Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2014: Romut pataan ja raudalle uusi elämä

24.10.2014

Kuorma-autot ja henkilöautot tuovat jatkuvalla syötöllä tavaraa Keinästen pihaan. Punnituksen jälkeen kasoihin läjitetään räystäskouruja metalliputkia ja -kaapeleita, tynnyreitä, pattereita, metallikaappeja ja kiskoja. Kasan päällimmäisenä törröttää elämänsä loppumetrejä elävä punainen Toyota Corolla -henkilöauto. ”Nyt lähti aamupäivällä 140 tonnia tavaraa ulos”, toteaa toimitusjohtaja Jyri Keinänen. Vuodessa metalliromua liikkuu uusiokäyttöön Keinästen veljesten lajittelemana reilut 55 000 tonnia.

Kiinnostus romubisnekseen alkoi 70-luvun alkupuolella, kun Keinäsen pojat Jyri ja Harri tienasivat kupariromulla paremmat taskurahat kuin tyhjillä pulloilla.

– Vuonna 2003 juhlittiin Espoossa Kauklahden laitoksen avajaisia ison maailmaan malliin. Kaisa Syrjä haki toimipisteelle asianmukaisen ympäristöluvan. Kaikki tehtiin tuolloin vielä aika lailla käsityönä kaksistaan veljeni kanssa, kuvailee toimitusjohtaja Jyri Keinänen.

Ronskin alun jälkeen seinä uhkasi nousta pystyyn.

– Romua tuli 2007 jo niin paljon sisään, ettei kaikkea voinut ottaa vastaan. Silloin aloitettiin Karjaan toimipisteen rakentaminen ja tilattiin kahdella miljoonalla pohjoismaiden suurin paalainleikkuri, kertovat veljekset yrityksen alkutaipaleesta.

Vauhdikkaan alun jälkeen kaikki pysähtyi kuin seinään. Tavara ei enää liikkunut ja Keinäsillä oli tuhansia tonneja romua varastossa.

– Se oli vaikeaa aikaa, kun oli isot velat ja maailma pysähtyi. Päätin, että minä maksan velkani. Onneksi pankilla oli luottoa meihin, kertaa Jyri Keinänen.

Kaikki velat maksettiin sitkeästi, ja nykyään Romu Keinänen työllistää 30 henkilöä Uudellamaalla, Espoossa ja Karjaalla.

– Vähän pitää olla ihmisessä siperianhuskykoiraa, sillä työt täällä tehdään aina, oli kentällä pakkasta tai paistetta. Meillä on käynyt hyvä tuuri, kun olemme löytäneet oikeat ihmiset. Jokainen ukko tuottaa palkkansa, Jyri Keinänen toteaa ja lisää, ettei työnantajayrittäjä ole mikään sosiaalitoimisto.

– Perheyrityksestä ei laiteta pihalle ehdoin tahdoin. Kun ihminen tekee työnsä hyvin, työntekijöillä pitää olla oikeus suunnitella elämäänsä turvallisin mielin, jatkaa Harri Keinänen.

Yrityksen perustajien ja osakkaiden oma työnjako sujuu, kun Jyri ideoi, Kaisa suunnittelee ja Harri toteuttaa.

– Olemme aina olleet ahneita työlle, tokaisee Jyri Keinänen.

Tehtaan romuteräs kiertoon

Sopeutuminen maailmanmarkkinoiden muutoksiin on jatkuvaa, mutta yrittäjät pyörivät mahdollisuuksia ja kauppoja etsiessään yhtä ketterinä kuin kauhakuormaajat romukaupan pihalla. Jyri Keinänen ratkoo kysymyksiä ja keksii vastauksia 50–60 puhelun päivävauhdilla.

– Lama-ajat, kun teollisuutta puretaan, ovat meille hyviä romuvuosia. Olemme kierrättäneet metallit viidestä paperitehtaan raadosta. No onhan se samalla vähän haikeaa, kun teollisuus lähtee, mutta meille se on bisnestä, hän toteaa.

– Suomessa lajittelu opitaan jo päiväkodissa ja kotona. Jätteen syntypaikkalajittelu on todella tärkeää. Värimetallit ovat kiinnostaneet ihmisiä aina. Arvelen, että 2000 vuotta sitten kaivettu kupari voi olla edelleenkin käytössä.

Käsiteltyjä metalleja, kierrätysterästä, ruostumatonta terästä ja alumiinivaluseoksia käytetään teräs- ja valimoteollisuuden raaka-aineena.

– Meidän tuote-erämme ovat puhtaita ja laadukkaita. Asiakkaiden ei koskaan tarvitse soitella perään. Romunkorjuu on kannattavaa noin 400 kilometrin säteeltä. Karjaan satamassa laivataan pelkästään mustaa terästä 3–4 miljoonaa kiloa kuukaudessa eri puolille Eurooppaa. Yhden laivalastin arvo voi olla miljoona, sitä ei kyllä kipata mereen, Jyri Keinänen pohtii.

Mikä sitten voisi olla ennalta arvaamaton uhkakuva liiketoiminnalle?

– Kyllä se on ylihapokkaat virkamiehet, jotka voivat toteuttaa jotain EU:sta tulevaa direktiiviä aivan liian innokkaasti näillä pienillä markkinoilla ja eri rytmissä kuin eurooppalaiset toimijat. Silloin meitä viedään kuin litran mittaa, vastaa Jyri Keinänen nopeasti ja nauraa päälle.

Romu Keinänen Oy

  • Romu Keinänen Oy, Espoo

  • Toimitusjohtaja Jyri Keinänen

  • Yrityksen perustajat Jyri Keinänen, Harri Keinänen ja Kaisa Syrjä

  • Perustettu vuonna 2001 – toiminimestä osakeyhtiöksi

  • Metallinkierrätykseen erikoistunut yritys. Kerää, vastaanottaa ja käsittelee kierrätettävää teollisuus-, purku, maatalous- ja yhdyskuntaromua sekä toimittaa hyödynnettävät raaka-aineet edelleen teollisuuden raaka-aineeksi.

  • Päävientimaat Manner-Euroopassa

  • Liikevaihto noin 14 milj. eur

  • Työllistää 30 henkilöä Espoossa ja Karjaalla

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten