, eli metallilevyjen leikkaamisesta laserteknologian avulla. Siihen rinnalle on sittemmin tullut myös vesisuihkuleikkaus ja muita palveluita, joita asiakkaamme ovat tarvinneet.

Tänä päivänä HT Laser tekee muun muassa metalliteollisuuden leikkauksia, hitsauksia ja 3D-metallitulostusta. Yritys on teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa. Alku oli kuitenkin haastava.

– Tuskin oli uudet koneet saatu käyntiin, kun lama iski ja konepajojen tilanne muuttui täysin. Onneksi uudesta teknologiasta kiinnostuneita asiakkaita kuitenkin löytyi ja lamasta selvittiin, Teiskonen muistelee.

Laman jälkeen HT Laser kasvoi tasaisesti muutaman työntekijän yrityksestä monialaiseksi toimijaksi. Toiminnan laajentuminen on lähtenyt aina asiakkaiden tarpeista.

– Jotta voisimme olla lähellä asiakasta, perustimme yksiköitä eri puolille Suomea. Kultainen sääntömme on, että tarjoamme laadukasta tavaraa joustavasti, uusinta teknologiaa hyödyntäen. Toisin sanoen, asiakkaalle pitsa lämpimänä, Teiskonen naurahtaa.

Tänä päivänä HT Laserilla on kahdeksan yksikköä, jotka palvelevat jopa tuhatta asiakasta joka vuosi.

Uudet ideat syntyvät sorvin äärellä

Uusi teknologia tuo uusia mahdollisuuksia myös ympäristön kuormituksen vähentämiseen. 3D-tulostuksella on mahdollista tehdä pienemmällä materiaalimäärällä kevyempiä, mutta samalla kestävämpiä metallirakennelmia. Materiaalia käytetään vähemmän, eikä hävikkiä synny.

– Ympäristö otetaan huomioon myös prosessin eri vaiheissa. Esimerkiksi HT Laserin konevalinnoissa otetaan huomioon esimerkiksi energiankäyttökysymykset, Teiskonen kertoo.

Toimiala vaatii luovan ja avoimen mielen, koska asiakkaiden ongelmiin ja tarpeisiin on keksittävä jatkuvasti uusia ratkaisuja. Teiskosen mukaan ideointi ei synny tyhjästä.

– Monet ideat syntyvät aiempia ideoita soveltamalla ja kehittämällä, kun etsimme uusi ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin ja ongelmiin. Työntekijöillämme on merkittävä rooli uusien ideoiden synnyssä. Aika usein juuri sorvin ääressä keksitään, miten jokin asia tai prosessi voitaisiin hoitaa paremmin.

Esimerkiksi raskaisiin rakenteisiin on keksitty kevyempiä vaihtoehtoja ja siten säästetty materiaaleissa. Teiskonen mainitsee yrityksensä suurimmaksi voima­varaksi ehtymättömän uteliaisuuden.

– Meillä ei kavahdeta uuden ihmettelyä. Kaikkea ollaan aina valmiita kokeilemaan ja se on yrityksemme menestyksen edellytys.

HT Laser Oy

HT Laser Oy tarjoaa kokonaisvaltaisesti leikkauksen, särmäyksen, hitsauksen, koneistuksen, 3D-metallitulostuksen, pintakäsittelyn, kokoonpanon ja tuotekehityksen palvelut.

  • Perustettu 1989

  • Perustaja Hannu Teiskonen

  • toimitusjohtaja Matti Seppälä

  • Toimipaikka Keuruu

  • Työntekijöitä: n. 400

  • Liikevaihto: 65 M€ (2018)

  • Arvot: Laadukkaita tuotteita joustavasti uusinta teknologiaa hyödyntäen

Kuva: Esa Siltaloppi

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten