Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2017: Menestys pulppuaa Multilan lähteestä

20.10.2017

Toholammilla Pohjanmaalla sijaitseva Finn Spring Oy on lähdevesipohjaisia juomia valmistava yritys. Finn Spring valmistaa noin 90 prosenttia Suomessa myytävistä lähdevesistä. Maailmalla palkitun laatutuotteen perustana on perheyrittäjyys ja Multilan luonnon lähde.

Idea lähdeveden myymisestä syntyi 90-luvun alussa. Maatalous oli Suomessa rakennemuutoksen kourissa. Karjatilalliset Hannu ja Virpi Ali-Haapala miettivät uusia keinoja tehdä työtä ja elättää perheensä. Hannun Lontoossa asuva sisar vinkkasi, että Toholammin lähdevesi maistui paljon paremmalta kuin suurkaupungissa myytävä pullovesi. Siinä oli ilmiselvä markkinarako.

Pariskunta ryhtyi tuumasta toimeen. Ensimmäiset vesitoimitukset pakattiin eri kokoisiin pusseihin. Lontooseen vettä ei saatu, mutta Venäjästä tuli tärkein vientikohde 90-luvun lopulle asti.

– Nykyään tärkeimmät markkinat ovat olleet kotimaassa, vaikka vientiäkin on muun muassa Etelä-Koreaan, Saksaan ja Kiinaan, Hannu Ali-Haapala kertoo.

Nykyään Finn Spring on Suomen suurin lähdeveden pullottaja ja Finn Springin tuotantolaitoksilla tuotetaan valtaosa Suomessa myytävistä lähdevesistä, yli 70 miljoonaa litraa. Markkinaosuus kotimaassa on noin 90 prosenttia. Omaan SPRING-tuotevalikoimaan kuuluu lähdeveden lisäksi muun muassa vichy- ja kivennäisvesiä, makuvesiä, alkoholittomia siiderijuomia ja alkoholitonta olutta.

Finn Springillä on kaksi tuotantolaitosta. Härkänevan tuotantolaitoksen lisäksi Lestijärvelle avattiin virvoitusjuomatehdas vuonna 2003. Lisäksi vuonna 2011 hankittu tytäryritys Guttsta Källa AB sijaitsee Ruotsissa. Kivennäisvesiä ja virvoitusjuomia valmistava tytäryritys omistaa Ruotsissa luontaisen kivennäisvesilähteen.

Oman tuotemerkkinsä lisäksi Finn Spring tuottaa myös kaupan pullovesiä. SPRING-lähdevedet on palkittu kaksi kertaa peräkkäin kansainvälisellä Superior Taste Award -laatupalkinnolla vuosina 2016 ja 2017.

– Juomavalmistuksen ja pullotuksen lisäksi yhtiön yksi tärkeimpiä toimintoja on tuotekehitys, Virpi Ali-Haapala sanoo.

Toimintaa ohjaa ylivertainen asiakaspalvelu

Finn Springin toiminnan kivijalkana on ylivertainen asiakaspalvelu. Virpi Ali-Haapalan mukaan tämä tarkoittaa jatkuvaa kehittymistä asiakkaan ymmärtämisessä.

– Me haemme jatkuvasti asiakkaalle ratkaisuja, jotta hän saa parhaan mahdollisen lopputuloksen. Asiakkaalle pitää tulla tunne, että tämä yritys hoitaa asiansa parhaalla tavalla. Asiakas otetaan aina vastaan ihmisenä. Ylivertaista asiakaspalvelua ei voi selittää, se pitää kokea, Virpi Ala-Haapala kertoo.

Yrityksen menestys on opettanut yrittäjäpariskunnalle ennen kaikkea nöyryyttä. Hannu Ali-Haapala muistuttaa, ettei menestykseen voi tuudittautua.

– Työn tekemistä pitää jatkaa tiedostaen, että menestys vaatii joka päiväistä työtä. Välillä tulee myös huonompia jaksoja.

Finn Spring on kasvanut pienestä perheyhtiöstä suureksi virvoitusjuomayhtiöksi ja paikallisesti merkittäväksi toimijaksi. Se työllistää 80 työntekijää, kesäkausina jopa 120. Kasvu on samalla mahdollistanut taakan jakamisen.

Työntekijöillä keskeinen rooli

Hannu ja Virpi Ali-Haapalan puheesta kuulee, että henkilöstö on yritykselle tärkeä. Finn Springissä pidetään tärkeänä, että henkilöstö tietää arvonsa. Henkilöstö saa vastuuta ja se myös näkyy: työntekijät osallistuvat aktiivisesti yrityksen kehittämiseen.

– Yrittämistä ei tarvitse pelätä. Joskus tulee virheitä, mutta niistä opitaan. Henkilöstö tietää, mihin yritys on menossa ja mitä se tavoittelee, Virpi Ali-Haapala sanoo.

Työntekijöiden pitää myös itse kokea, että heidän työtään arvostetaan. Vaikka yrityksen toiminta on henkilöitynyt perustajiinsa, korostavat Hannu ja Virpi työntekijöidensä roolia menestyksessä.

– Monet meidän asiantuntijoista ovat kyvykkäämpiä kuin me.

Finn Spring korvaa päästönsä

Finn Springin menestys perustuu puhtaaseen luontoon ja luonnontuotteeseen. Ympäristö ja luonto ovatkin Hannulle ja Virpille tärkeitä. Tämä näkyy myös yrityksen arvoissa ja toiminnassa: Finn Springin SPRING-tuotemerkin aiheuttama hiilijalanjälki hyvitetään lahjoittamalla vedenpuhdistuslaitteita Keniaan.

– Hiilijalanjäljen mittaus kannustaa etsimään ympäristösäästöjä omasta toiminnasta. Esimerkiksi muovipullojen muotoilulla ja energiavalinnoilla voi vaikuttaa päästöjen määrään, Hannu Ali-Haapala kertoo.

Suomalaisen lähdeveden puhtaus ei jää myytin ja mielikuvan varaan. Finn Spring testaa jatkuvasti vedenlaatua. Laadukkaasta toiminnasta kertovat myös ISO 22000 -laatusertifikaatti ja FSSC 22 000 -elintarviketurvallisuussertifikaatti. Hygienia tehtaalla on suunniteltu viimeisen päälle.

Lapset ovat sitoutuneet perheyritykseen

Finn Springin haluaa pysyä perheyrityksenä. Ali-Haapaloiden viidestä lapsesta vanhimmat, Iida Nylander ja Aleksi Ali-Haapala, ovat sitoutuneet jatkamaan yrityksessä. Tällä hetkellä Nylander toimii myyntikoordinaattorina ja Aleksi Ali-Haapala tuotantopäällikkönä.

– Meillä molemmilla on jo useamman vuoden kokemus yrityksen eri toiminnoista. Tämä perheyritys merkitsee meille sitoutumista ja positiivista haastetta, Aleksi sanoo.

– Meillä on oma tuotemerkki ja panimopuolella varsinkin on kova kilpailu. Meidän valttina on se, että olemme täysin kotimainen toimija. Meillä on täällä taitava porukka ja paljon vastuunkantajia. Olen tulevaisuuden suhteen luottavainen, mutta menestys ei ole jatkossakaan itsestään selvää, Nylander sanoo.

Finn Spring Oy, Toholampi

  • Perustettu 1991

  • Toimitusjohtaja Hannu Ali-Haapala

  • Perustajat Hannu ja Virpi Ali-Haapala

  • Työntekijöitä 80–120

  • Liikevaihto 22,9 milj. euroa Tuotantolaitokset Suomessa Toholammilla ja Lestijärvellä Valikoimaan kuuluvat mm. SPRING-lähdevedet, -makuvedet, -vichyt, -virvoitusjuomat, -siiderit ja SPRING Voima -juomat sekä kausituotteet ja UKKO-PEKKA-juomat.

Kuva: Esa Siltaloppi


FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten