Vakuutussäästäminen ja verotus

Eläkevakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia

Eläkevakuutusmaksut ovat verovähennyskelpoisia vuosittain 5 000 euroon saakka. Vähennys tehdään ensisijaisesti pääomatuloista ja jos pääomatuloja ei ole, ansiotuloveroista niin sanottuna erityisenä alijäämähyvityksenä.

Jos vakuutetulla ei ole omia ansio- tai pääomatuloja, voi vähennyksen tehdä myös aviopuolison verotuksessa.

Verovähennyksen vuoksi maksamasi vakuutusmaksut eivät pienennä täysimääräisesti muihin menoihin käytettävissä olevien varojesi määrää. Fennia-eläkkeen perusteella aikanaan maksettava eläke on veronalaista pääomatuloa.

Säästövakuutus on mieluisa lahja

Säästövakuutus on hyvä tapa siirtää varojasi lähisukulaiselle jo elinaikanasi. Vakuutuksen kautta voit lahjoittaa lähiomaiselle alle 5 000 euroa kolmen vuoden välein, jollei muita lahjoja ole annettu. 

Maksetut vakuutusmaksut eivät ole yksityishenkilön verotuksessa vähennyskelpoisia. Kun säästösumma maksetaan vakuutuksenottajalle itselleen hänen itsensä ollessa vakuutettuna, saa sijoitetun pääoman takaisin verovapaasti.

Vakuutuksesta on verotettavaa vain tuotto. Tuotto lasketaan maksettavan säästösumman ja maksettujen vakuutusmaksujen erotuksena. Tuottoa verotetaan pääomatuloveron mukaan.

 Tulosta