Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2017: Osaamis- ja kasvuloikkia digitaalisesti oppien

20.10.2017

Joensuun torin laidalla sijaitsevassa yrityksessä ei tarvitse uskoa kuulopuheisiin siitä, että henkilökunnan koulutus johtaa parempaan tuottavuuteen ja uskollisempiin asiakkaisiin. Arcusys on kehittänyt digitaalisen oppimisympäristön mahdollistaakseen organisaation osaamisloikan ja oppimisen analysoinnin.

Bisnesidea lähti liikkeelle niinkin radikaalista syystä, että jäimme kaikki työttömäksi edellisen työpaikkamme mentyä konkurssiin, tokaisee Arcusysin toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

– Teimme välillä myös teollisuuden järjestelmiä, mutta kun ison asiakkaamme Perloksen työt lähtivät ulkomaille, olimme taas uuden edessä. IT-palveluliiketoiminta oli tiukasti kilpailtua, joten mietimme, että pitää olla oma maailmalle valmis tuote. Vuonna 2011 aloitimme Valamis-digitaalisen oppimisympäristön luomisen.

– Valamis-oppimisympäristön ”isän” Jari Järvelän mielestä oli hyvä idea muuttaa maailmaa. Teimme ympäristön avoimella lähdekoodilla. Voitimme kansainvälisen kilpailun ja saimme kutsun San Franciscoon. Piilaaksossa huomasimme, että isot tekijät olivat jo tutustuneet tuotteeseemme. Valamista oli helppo koekäyttää kansainvälisillä markkinoilla.

– Olihan se kova juttu. Koskaan ei oltu Jenkeissä käyty, ja yhtäkkiä pidettiin siellä sata demoa, muistelee Hurskainen hetkeä, jolloin heidän oma tuotteensa sai loistavan startin ja runsaasti näkyvyyttä.

Oppimisen mitattavuus on tärkeässä roolissa

Arcusys on pystynyt juoksemaan oppimisympäristöjen ja -ratkaisuiden kehittäjänä ketterästi isojen, kansainvälisten kilpailijoiden rinnalla.

– Myymme kiinteällä hinnalla asiakkaalle ratkaisuja ilman riskiä. Järjestelmämme ovat sellaisia, joita ei samanlaisina muualta saa. Tällä alalla johtavat talot tulevat Yhdysvalloista. Kilpailemme tosi isoja vastaan, tosi pienillä resursseilla, mutta teemme kaiken tehokkaasti ja laadukkaasti, Hurskainen kertoo ylpeänä.

– Haemme asiakkaiksi sellaisia, joilla on jo joku digitaalinen oppimisen ympäristö. Oppimisen mitattavuus Valamis-ympäristössä on niin paljon parempi kuin edellisen sukupolven tuotteissa. Liiketoimintavaikutuksia voidaan ennustaa ja voimme kertoa, miten osaaminen vaikuttaa liikevaihtoon tai kannattavuuteen. Tämä pohjautuu tutkimukselliseen analytiikkatyökalujen yhdistämiseen tieteelliseen malliin.

Tarjouksia maailmalla miljoonien edestä

Digitaalisesta oppimisesta kassavirtaa ammentavan Arcusysin kansainvälinen myynti koordinoidaan jatkossa yhtiön Lontoon konttorilta, joka sijaitsee Euroopan suurimmassa finanssialan teknologiayhteisössä, Level39:ssä.

– Olemme tehneet tuotteen suurelle organisaatiolle, noin 10 000 henkeä työllistäville yrityksille. Suomessa ei ole paljon näin isoja toimijoita. Siksi kansainvälistyminen on tärkeää. Verkon kautta saamme satoja yhteydenottoja kuukaudessa. Tarjouksia on sisällä useiden miljoonien arvosta.

– Teemme juuri yhtä implementointia asiakkaalle, jolla on 500 000 käyttäjää ja 19 eri kieltä oppimisympäristössään. Tuotteemme on täysin skaalautuva, se soveltuu minne vaan, toteaa Hurskainen.

– Arcusys tekee yhteistyötä myös Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n kanssa globaalin oppimisympäristön parissa. Joensuulaista teknologiaa ja osaamista hyödynnetään, kun on selvitetty esimerkiksi mahdollisuuksia Mars-planeetan asuttamiseen.

Digiopettaja kannustaa työssäoppijaa

Kun opiskelija on motivoitunut ja omaksuu tietoja ja taitoja, niin organisaatioille tämä näyttäytyy osaamisen kehittymisenä ja tuloksen parantumisena. Isojen yritysten oppimisstrategia voidaan toteuttaa kustannustehokkaasti, digitaalisia oppimisratkaisuja hyödyntäen.

– Joistakin Suomessakin käytössä olleista oppimisympäristöistä ihmisille on voinut jäädä opiskeluaikoina huonot mielikuvat. Meillä laitetaan oppijan kokemus, mielekkyys, käytettävyys, sisältö ja tarinallisuus prioriteettilistan kärkeen uusia oppimisprojekteja suunniteltaessa, tiivistää Hurskainen.

Hyvä oppitunnin suunnittelu on opetuksen perusta. Nasa käyttää 300 tuntia yhden oppitunnin tuottamiseen. Joensuussa oppilaitoksessa yhden oppitunnin suunnitteluun kuluu keskimäärin noin 20 tuntia.

– Täällä Itä-Suomessa olemme olleet mukana ammattikoulun opetuksen digitalisoinnissa sekä tarinallisen ja ilmiöpohjaisen opetuksen kehittämisessä. Kurssin hinta tipahti yhteen viidesosaan verrattuna luokkahuoneopetukseen ja oppimistulokset ovat olleet paremmat.

– Autamme asiakkaitamme myös kiinnostavan oppimateriaalin suunnittelemisessa ja tarjoamme analysointitukea. Jos on heikko oppimateriaali, niin sitä ei hyvä järjestelmä pysty pelastamaan, Hurskainen summaa.

Suomesta löytyy huippuosaajia

Joensuussa eletään juuri niin kuin opetetaan, digitaalisen murroksen myötä ihmisten työskentely- ja oppimistavat ovat muuttuneet. Myös verkostojen johtaminen ja organisaatiokulttuurin merkitys otetaan tosissaan. Arcusys on valittu myös Euroopan 7. parhaaksi työpaikaksi.

Rekrytointi-ilmoituksessa kysytään, että haluaisitko tulla mukaan työpaikkaan, jolla on kolme omaa olutta ja jonka yhteisillä kahvihetkillä koko toimisto voi päätyä seisomaan yhdellä jalalla. Kulttuuri rakentuu työntekijöistä. Toimistolla vaaditaan osaajilta paljon, mutta vastavuoroisesti annetaan paljon.

– Eihän nämä minun ideoitani ole. Juttelen ihmisten kanssa, etsin ja yhdistelen oikeita osaajia. On hienoa, kun saadaan koko porukka tekemään näitä juttuja. Periaate on se, että hän, joka parhaiten hallitsee asian, tekee päätöksen, ei se, jolla on natsoja, toteaa Hurskainen Arcusysin joukkojen johtamisesta.

Arcusys Oy, Joensuu

  • Perustettu vuonna 2003

  • Perustajat: Jussi Hurskainen ja Mika Kuikka

  • Toimitusjohtaja Jussi Hurskainen

  • Oppimisen digitalisaatioon erikoistunut IT-yritys Liikevaihto 13 milj. eur (2017) Työntekijöitä on 150 ja syksyllä 2017 palkataan 20 henkilöä lisää Yhtiöllä on toimistoja Suomessa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Englannissa ja Venäjällä.

Kuva: Esa SiltaloppiFöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten