Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Räcker det med enbart en FöPL-försäkring för företagare? Fanny svarar

Räcker det med enbart en FöPL-försäkring för företagare? Fanny svarar

25.5.2023

Hej Fanny! Jag har nyligen övergått från att vara anställd till att bli företagare. Jag vet att om mina arbetsinkomster överskrider 8 575,46 euro per år (2023) är jag skyldig att betala en FöPL-försäkring. Jag planerar att till en början bara betala den obligatoriska minimiavgiften, eftersom mina inkomster är oregelbundna och jag inte kan uppskatta min faktiska arbetsinkomst. Jag vet att FöPL tryggar utkomsten när jag blir pensionär, men borde jag skaffa även andra försäkringar?

Tack på förhand för svar!

En ny början


Hej En ny början!

Vad fint att du har bestämt dig för att bli företagare. På Fennia är vi experter på försäkringar för företagare och våra företagskunder är bevisligen nöjda med våra tjänster. Du har helt rätt i att en företagare måste skaffa en lagstadgad FöPL-försäkring när arbetsinkomsterna överstiger det belopp som du nämnde på årsnivå. Hur stort FöPL-belopp du betalar kan du dock bestämma själv. Många vill bara betala ett minimibelopp, men särskilt i sådana fall är det skäl att trygga sin försörjning med även andra försäkringar.

Det är värt att komma ihåg att FöPL tryggar dina pensionsdagar, men att det också innan dess kan hända många olika saker och din livssituation kan förändras. Har du funderat på hur du tryggar utkomsten för dig och din eventuella familj om du blir sjuk, arbetsoförmögen eller dör? Det lönar sig att ta hand om försäkringarna redan nu när du är frisk och alla möjligheter är öppna.

Först och främst kan du komplettera FöPL-försäkringen med en frivillig pensionsförsäkring. I Fennias frivilliga pensionsförsäkringar ingår även ett livförsäkringsskydd, som ger ett skydd för den försäkrades familjemedlem eller en annan förmånstagare i händelse av dödsfall.

Enbart en FöPL-försäkring ger inte heller tillräcklig trygghet för dig och dina närstående i sjukdomsfall, och det lönar sig absolut inte att kompromissa med frivilliga sjuk- och olycksfallsförsäkringar. Som företagare måste du ta hand om din egen sociala trygghet, eftersom du själv ansvarar för hälso- och sjukvård och för försörjningen under sjukdomstiden. Vid sjukdom är det särskilt viktigt att du snabbt får vård så att du kan återgå till arbetet.

Skydd för bestående arbetsoförmåga kan kännas avlägset just nu, men särskilt när man betalar minimiavgiften för FöPL lönar det sig att skaffa en tilläggsförsäkring ifall man blir permanent arbetsoförmögen och FöPL-pensionen blir låg. Försäkringsbeloppet kan sedan sänkas när en högre FöPL-avgift betalas.

Lycka till med dina nya planer och kontakta oss gärna om du har fler frågor om försäkringarna!

Soliga hälsningar,

Fanny

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor