Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Keskity!

Keskity!

22.3.2018

Älypuhelin vilkkuu työpöydällä ja sosiaalisen median sivustot tuntuvat vaativan vilkaisua joka viides minuutti – ei ihme, jos ajatus katkeaa. Keskittymisvaikeuksia on välillä kaikilla. Psykologi ja kouluttaja Anni Viidan mukaan keskittymistä ei voi pakottaa, mutta olosuhteet voidaan rakentaa sille suotuisiksi.

Töitä pitäisi tehdä, mutta huomio harhailee ja sosiaalisen median tapahtumat tuntuvat kiinnostavan käsillä olevia työtehtäviä enemmän. Jos älypuhelimen vilkuilu houkuttaa jatkuvasti, voi taustalla olla motivaation puute.

– Motivaatiolla ja keskittymisellä on paljonkin tekemistä keskenään. Huomion kohteeksi mahtuu vain rajallinen määrä asioita kerralla, ja ärsyketulvan keskellä tarkkaavaisuutta voi olla vaikea pitää kohdistettuna työtehtävään. Motivoituneena keskittyminen on helpompaa: kun tuntuu tärkeältä saada jokin suoritus tehtyä, keskittyminen seuraa luontevasti perässä, kuvailee psykologi ja kouluttaja Anni Viita.

Kova kuri ei kasvata motivaatiota Kun motivaatio on alamaissa, on työtavoitteisiinkin pääseminen hankalampaa. Kovalla kädellä kontrollointi ja somekanavien kieltäminen eivät kuitenkaan ratkaise perimmäistä ongelmaa.

– Tiukka valvonta ja valmiiksi tarkkaan määritellyt työtavat huonontavat herkästi motivaatiota entisestään. Työntekijöille on hyvä antaa mahdollisuuksien mukaan vapaus vaikuttaa työtehtäviensä sisältöön ja työskentelytyyliin. Esimerkiksi joustava työaika antaa urheiluhullulle mahdollisuuden virkistäytyä lenkillä keskellä päivää ja helpottaa toisaalta perheellisten aikataulurumbaa, Viita havainnollistaa.

Motivaatio voi olla kateissa yrittäjälläkin. Monelle yrittäjyys on sydämen asia, mutta tasapainoilu erilaisten työtehtävien välillä tuottaa päänvaivaa. Silloin työt on hyvä jaotella luonnostaan helposti sujuviin sekä enemmän pinnistelyä vaativiin tehtäviin.

– Vireystasolla on iso vaikutus keskittymiskykyyn ja motivaatioon. Ylikuormittuneena ja uupuneena on vaikea motivoitua mistään. Siksi varsinkin luovaa ajattelua vaativat tehtävät kannattaa tehdä siihen aikaan päivästä, kun kokee olevansa parhaimmillaan, ohjeistaa Viita.

Tee keskittyminen helpoksi

Viita vertaa keskittymistä uneen – se on ihmiselle luonnollinen tila, joka ei kuitenkaan tule pakottamalla. Moni poteekin turhaan huonoa omaatuntoa, kun keskittyminen ei ota onnistuakseen. Itse keskittymiseen ei voi suoraan vaikuttaa, mutta olosuhteet on mahdollista rakentaa sille suotuisiksi.

– Kannattaa miettiä, millaiset työskentelytilat sopivat kuhunkin työtehtävään. Ihmisäänet kiinnittävät herkästi huomiomme, joten avokonttorin keskittymistä häiritseviä ääniä voi olla hyvä vaimentaa esimerkiksi vastamelukuulokkeilla. Yrittäjänä voi usein vaikuttaa omiin työskentelytapoihinsa paljonkin, mikä on mahtava juttu, toteaa Viita.

Yrittäjän on tärkeää tiedostaa myös omat rajansa. Montaa asiaa ei kannata yrittää tehdä samaan aikaan, vaan keskittää huomionsa yhteen tehtävään kerrallaan. Kukaan ei pysty keskittymään loputtomiin, vaan aivot tarvitsevat taukoja palautuakseen. Siksi välillä kannattaa lopettaa väkisin vääntäminen ja ottaa vaikka päiväunet.

– Aina oman vireystason laskua ei kiireessä edes huomaa. Pieni lepohetki voi kuitenkin olla yllättävän hyödyllinen, sillä levänneet aivot jaksavat taas kiinnostua ja keskittyä. Itselleen on hyvä olla armollinen. Silloin keskittyminen ja motivaatiokin heräävät herkemmin, muistuttaa Viita.

Anni Viidan vinkit parempaan keskittymiseen:

 1. Pysähdy miettimään, mistä keskittymisvaikeudet johtuvat.
  Teetkö sitä, mistä tykkäät? Jos motivaatio tuntuu olevan kokonaan kadoksissa, on aika tehdä merkittäviä muutoksia.

 2. Huomioi oma vireystilasi.
  Yksi on aamuvirkku, toinen tehokkaimmillaan iltapäivästä. Työtehtävät kannattaa pilkkoa pienempiin osiin ja sijoittaa päivässä sopivaan kohtaan – rutiinihommat onnistuvat vähemmälläkin keskittymisellä, mutta haastavammat työt kannattaa tehdä silloin, kun koet olevasi virkeimmilläsi.

 3. Hyödynnä aikapainetta.
  Aikataulutus auttaa virittymään työhön ja nopeuttaa työskentelyä. Käytämme työtehtäviin herkästi juuri sen verran aikaa kuin voimme. Kun itselleen valitsee valmiiksi hetken, jolloin on oltava valmista, työt eivät jää roikkumaan.

 4. Tee rutiineista hauskempia.
  Joka työhön kuuluu myös tylsiä tehtäviä. Jos keskittyminen katkeilee, mieti, miten työstä voisi tehdä hauskempaa. Voisiko puuduttavassa tehtävässä pyrkiä kehittymään tai kokeilla pelillistämisen keinoja ottamalla esimerkiksi aikaa? Utelias asenne auttaa nauttimaan rutiineistakin.

Anni Viita

 • 25-vuotias psykologi ja kouluttaja.

 • Toimii työterveyspsykologina lääkärikeskus Aavassa sekä opintopsykologina Aalto-yliopistossa.

 • Ollut aikaisemmin uravalmentajana ja tehnyt kriisityötä.

 • Kouluttaa työyhteisöjä ja opiskelijoita muun muassa vuorovaikutuksesta, konfliktien ratkaisusta ja motivaatiosta. Haluaa pysäyttää ja haastaa lempeästi koulutettaviaan pohtimaan heille

Fennia-lehti 1/2018
Teksti: Pauliina Harno

Lue lisää

 • Työn tuunaamisella inspiraatiota ja energiaa arkeen
 • Suorituspaineet hallintaan
ArtikelVälbefinnande
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten