Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Perheyritys Teknoksen toimitusjohtaja Paula Salastie: Onnistunut sukupolvenvaihdos ottaa aikaa

15.2.2017

Paula Salastie on aina tiennyt päätyvänsä yrittäjäksi, mutta perheyrityksen jatkaminen ei ollut itsestäänselvyys. Vuosien kypsyttelyn ja valmistautumisen jälkeen hän johtaa perheyritys Teknos Groupia kuuntelevalla otteella.

Kun olin 10-vuotias, ajattelin perustavani leipomon Kaisaniemeen. Leipomo olisi myös lounasravintola ja se työllistäisi opiskelijoita, kuvaa Paula Salastie lapsuutensa haaveammattia.

Yrittäjyys on ollut aina osa Salastien elämää. Perheyritys Teknoksen toista sukupolvenvaihdosta ryhdyttiin kypsyttelemään jo Salastien lapsuudessa, jolloin isoisän yritystä jatkanut isä Martti Kiikka puhui lapsilleen yrittämisen ja omistamisen eri mahdollisuuksista. Leipomosuunnitelmat muuttuivat lopullisesti, kun Salastie kävi 18-vuotiaana keskustelun veljensä kanssa.

– Puhuimme avoimesti siitä, mikä olisi paras ratkaisu perheyritykselle, ja hänen näkemyksensä mukaan minun persoonallisuuteni ja kykyni sopivat paremmin tällaiseen liiketoimintaan. Mietin siinä varmaan sekunnin, vedin henkeä ja sanoin ok, minä jatkan, Salastie nauraa.

Kannustus kokeilemaan

Jatkamispäätöksen jälkeen Salastie on ehtinyt työskennellä Teknoksessa useissa eri tehtävissä, mutta myös ruoka-alalla ja sukunsa sijoitusyhtiöiden vetäjänä. Osaamista liiketoiminnasta ehtikin karttua paljon ennen Teknoksen johtajan saappaisiin astumista. Tästä huolimatta pesti pääsi yllättämään.

– En tiennyt, mihin olin lupautunut. Kuvittelin aina, että minä alan pyörittää yritystä, mutta oikeasti lupauduin pitämään huolen meillä työskentelevistä ihmisistä.

Johtajana Salastie haluaa kuunnella ja keskittyy oppimaan muilta.

– Jokainen Teknoksen johtoryhmän jäsen on oman alansa asiantuntija, jolloin minulla on olettamus, että he tietävät asiasta enemmän kuin minä. Silloin minun tehtäväni on nähdä se kokonaisuus, ja miten eri palikat sopivat yhteen.

Luottamus yrityksessä työskentelevien kykyihin on johtanut myös suureen vapauteen toteuttaa omia näkemyksiään. Salastien mukaan vain vapauden antaminen johtaa toiminnan kehittymiseen.

– Rohkea kokeileminen vie yritystä eteenpäin, ja siksi kannustan siihen. Niin kauan kuin omat rajat sallivat kokeilemisen, voi kokeilla vapaasti. Jos tarvitsee rahaa, haluan mielelläni tietää siitä ja voin olla mukana ohjaamassa, mutta en puutu asiaan, jos homma näyttää menevän eteenpäin. Vapauteen liittyy siis myös vastuu.

Tasapaino menestyksen taustalla

Teknoksen viime vuosi päättyi kasvuun. Salastie on laittanut kasvulle hurjat tavoitteet ja haluaa kymmenkertaistaa liikevaihdon oman vetovuoronsa aikana.

– Olen sanonut kasvusta niin suuria lukuja, että osa on sanonut, että mieti vielä kertaalleen. Minä olen sitä mieltä, että se on mahdollista. Kasvu on vain seurausta sille, että myymme ja teemme uusia tuotteita, jotka ratkaisevat tämän hetken globaaleja ongelmia, esimerkiksi ympäristöhaasteita.

Suomalaisten täytyy myös oppia myymään, sillä kansainvälistä kasvua ei saavuteta pelkästään hyvällä tuotteella. Salastie uskoo, että kasvu syntyy hyvästä työstä, jota pystyy tekemään, jos arki on tasapainossa.

Yrittäjältä tulee löytyä tukiverkostot, kuten muut yrittäjät, perhe ja ystävät. Salastiellä itsellään on kaksi keinoa tasapainon saavuttamiseksi.

– Kun olen Suomessa töissä, kävelen aina töihin. Matkaa on noin seitsemän kilometriä, ja siinä ehtii hyvin miettimään päivän rytmin ja saa kuntoilua. Kun taas olen kotona lasten kanssa, kännykkä ja läppäri ovat pannassa.

Paula Salastie

 • Teknoksen konsernijohtaja ja pääomistaja, mentori.

 • Koulutukseltaan taloushallinnon tradenomi, rakennuspiirtäjä.

 • Perheessä mies ja kaksi lasta.

Sukupolvenvaihdos edessä?

Paula Salastie vinkkaa kolme kysymystä, jotka kannattaa selvittää ennen vaihdosta.

 1. Kuka haluaa jatkaa?
  Seuraavan sukupolven pitää kertoa avoimesti halustaan jatkaa. Tämä keskustelu on hyvä käydä aikaisin, jotta muutoksen huolelliseen ja pitkäjänteiseen valmisteluun ja toteuttamiseen jää aikaa.

 2. Milloin on luopumisen hetki?
  Edellisen sukupolven on avoimesti kerrottava, milloin he ovat valmiita luopumaan. Ei voi odottaa, että uusi sukupolvi ottaa vallan. Uuden sukupolven on myös aidosti otettava vastuu kantaakseen ajan tullessa ja toimittava äänitorvena uudelle suunnalle. Suomalaisessa kulttuurissa ei puhuta riittävästi, ja muutoksissa se on hallaa.

 3. Millainen on haluttu lopputulos?
  Muutoksessa kannattaa pohtia tarkasti, millaiseen yhtiömalliin siirrytään. Halutaanko yksi omistaja vai useampi? Mies ja ääni -periaatteella toimiminen on hienoa, mutta toisaalta sen tuloksena johtaja tai omistaja on täysin yksin.

  Fennia-lehti 1/2017
  Teksti: Elli Antikainen

Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten