Hyppää sisältöön
Privatkunder Företagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio

Kiireessä vai työn imussa – testaa oma jaksamisesi

24.10.2019

Suurin osa yrittäjistä on tyytyväisiä työhönsä ja kokee työn imua, selviää Elon tutkimuksesta. Mutta kun tutkimuksen tuloksia perkaa tarkemmin, esiin nousee seikkoja, joihin jokaisen yrittäjän on syytä kiinnittää huomiota.

Elon ylilääkäri Liisamari Krüger kehottaa yrittäjiä kysymään itseltään yksinkertaisen kysymyksen: ”Koenko jatkuvaa kiireen tunnetta, joka saa minut ärtyneeksi?”

Hän huomauttaa, että vastaus yksinkertaiseen kysymykseen kertoo paljon vastaajan työkykyriskeistä.

Krüger ja Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Marjo Wallin ovat hyvillään siitä, että työhönsä tyytyväisiä on tutkimuksen mukaan peräti 69 prosenttia. Huolestuttavan moni vastaa kuitenkin Krügerin edellä esittämään kysymykseen ”kyllä”.

Elon asiantuntijat haluavat herättää yrittäjiä huolehtimaan työkyvystään. Ikävä kyllä, mitään nopeita kikkakutosia tähän ei ole, vaan hyvinvoinnista ja työkyvystä huolehtiminen tarkoittaa jatkuvia hyviä valintoja: terveitä elämäntapoja mutta myös esimerkiksi sosiaalisen verkoston vaalimista ja ammatillisen osaamisen ylläpitoa.

Työuupumus, hidas hiipijä

Yrityksen menestyksellä ja yrittäjän terveysriskeillä on suora yhteys, mikä on helppo ymmärtää talonpoikaisjärjellä: uupuneena ja sairastuneena yrityksen eteenpäin vieminen ei luonnistu.

Työuupumus on siitä pirullinen, että se hiipii hitaasti eikä voimien väsymistä helposti huomaa.

Wallin listaa, että omia terveysriskejä voi pohtia viidellä mittarilla, jotka ovat kyky läsnäoloon, sosiaalinen verkko ja sen ylläpito, työ ja perheen yhdistäminen, henkinen väsyminen sekä yöunet.

Yrittäjä ei tunnetusti pidä sairauslomia. Mikäli hän on jo joutunut hölläämään tahtia ja olemaan kokonaan pois töistä, työkyky on melko varmasti alentunut.

Älyttömän tärkeät tauot

Krüger kertoo ymmärtävänsä, ettei kiihkeimmässä yrittämisen innossa tule pohtineeksi omia voima­varojaan. Tästä huolimatta hän toivoo, että jo pienet hälytysmerkit havahduttaisivat.

– Mitä aikaisemmassa vaiheessa tilannetta ryhdytään korjaamaan, sitä parempia tuloksia saadaan.

Wallin muistuttaa, että työn imun merkitykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Onko sitä vai ei, selviää pohtimalla, olenko innostunut työstäni, inspiroiko se minua ja viekö se työskennellessä mukaansa.

Tärkeää on myös estää ammatillisen yksinäisyyden kokemista. Hyvä tilaisuus verkostoitumiseen ovat esimerkiksi Suomen Yrittäjien paikalliset tapahtumat.

Krüger ja Wallin herättelevät ymmärtämään vapaa-ajan merkityksen. Tutkimus osoittaa liian monen yrittäjän loman jäävän vain viikkoon tai kahteen vuodessa. On ihan ok vetää välillä pitkää työpäivää, mutta jos kymmentuntiset päivät jäävät päälle ja vievät myös lauantait, uupumisen riski kasvaa nopeasti.

– Yli 55 tunnin työviikko altistaa pidemmän päälle myös sydänperäisille sairauksille ja aivoinfarktille, Krüger sanoo.

Tuunaus, yrittäjän kaveri

Ammatillinen osaaminen tukee työkykyä. Wallin kertoo esimerkin LVI-yrittäjästä: vaikka hän olisi varsinaisessa työssään superhyvä ammattilainen, yrittäjänä tarvitaan lisäksi myynti-, markkinointi- ja talousosaamista. Yli viiden hengen yrityksissä myös johtamistaidot ovat tärkeät. Nykymaailman menossa on lisäksi oltava ketterä.

Hyviä kursseja kannattaa kysellä vaikka muilta yrittäjiltä tai jos mahdollista, ulkoistaa osa tehtävistä.

Joskus apua on pienistä asioista. Moni on huomannut saavansa stressaavaan päivään apua niinkin yksinkertaisesti, että malttaa pysähtyä ja hengittää muutaman kerran rauhassa sisään ja ulos.

Krüger ja Wallin korostavat, että yrittäjää ei totisesti ole tarkoitus masentaa testeillä tai hallitse nämä -listoilla. Päinvastoin: yrittäminen pysyy mielekkäänä, kun työkyky on kunnossa.

Siksi toisekseen, yrittäjällä on apunaan iso plussa: hän voi yleensä tuunata työtään vapaammin ja mielekkäämmin kuin palkansaajat.

Mikäli työterveys on vielä järjestämättä, asia kannattaa hoitaa kuntoon. Se tukee työkykyä ja tarpeen tullen auttaa ammatilliseen kuntoutukseen pääsyssä.

– Moni yrittäjä hämmästyy kuullessaan, että myös yrittäjät voivat hakeutua ammatilliseen kuntoutukseen, Krüger sanoo.

Kuntoutukseen pätee sama kuin muutoinkin työkykyyn: mitä aiemmin olet liikkeellä, sitä paremmat tulokset.

Yrittäjän on hyvä vaikkapa kerran vuodessa tarkistaa oma yrittäjäeläkkeensä taso. Paitsi eläkkeeseen, maksut vaikuttavat muun muassa myös mahdolliseen sairauspäivärahaan.

Työkykyriskistä kertovat

  • Alentunut kokemus omasta nykyisestä työkyvystä suhteessa elinaikaiseen parhaimpaan.

  • Heikentynyt arvio siitä, että terveyden puolesta pystyy työskentelemään nykyisessä ammatissa kahden vuoden kuluttua.

  • Vähintään lievä työuupumus

  • Poissaoloja joko fyysisen tai henkisen kuormituksen takia.

  • Suuria ongelmia rahan riittävyyden kanssa.

Fennia-lehti 3/2019
Teksti: Kirsi Riipinen

Företagande Artikel Välbefinnande
Försäkringar och tjänster Skador Kundservice Företagskunder Aktuellt Medietjänster Fenniakoncernen Lediga jobb Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsingfors
Puhelin: 010 5031
Dataskydd och användarvillkor Tillgänglighet Samtalspriser och integritetsskydd