Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2016: Hyvinvoinnin kehittämisellä maailman ykköseksi

7.10.2016

Firstbeatin sykemittaukseen perustuva analyysi auttaa parantamaan miljoonien ihmisten hyvinvointia ja suorituskykyä. Sen avulla saa tarkkaa tietoa, siitä miten henkilö rasittuu ja miten hän parhaiten toipuu rasituksesta.

Minua on aina kiinnostanut tiedon soveltaminen. Tutkimuksessakin parhaimmillaan itse on aktiivisessa roolissa ja vastuussa asiasta. Yrittäjäksi lähteminen oli kuitenkin tietoinen tapa saada asioita toteutettua, Firstbeatin toimitusjohtaja Joni Kettunen sanoo.

– Alusta alkaen oli myös selvää, että tuotteella olisi hyvät mahdollisuudet menestyä myös maailmanlaajuisesti, koska olemme edelläkävijöitä sykevälin analyysissä, Kettunen toteaa.

Hän toimi vielä 2000-luvun alussa tutkijana ja työskenteli muun muassa Jyväskylän yliopistossa, mutta tutkimustyö sykevaihtelun analyysin parissa herätti liikeidean. Sykevaihtelusta voi selvittää, minkälaisissa tilanteissa henkilö rasittuu, ja miten hän siitä parhaiten toipuu. Tämän vuoksi tuote on suosittu myös urheilijoiden ja urheiluvalmentajien keskuudessa.

Firstbeatin analyysit perustuvat suuriin mittaustietokantoihin, joissa on sekä laboratoriossa että kentällä tehtyjä mittauksia. Teknologian taustalla on fysiologisen tiedon yhdistäminen matemaattiseen mallintamiseen ja algoritmien kehitystyöhön.

Toinen perustajajäsen, tuotepäällikkö Aki Pulkkinen työskenteli hänkin samassa tutkimuskeskuksessa ja lähti mukaan hankkeeseen.

– Nykyisin mitataan paljon liikettä, mutta se on kuitenkin toissijaista sille, mitä kehossa tapahtuu. Eli on tärkeää mitata juuri sykettä, koska se kertoo harjoittelun ja palautumisen tason, Pulkkinen sanoo.

Mittausta omasta ranteesta

Ensimmäinen Firstbeatin teknologiaa sisältävä tuote oli vuonna 2004 julkaistu suomalainen Suunto-sykemittari, johon integroitiin Firstbeatin kehittämä sykevaihteluun analyysiin perustuva malli kehon toiminnoista.

Sittemmin toiminta on laajentunut huomattavasti ja tällä hetkellä Firstbeatin teknologiaa sisältäviä kuluttajatuotteita on saatavilla jo useita kymmeniä. Suurimpia valmistajia ovat Samsung, Garmin ja Sony.

– Kuluttajapuolella maailma on muuttunut viime vuosina paljon, kun kello tuli taas muotiin, ja ennen kaikkea niihin on nyt mahdollista tehdä sykemittaus mukaan. Laatu ei ole vielä paras mahdollinen, mutta se on parantunut ja paranee koko ajan, sanoo Pulkkinen.

Firstbeat Sport auttaa yksilöimään harjoituksia

Firstbeat Sports on huippu-urheiluun suunnattu järjestelmä, joka kokoaa yhteen koko joukkueen syketiedot ja palautumistasot. Valmentajat näkevät reaaliajassa, kuinka kuormittava harjoitus on kullekin urheilijalle.

Lisäksi järjestelmän avulla valmennus voi seurata urheilijoiden palautumista harjoituksista ja kilpailuista tai peleistä. Näin urheilijoille on mahdollista löytää yksilölliset ratkaisut parhaan palautumisen löytämiseksi.

– Valmentajat tietävät järjestelmän avulla tarkalleen, miten harjoitus vaikuttaa eri urheilijoihin. Siten jokaiselle voidaan räätälöidä sellainen harjoitusohjelma, että harjoittelu ja palautuminen ovat tasapainossa ja pelaaja on parhaassa iskussa tuleviin peleihin, sanoo asiakkuuspäällikkö Veli-Pekka Kurunmäki.

Firstbeatin teknologiaa hyödyntävät maailmanlaajuisesti sadat huippu-urheilujoukkueet ja urheilukeskukset. Esimerkiksi jääkiekkoilun ammattilaisliiga NHL:ssä tuotetta käyttää jo 40 prosenttia joukkueista.

Tavoitteena työntekijöiden latautuminen

Yksi Firstbeatin tärkeimmistä kohderyhmistä ovat työntekijät. Hyvinvointianalyysi-tuote mittaa sykeseurannan avulla stressiä ja siitä palautumista. Selkeä ja helppolukuinen tulosraportti kertoo, minkälaisissa tilanteissa työntekijä rasittuu, ja miten hän parhaiten toipuu rasituksesta.

– Olennainen osa hyvinvoinnin edistämistä on motivoiminen. Ihmistä motivoi parhaiten tieto tekemisen konkreettisista tuloksista ja seurauksista, sanoo varatoimitusjohtaja Juho Tuppurainen.

Monesti palautumista hidastavat elämäntavat tai niiden seuraukset. Esimerkiksi työskentely näyttöpäätteellä tai liikkuminen liian myöhään heikentää unenlaatua. Tuppurainen vertaa tilannetta matkapuhelimen lataamiseen: jos puhelinta ei yöllä lataa, aamulla voi olla akku tyhjä.

Tuppuraisen mukaan henkilöstön hyvinvointia on osattava myös johtaa oikein.

– Kyse on investoinnista, joka maksaa itseään takaisin. Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen ennaltaehkäisevästi vähentää työterveyskustannuksia. Tästä on tieteellistä näyttöä, Tuppurainen korostaa.

Firstbeat Technologies Oy, Jyväskylä

  • Perustettu vuonna 2002

  • Perustajat: Joni Kettunen, Aki Pulkkinen ja Heikki Rusko

  • Toimitusjohtaja: Joni Kettunen

  • Liikevaihto: noin 6 miljoonaa euroa (2015)

  • Työntekijöitä: noin 75

  • Hyvinvoinnin, huippu-urheilun ja kuluttajatuotteiden parissa toimiva yritys, jonka kehittämä sydämen sykevälianalyysi auttaa parantamaan suorituskykyä ja hyvinvointia.

  • Firstbeatin teknologiaa hyödyntävät maailmanlaajuisesti sadat urheilujoukkueet ja ammattiurheilijat.

Kuva: Esa Siltaloppi

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten