Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Arvostuksesta se lähtee

Arvostuksesta se lähtee

8.12.2013

Sick Oy:n toimitusjohtaja Ari Rämö kannustaa työntekijöitään toteuttamaan omat ideansa myös ne, joista hän itse on eri mieltä.

Teollisuusantureiden ja -järjestelmien valmistaja Sick Oy:n toimitilat sijaitsevat tuiki tavallisen näköisessä laatikkotalossa Vantaan Martinlaaksossa. Sisällä kävijää kuitenkin odottaa värikäs ja persoonallinen toimisto.

Saksalaisen perheyrityksen tytäryhtiössä toimiala, omistajat ja yrityksen historia näkyvät kuvatapetteina seinillä. Neuvottelutilat on nimetty yrityksen arvojen mukaan: Rispekti, Idis, Helppi ja Riläksi.

– Tilat on remontoitu henkilöstön toiveiden mukaan esimerkiksi niin, että meillä on sekä avotilaa että omia työhuoneita. Arkkitehti ja henkilöstö halusivat myös limenvihreää sisustukseen, mikä minusta kuulosti aluksi hirveältä. Loppujen lopuksi se näyttää kuitenkin hyvältä, toimitusjohtaja Ari Rämö myöntää.

Kun Rämö tuli Sickin johtoon vuonna 2004, yritys teki tappiota ja sen kehittäminen oli unohdettu täysin. Vajaassa kymmenessä vuodessa Sickin liikevaihto on kolminkertaistunut ja väkimäärä yli tuplaantunut 25 henkilöön. Viime vuosina yritys on napsinut kärkisijoja parhaita työpaikkoja listaavassa Great Place to Work -selvityksessä.

– Pienenä kundina sitä halusi pomoksi, mutta ei tiennyt, mitä se tarkoittaa. Ajatteli vain parempaa autoa ja kaikenlaisia etuja ja mietti, että ihmiset ovat olemassa pomoa varten. Mutta eihän se niin mene, Rämö sanoo.

– Kun olin 28-vuotias, tiesin ja osasin kaiken. Nyt olen 52 ja tuntuu, etten tiedä johtamisesta oikein mitään.

No, kyllä Rämö sen verran tietää, että häneltä on juuri ilmestynyt omiin kokemuksiin perustuva kirja Yksinkertaista johtamista – arvostaen (Liikekirjat).

Johtaminen on palveluammatti

Pikku hiljaa Rämö on oivaltanut, että johtaminen on palveluammatti, jossa pomon tehtävä on rohkaista ihmisiä tuomaan oma osaamisensa ja ideansa esiin.
– Oivalluksia tuli työskennellessäni konsulttina kahdeksan vuotta. Silloin opetettiin, että älkää sanoko omaa mielipidettänne, vaan yrittäkää saada se ihmisistä ulos.

Kova opetuksen paikka oli vakava moottoripyöräonnettomuus yli kymmenen vuotta sitten. Rämö joutui varoittamatta kuukausien sairauslomalle.

– Ensimmäisellä sairauslomaviikolla olisi ollut varmaan kymmenen palaveria, joihin en päässyt. Kaikki asiat etenivät hyvin ilman minuakin. Silloin tajusin, etten ole korvaamaton vaan asioita voi ja pitää aina delegoida.

Rämöä ovat opettaneet myös omat esimiehet – sekä hyvät että huonot.

– Ollessani Scanialla myyntimiehenä minulla oli paras pomo ikinä. Hän antoi sekä vastuuta että päätösvaltaa, vaikka hänen kasvoistaan näki aina joskus, että hän on itse eri mieltä.

Erästä niistä huonoista pomoista Rämö kutsuu made-esimieheksi: sellainen on antavinaan vastuuta, mutta käyttää kuitenkin veto-oikeutta kaikkeen ja muutenkin muuttaa näkemyksiään aina omien etujensa turvaamiseksi.

– Silloin päätin, että en ainakaan ikinä toista noita virheitä.

Valta kihahti omaankin päähän

Ne virheet jäivät tekemättä, mutta muita on kyllä tapahtunut, Rämö myöntää. Esimerkiksi lempijohtajansa alaisuudessa hän saavutti hienoja tuloksia, mutta:

– Valta kihahti päähän. Olin silloin 37-vuotias, rupesin tallomaan ihmisten yli ja huomasin sen vasta jälkeenpäin. Nyt sitä miettii, miten pystyisi pysymään nöyränä ja aina kuuntelemaan muita.

Rämö käyttää johtamistilanteiden vertauskuvana niin jääkiekkojoukkuetta kuin perhettäkin. Jääkiekolla hän havainnollistaa vastuunannon merkitystä.

– Esimerkiksi jääkiekossa on mietitty etukäteen pelistrategiat valmentajan kanssa. Mutta itse pelissä jäällä pelaajat tekevät päätökset. Eivät he huuda valmentajalle, että hei, kenelle minä syötän? Kiekkoilijat saavat myös välittömän palautteen katsojilta heti, kun tulee maali.

Perhe taas on Rämön mukaan hyvä johtamismalli, koska kaikilla on kokemusta siitä. Jollei ole ollut omia lapsia, muistaa ainakin, mitä itse toivoi vanhemmiltaan lapsena.

– Jos haluaa, että lapset eivät kiroile, pitää itse näyttää esimerkkiä ja käyttää siistiä kieltä. Jos lapsi tuo kokeista nelosen, ei hänen kanssaan aloiteta yt-neuvotteluja vaan tuetaan häntä ja mietitään yhdessä, miten opiskelu sujuisi paremmin.

Yhden viisauden Rämö on oppinut tutulta koiraharrastajalta: koira oppii, kun sitä palkitaan hyvästä käytöksestä. Huonot jutut jätetään yksinkertaisesti huomiotta.

– Jos myyntimies ei oikein jaksa käydä asiakkaissa, häntä kehutaan silloin, kun hän käy. Eikä moitita silloin, kun hän ei käy, Rämö havainnollistaa.

Näppis ruohottui lomalla

Sickillä kaikki arvostavat toisiaan, mutta ryppyotsaista kulttuuri ei ole. Rämö muistaa esimerkiksi ensimmäisen lomansa, kun työntekijät olivat hänen poissa ollessaan vaihtaneet hänen tietokoneeseensa rikkinäisen näppäimistön ja kylväneet sen täyteen rairuohoa. Viisisenttinen ruoho odotti lomaltapalaajaa näppäimistössä.

Uran huippukohtiin kuuluu myös lamavuosi 2009. Silloin Sickin väki teki paljon töitä, mutta tavoitteet jäivät saavuttamatta eikä luvassa ollut bonuksia. Kilpailija lomautti työntekijänsä kahdeksi viikoksi, ja joku Sickin ihmisistä tuli myös pyytämään palkatonta lomaa joulun tienoilla.

– Mietin, että ei tässä tilanteessa tähän aikaan vuodesta voi pienentää ihmisten palkkaa. Päätimme antaa kaikille työntekijöille viikon palkallisen loman joko ennen joulua tai sen jälkeen. Heräsi ajatus, että aina voi tehdä asiat eri tavalla.

Sick onkin selvinnyt ilman lomautuksia tai irtisanomisia talouden töyssyistä ja teollisuuden rakennemuutoksesta.

Vaikka Rämö haluaa pitää oman johtamisoppinsa yksinkertaisena, se ei tarkoita, etteikö hän tuntisi myös muiden ajattelua. Kaikki Sickissä kävijät saavat valita mukaansa yhden noin kymmenestä ajankohtaisesta johtamiskirjasta, joita löytyy yrityksen kirjastosta.

– Oli ismi tai johtamisoppi mikä tahansa, toimiakseen siinä pitää aina olla ihmisen aito arvostus pohjalla.

Kuka?

 • Ari Rämö, 52-vuotias insinööri, Sick Oy:n toimitusjohtaja.

 • Aiemmin urallaan toiminut muun muassa Mercurin konsulttina, tulosyksikön johtajana Scan-Autossa ja Orbis Oy:n myyntijohtajana.

 • Perhe: vaimo ja kolme aikuista lasta.

 • Harrastukset: valokuvaus ja moottoripyöräily

Ari Rämön johtamisperiaatteet

 1. Arvosta ihmisiä joka tilanteessa. Näytä arvostus teoillasi.

 2. Anna väelle vastuuta ja päätösvaltaa.

 3. Kehitä toimintaa jatkuvasti yhdessä henkilöstön kanssa, mieti muutokset yhdessä.

 4. Keskity onnistumisiin, älä virheiden puimiseen tai arvosteluun.


Lue lisää

 • Paras tsemppi syntyy ylpeydestä omaa työtä kohtaan
 • Yrittäjä, supersuoriutuja?
FöretagandeArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderFenniakoncernenLediga jobbBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänsten