Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista
 • Geenitutkimusten uusi aikakausi on alkanut

Geenitutkimusten uusi aikakausi on alkanut

22.10.2018

Suomalainen bioteknologiayritys ja geenitestien pioneeri Evogenom syntyi yllättävien kohtaamisten kautta ja ponnistaa nyt kohti kasvua. Toimitusjohtaja ja pääomistaja Hannu Tolvanen uskoo menestyksen olevan kiinni sekä omasta palosta että oikeiden ihmisten kohtaamisesta. Tulevaisuudessa Evogenom tähtää koko Euroopan markkinajohtajaksi kuluttajille suunnattujengeenitutkimuksien saralla.

Hannu Tolvasella on lähes 30 vuoden kokemus yrittäjyydestä, mutta genetiikan pariin hän päätyi vasta lounaskeskustelun kautta. Kauppakorkeakoulun graduopiskelija kertoi yritysideastaan tuolloin yrityskehittäjänä työskennelleelle Tolvaselle, joka aluksi suhtautui asiaan skeptisesti.

– Aloin perehtyä aiheeseen tarkemmin ja pohtia sen liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. Yllätyin saadessani tietää, että nykyään ihmisestä pystytään lukemaan satojatuhansia geenejä ja selvittämään paljon muutakin kuin pelkkiä yksittäisiä sairausriskejä, Tolvanen kertoo.

Viimeistään keskustelut genetiikkaan perehtyneen, Evogenomin nykyisen tieteellisen johtajan Mika Nurmikolun kanssa herättivät lopullisen kiinnostuksen Tolvasessa. Seuraavan vuoden ajan Tolvanen ja kumppanit viettivät päivätöiden ohella illat koodaten. Kuluttajille suunnattuja geenitesteihin perustuvia raportteja eli niin sanottuja ”ihmisen käyttöoppaita” tarjoava Evogenom perustettiin vuonna 2016. Aktiivisesti yritys on nyt toiminut vuoden verran.

Yksilöllisyys edellä

Jyväskylässä toimivan Evogenomin tarjoamaan kuuluu neljä eri laajuista geeniraporttia. Sylkinäytteiden pohjalta voidaan määritellä esimerkiksi yksilölle sopiva ruokavalio tai optimaalinen liikuntamuoto. Kuluttaja voi halutessaan saada myös riskiarvion tietyistä perinnöllisistä sairauksista, kuten keliakiasta.

– Testit soveltuvat jokaiselle omasta hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Suurin haaste uudella alalla onkin saada ihmiset ymmärtämään, kuinka kattavaa tietoa genetiikasta paljastuu ja miten monipuolisesti sitä voi hyödyntää. Opin itsekin joka päivä uutta, Tolvanen sanoo.

Ammattitaitoa Järvi-Suomesta

Evogenomin pieni kuuden hengen työyhteisö koostuu Tolvasen mukaan voimakkaista persoonista, jotka tulevat erilaisista koulutus- ja osaamistaustoista.

– Menestyksemme salaisuus on ehdottomasti se, että uutteruuden lisäksi täydennämme toinen toisiamme. Joukostamme löytyy niin kaupallisen alan osaajia kuin poikkeuksellisen lahjakkaita ihmisiä tietotekniikka- ja geenipuolelta, Tolvanen kuvailee.

Tolvanen muistuttaa, että genetiikan tutkimus tässä mittakaavassa on Suomessa ja ulkomaillakin vielä uutta.

– Olemme Euroopan tasolla pioneereja alalla. Yrityksemme kasvupotentiaali on valtava, sillä geenitutkimukset kasvattavat jatkuvasti suosiotaan, Tolvanen toteaa.

Suomalaisilla arvoilla kohti Euroopan valloitusta

Tolvanen luottaa siihen, että tulevaisuudessa Evogenom saavuttaa Euroopan johtajuudenkuluttajille suunnattujen geeniraporttien tuottamisessa. Suomen jälkeen Evogenom lähtee valloittamaan maailmaa potentiaalinen kohdemarkkina kerrallaan. Kasvuorientoitunut yritys edustaa toiminnassaan ennen kaikkea suomalaisia luottamuksen periaatteita.

– Olemme ylpeitä siitä, että olemme kotimainen Avainlippu-yritys. Kunnioitamme yksilön anonymiteettia, emmekä missään nimessä lähetä tietoja verkkoon tai ulkomaille. Tutkimustulokset ovat arkaluontoisia, joten on selvää, ettei sellainen informaatio saa päätyä vääriin käsiin, Tolvanen korostaa.

Yrittäjyydessä maltti on valttia

Tolvasen mukaan yrittäjän on asetettava tavoitteensa korkealle, mutta ne kannattaa pitää omana tietonaan, kunnes reitti on selvä.

– Yrittäjäksi ryhtyvän on valmistauduttava tekemään töitä ahkerasti, mutta rennosti. Rentous työskentelyyn tulee siitä, että tavoitteitaan ei ole alusta alkaen huudellut koko maailmalle, Tolvanen neuvoo.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä Tolvanen kehottaa yrittäjää myös lepäämään riittävästi.

– Monet startup-yritykset kompastuvat lähtiessään heti ensi töikseen kansainvälistymään. On tärkeää edetä rauhassa ja muistaa tehdä kotiläksynsä, Tolvanen sanoo.

Evogenom

 • Perustettu syksyllä 2016.
 • Tarjoaa kuluttajille suunnattuja geenitestejä ja -raportteja omassa verkkokaupassaan sekä jälleenmyyjien välityksellä.
 • Toimitusjohtajana kauppatieteiden ja kasvatustieteiden maisteri sekä kokenut yrittäjä Hannu Tolvanen.
 • Suomalainen Avainlippu-yritys, joka toimii Jyväskylän yliopiston kampuksen ytimessä.

  Fennia-lehti 3/2018
  Teksti: Laura Sumuvirta

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja