Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2015: Sirkkelisahauksesta pylväsliiketoimintaan

2.10.2015

Iivari Mononen on todellinen perheyhtiö jo kolmannessa polvessa. Kun lukee osakeyhtiön tiedotetta, siinä on lueteltu kaikkiaan kahdeksan emoyhtiön hallituksessa istuvaa Mononen-nimistä henkilöä, sukua kaikki tyynni.

Toimintamme pohjautuu vahvaan perheyrittäjyyteen, emme ole tunteeton yhtiö. Kaikista asioista käydään syvällinen keskustelu, toimitusjohtaja Ari Mononen kertoo hallitustyöskentelystä.

Ari Mononen arvostaa Monosten halua ja kykyä ottaa riskiä sekä luoda tulevaisuutta.

– On pystyttävä uudistumaan ja näkemään mihin maailma menee. Pitää elää ajassa ja seurata, mitä missäkin maassa tehdään. Suomessa sähkölinjojen maakaapelointi etenee, mutta ilmajohdoilla on toisaalla pitkään markkinoita. Myös lainsäädäntö ja kemikaalit muuttuvat, Mononen pohtii.

Kesällä 2014 Iivari Mononen Oy hankki omistukseensa porvoolaisen Exsane Oy:n, jonka toiminta on laajentunut sähkölinjojen kokonaisvaltaiseen tarkastustoimintaan, niiden suunnitteluun sekä rakentamiseen.

Luottamus ja asiakastuntemus

Luottamus on ollut yksi yrityksen perusarvoista aina perustaja Iivari Monosen ajoista lähtien. Suhteet metsän myyjiin ja asiakkaisiin pidetään hyvinä ja luottamuksellisina. Pitkäjänteisyys näkyy asiakassuhteissa. Ensimmäinen pylvästoimitus Englantiin tehtiin vuonna 1952.

– Englanti on edelleen meille vahva vientimaa. Pylväiden myyntiä hoitaa ScanPole Ltd ja Burt

Boulton & Haywood Ltd, 20 miljoonan punnan liikevaihdolla, sanoo Ari Mononen.

Myyntikonttorit on perustettu Englantiin ja Ruotsiin. Konserniin ostettiin alkuvuodesta englantilaisen pylväsyritys Burt Boulton & Haywood Ltd:n liiketoiminta, joka koostuu kreosoottikyllästetyistä pylväistä, ratapölkyistä, orsista ja aitapaaluista.

Kasvun katse palveluissa ja Euroopassa

– Euroopassa on hyvä olla vahva jalansija. Vientiä oli aikaisemmin laajasti Libyaan, Jemeniin, Syyriaan ja Omaniin. Arabikevään väkivaltaisuudet ja kansannousu vuonna 2011 lopettivat kaupanteon toistaiseksi tuohon suuntaan. Silloin meiltä lähti aika paljon liikevaihtoa pois, kertoo Ari Mononen maailman levottomuuksien vaikutuksista liiketoimintaan.

– Kyllä Lähi-itä ja Afrikka joskus avautuvat, toteaa Mononen ja jatkaa, että koko konsernin liikevaihto halutaan kasvattaa tulevaisuudessa 80 miljoonan euron tasolle.

– Laskemme nyt Euroopan maiden varaan. Olemme parantaneet tuloksentekokykyä aikalailla. On hyvä, että tuotantoa on lähellä markkinoita, pohtii Mononen.

Vuonna 2011 kyllästystoiminta laajeni kotimaan rajojen ulkopuolelle, kun norjalainen ScanPole As ja sen kyllästyslaitos Norjan Ilsengissä siirtyivät osaksi Iivari Mononen -konsernia. Höljäkän kyllästämö Nurmeksessa oli yhdistetty Iivari Monoseen jo vuonna 1996, ja kaupan myötä kyllästettyjen pylväiden kauppa ohitti raakapuun kaupan.

– Vuosittain ostamme noin 100–150 tuhatta kuutiota puuta.

– Meihin voi luottaa ja pidämme lupauksemme, sanoo Ari Mononen ylpeänä, isoisänsä ja suvun liiketoiminnan jatkajana.

Iivari Mononen Oy, Joensuu

  • Perustettu: 1952

  • Perustaja: Iivari Mononen

  • Toimitusjohtaja: Ari Mononen

  • Sähkö- ja televerkon rakentamisessa käytettävien ratkaisujen tuote- ja palvelutoimittaja.

  • Konsernin muodostavat Scanpole, PrimaTimber ja Exsane Oy.

  • Vientiä: tuotteita viety yli 60 maahan

  • Liikevaihto: noin 55 miljoonaa euroa

Kuva: Esa Siltaloppi
FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten