Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2016: Wapicen innovaatiot tehostavat yritysten liiketoimintaa

7.10.2016

Vaasalainen Wapice on teollisuuden järjestelmäratkaisujen edelläkävijä, jonka tuotteet tehostavat asiakkaiden suorituskykyä ympäri maailmaa.

Wapice syntyi 1990-luvun lopussa, kun perustajajäsen ja toimitusjohtaja Pasi Tuominen huomasi teollisuudenalalla merkittävän puutteen: suomalaisilta teollisuudenyrityksiltä puuttui ohjelmistokumppani, joka osaisi toteuttaa heille etähallintaan liittyviä ratkaisuja. Niitä tarvittiin muun muassa tuotannon tehostamiseen ja kehittämiseen.

Tuominen ryhtyi yhtiökumppaneineen toimeen. Asiakkaille räätälöitiin erilaisia ratkaisuja, joiden avulla he saattoivat hallita ja mitata laitteita aiempaa helpommin ja tehokkaammin. Pian Wapicessa huomattiin, että he tekivät eri asiakkaille samanlaisia ratkaisuja.

– Koska meidän palvelullemme oli selvästi kysyntää, oli järkevintä tuotteistaa se, Tuominen sanoo.

Poikkitieteellisyydellä menestykseen

Esineiden Internet eli IoT tarkoittaa teknologiaa, jossa esineet ovat hallittavissa ja mitattavissa etäältä esimerkiksi mobiililaitteella. Wapicen tuotteiden avulla voidaan esimerkiksi tarkkailla tehtaan tuotantokoneiden toimintaa, linja-auton liikkeitä, akkujen varaustilannetta ja mitata koneiden toimintoja esimerkiksi energiankulutuksen osalta. Olennainen osa hallintatyökalua on helppokäyttöinen ja yksinkertaistettu käyttöliittymä.

Wapice on luonut erittäin helppokäyttöisen ohjelman, jolla asiakas voi hetkessä räätälöidä käyttöliittymän seurattaviin tietoihin. Enää ei tarvita pitkiä määrittelyprojekteja käyttöliittymäsuunnitteluun, kun halutaan vaihtaa vaikkapa raportin ulkoasua, näytöllä seurattavan tiedon sijoittelua tai mittareiden kokoa.

Muita merkittäviä tuotteita ovat energiankulutuksen seurantaan, suunnitteluun ja ennakointiin tarkoitettu EcoReaction sekä myyntijärjestelmä Summium, joka auttaa yrityksiä myymään tuote- ja palvelukokonaisuuksia. Suomalaisten vientiyritysten käyttämän järjestelmän läpi kulkee vuosittain jo yli miljardi euroa.

Wapicen tuotteissa yhdistyvät useat eri alat. Muun muassa VTT:ssä monipuolista tutkimustyötä elektroniikan ja automaation saralla tehneen Tuomisen mukaan poikkitieteellisyys on välttämätöntä menestyksen kannalta.

– Kyse on ennen kaikkea asioiden yhdistämisestä. Pelkkä ohjelmointi ei riitä – tarvitaan myös elektroniikkasuunnittelua, käyttöliittymäsuunnittelua ja kaupallista ymmärrystä tuotteen hyödyntämisestä, hän luettelee.

Wapicenkin perusti alun perin kolme eri alojen osaajaa. Yritys syntyi kaupallisesta asiantuntijuudesta, elektroniikkaosaamisesta ja ohjelmointiälykkyydestä. Samalla kasvuidea leivottiin Wapicen ytimeen jo alusta pitäen.

Wapice osallistuu myös moniin tutkimushankkeisiin muun muassa EU:n ja Tekesin kanssa. Ne tuovat yritykselle arvokasta kokemusta siitä, mihin suuntaan ja millä vauhdilla teknologia on kehittymässä. Wapice on myös toivottu kumppani hankkeissa.

– Meidät halutaan usein mukaan, koska olemme vahvasti käytäntöä tekevä yritys, sanoo Tuominen yrityksen toimeenpanokyvystä.

Heinäpouta opetti tarttumaan hetkeen

Tuominen on kotoisin Keski-Suomesta, jossa hänen vanhemmillaan oli pieni maatila. Vanhemmat kävivät muualla töissä, mutta Tuominen sisaruksineen hoiti tilan eläimiä ja peltoa.

– Maatilalla työskentely opetti, että työt on tehtävä tinkimättömästi kellonajasta riippumatta. Maalla puhutaan heinäpoudasta: kun on heinänkorjuuseen sopiva sää, niin työt on tehtävä heti. Se on opettanut hetkeen tarttumista, Tuominen pohtii.

Tuomisen nuoruudessa 70-luvulla ei ollut mahdollista opiskella ohjelmointia. Hän harrasti kuitenkin elektroniikkaa ja rakenteli omia radiolähettimiä muun muassa vanhojen televisioiden osista. Teknologia oli opeteltava itse, kantapään kautta.

Ohjelmointitaidot syntyivät lukioaikoina tietokonekerhossa. Ensimmäisenä Tuominen ohjelmoi tietenkin tietokonepelin.

– Basic-ohjelmointikielellä koodattu tennispeli äänitettiin kasetille, Pink Floydin perään, Tuominen naurahtaa.

Tyytyväiset asiakkaat ja työntekijät

Tuomisen työn huippuhetkiä ovat onnistuneet asiakasprojektit.

– Parasta on, kun asiakkaan haasteisiin löytyy onnistunut ratkaisu, joka aidosti auttaa heitä menestymään. Tällaiset onnistumiset ovat monen osan summa, ja niihin tarvitaan monia eri tason osaajia. Kun kokonaisuus saadaan vihdoin toimimaan, ne ovat niitä hienoimpia hetkiä.

Tyytyväisten asiakkaiden lisäksi Tuominen korostaa myös tyytyväisten työntekijöiden merkitystä. Hän johtaa Wapicessa huippuluokan asiantuntijoita, jotka tekevät työtään intohimosta teknologiaan.

– Asiantuntijoille pitää tarjota mahdollisuuksia kehittyä. He tarvitsevat ympäristön, jossa on riittävän vaativia ja haastavia tehtäviä. Rutiinityö ei heitä motivoi.

Tuominen kiitteleekin asiakkaitaan siitä, että nämä tarjoavat haastavia ja mielenkiintoisia projekteja.

Wapice Oy, Vaasa

  • Perustettu vuonna 1999

  • Liikevaihto: 20 miljoonaa euroa

  • Toimitusjohtaja: Pasi Tuominen

  • Perustajat: Pasi Tuominen, Markus Mäkelä

  • Toimiala: Ohjelmistoala, elektroniikkasuunnittelu

  • Henkilöstömäärä: 320

Kuva:Esa Siltaloppi
FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten