Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Johda sisulla ja suurella sydämellä

Johda sisulla ja suurella sydämellä

6.6.2018

Sisu on voima, joka saa meidät ylittämään itsemme. Sisukkuuden ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, ettei epäonnistumisia sallita – työelämässä erityisesti johtajan on tärkeää muistaa, etteivät armollinen asenne ja sisu sulje toisiaan pois. Sisututkija Emilia Lahti kertoo, kuinka saada sisusta voimaa työelämään.

Yrittäjä joutuu kohtaamaan haasteita toisensa perään, ja toisinaan työelämässä ollaan mahdottomalta tuntuvien tilanteiden edessä. Mistä kumpuaa sisu, joka saa yrittämään parhaansa, vaikka onnistumisen mahdollisuudet olisivat häviävän pienet?

– Vastoinkäymiset kuuluvat elämään, ja niitä tulee säännöllisesti eteen myös töissä. Sisu ei ole pysyvä tila, vaan se nousee esiin äärimmäisissä tilanteissa. Se on kehollista, ytimellistä voimaa, joka ylittää oletetut kykymme. Sisu ei ole pelkkää tahdonvoimaa, vaan jotain vielä syvempää, määrittelee sisua viisi vuotta tutkinut Emilia Lahti.

Mistä sisuunnut?

Sisu on jokaiselle suomalaiselle tuttu. Sisuuntumisen rajat voivat kuitenkin olla eri ihmisillä hyvinkin erilaiset. Esimerkiksi pitkän lenkin juokseminen on jollekulle jokapäiväinen juttu, kun toiselta taas jo sohvalta nouseminen ja ensimmäiset juoksuaskeleet vaativat sisukkuutta. Työelämässä sisun paikkoja tulee esiin tämän tästä.

– Vaikeudet kohtaamalla voi lähteä jäljittämään, missä oman tekemisen rajat kulkevat. Niitä voi myös venyttää: kun tarpeeksi monta kertaa ylittää itsensä, voikin huomata selviävänsä samankaltaisista tilanteista vähemmällä sisulla ja pienemmällä ponnistelulla kuin ennen, toteaa Lahti.

Lahden mukaan haastavissa tilanteissa on aina valittava, kääntyykö pois vai pysyykö päämäärässään. Usein luovutamme aikaisemmin kuin tarvitsisi, sillä tarpeen tullen ihmisessä on valtavasti voimaa. Jos iso tavoite tuntuu lamauttavalta, onkin hyvä jakaa se pienempiin osiin.

– Omalla kohdallani esimerkiksi Uuden- Seelannin läpi juokseminen oli tällainen iso tavoite – yrityksessä se voi olla esimerkiksi myynnin kasvattaminen. Välillä tavoitetta kohti kiriminen vaatii etenemistä yksi askel tai kilometri kerrallaan. Se kannattaa huomioida myös johtamisessa, muistuttaa Lahti.

Johtamisessa sisu ja myötätunto kulkevat käsikkäin

Sisu on suomalaisille sekä voimavara että kompastuskivi, sillä monelle sisu merkitsee sitä, ettei apua pyydetä eikä epäonnistumisia suvaita. Työelämässä tällainen toimintatapa voi kuitenkin olla tuhoisa.

– Sisu itsessään on neutraali työkalu. Ilman inhimillistä otetta, lempeyttä ja myötätuntoa sisun suhteen voidaan ajautua vaarallisille vesille. Jokaisella on rajansa, ja vääränlainen sisu voi polttaa loppuun työelämässä. Sisua ei myöskään voi käyttää rajattomasti, vaan erityisesti johtaessa on tärkeää hahmottaa jaksamisen rajat ja päättää, milloin on aika puristaa ja milloin taas päästää irti, painottaa Lahti.

Yritystä tai tiimiä johdettaessa rajojen tunnistaminen on avainasemassa. Johtaja tai tiiminvetäjä ei voi päivästä toiseen vaatia työntekijöitä puskemaan eteenpäin sisun voimin, vaan ymmärrystä on löydyttävä myös sille, ettei sisua aina löydy. Esimerkillä johtaminen on sisun hyödyntämisessä tärkeää – kun toisilta ei vaadi sellaista, mitä ei itsekään olisi valmis tekemään, on sisun käyttökin terveemmällä maaperällä. Lahti tähdentää sisun, rohkeuden ja armollisuuden kulkevan käsi kädessä:

– Aitoon läsnäoloon vaadittava sydämen rohkeus on arjessa usein kaikista vaikeinta, ja toisaalta juuri sillä on pidemmän päälle paljon merkitystä. Johtajalla on paljon kannateltavaa. Siksi hyvä johtaja näyttää rohkeasti esimerkkiä omassa päivittäisessä työssään ja huolehtii samalla siitä, että työntekijät kokevat riittävää psykologista turvallisuutta voidakseen löytää oman rohkeutensa.

Näin hyödynnät sisua johtamisessa

Mieti, miten voit johtajana luoda sisulle otollista maaperää. Rohkeus ja sisu linkittyvät aina turvallisuuden tunteeseen. Jotta sisulle on tilaa, työyhteisön ilmapiirin on tuettava sitä. Tunnista johtajana roolisi ja vastuusi ja mieti, mitä voisit tehdä, jotta sisu pääsisi entistä enemmän esiin työpaikallasi.

Aseta itsellesi haastavalta tuntuva päämäärä ja lähde rohkeasti sitä kohti. Päätöksessä on helppo pysyä, kun olosuhteet ovat kohdillaan. Hankalinakin päivinä oman asenteen voi kuitenkin valita – käännynkö kannoillani vai näenkö vaikeuksissa mahdollisuuden.

Ammenna voimaa aikaisemmista päätöksistä ja kokemuksista. Vaikeana hetkenä auttaa, kun muistat, miten sisukkaasti selvisit hankalasta paikasta joskus aikaisemmin. Se auttaa kasvattamaan rohkeutta ja tekee vaikeista tilanteista selviämisestä helpompaa.

Johda esimerkillä: pyri jatkuvasti kehittymään itse. Jotta voi johtaa uskottavasti, on myös oltava valmis tarkastelemaan omaa toimintaansa ja tukemaan toisia. Jos sisua haluaa käyttää rakentavasti työyhteisön työkaluna, on näytettävä ensin itse esimerkkiä.


ESIMERKILLÄ JOHTAMINEN ON SISUN HYÖDYNTÄMISESSÄ
TÄRKEÄÄ – KUN TOISILTA EI VAADI SELLAISTA, MITÄ EI
ITSEKÄÄN OLISI VALMIS TEKEMÄÄN, ON SISUN KÄYTTÖKIN
TERVEEMMÄLLÄ MAAPERÄLLÄ.

Fennia-lehti 2/2018
Teksti: Pauliina Harno

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten