Yrittäjäpalkinto 50 vuotta – Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon jäljillä

Vuonna 1968 Suomen Yrittäjät ja Fennia perustivat Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon, jonka tarkoituksena oli nostaa yrittäjyyden arvostusta suomalaisessa yhteiskunnassa sekä toimia tunnustuksena esimerkillisestä yrittäjyydestä. Tänä vuonna Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto jaetaan jo 50. kerran.

Vuonna 1968 yrittäjyyttä ei yhteiskunnassamme pidetty kovin suuressa arvossa, ja suurin syy palkinnon perustamiselle olikin sen arvostuksen nostaminen.

– Vanhemmat yrittäjät sanoivat aikanaan, että yrittäjyys oli kuin kirosana, jota ei haluttu ymmärtää millään tavalla, taustoittaa Fennian yhteisöasiakkuuksista vastaava johtaja Kari Björklöv.

Tähän mennessä palkittuja on kertynyt jo yli 200. Joissakin palkituissa yrityksissä on kolmas sukupolvenvaihdos meneillään. Osa yrityksistä on jo myyty muualle, mutta yrityksen nimi on säilynyt.

Yrittäjät valitsevat itse ketä ehdotetaan palkittavaksi ja ketkä palkinnon lopulta saavat.

– Palkinnolla on oma arvostuksensa yrittäjien keskuudessa, kun toiset yrittäjät ehdottavat palkittavaa. Merkittävää on myös se, että valtaosa valituista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Hyvä esimerkki tästä on ensimmäisten joukossa vuonna 1968 palkittu Rapala Oy, kertoo Suomen Yrittäjien yhteyspäällikkö ja palkintolautakunnan sihteeri Kari Hiltunen.

Palkinnon yrittäjiltä saama arvostus näkyy myös palkintotilaisuuksissa.

– Palkintotilaisuuksissa on ollut hienoa nähdä, kuinka yrittäjät tuovat koko perheensä mukanaan vastaanottamaan palkintoa. Mukana ovat lapset, vanhemmat ja sisarukset, Björklöv kuvaa.

Yrittäjyyttä hiuskarvan varassa

Valtakunnallisessa yrittäjäkilpailussa palkitaan vuosittain aina neljä yritystä tai yrittäjyyden eteen työskennellyttä henkilöä. Palkitut yrittäjät ovat jakaantuneet laajasti niin maantieteellisesti kuin toimialoittainkin.

Palkinnon ainoa kriteeri ei ole pelkkä kasvu, vaan se miten yritys edustaa omalla toimialallaan kärkeä ja mikä juuri siinä yrityksessä on merkittävää.

– Kaikissa palkituissa yrityksissä on ollut kasvollinen omistaja, ja palkinto perustuu myös yrittäjäpersooniin, Hiltunen kertoo.
Hiltunen muistuttaa myös, että yrittämiseen kuulu riski, eikä se aina ole ruusuilla tanssimista.

– Palkituissa on useita yrityksiä, jotka ovat käyneet hiuskarvan varassa toiminnan lopettamisesta. Merkittävää on se, että tilanteesta on selviydytty ja alettu menestyä, jatkaa Hiltunen.

– Palkituissa on varmasti sellaisia, joissa ollaan historian varrella oltu jo laittamassa lappua luukulle. Sieltä on kuitenkin löydetty se oma mahdollisuus, jota on lähdetty viemään eteenpäin, Björklöv kertoo.

Kaksikon mukaan tämä on hyvä osoitus yrittäjämäisestä ajattelukyvystä, optimistisuudesta ja siitä ettei ensimmäisen vastoinkäymisen kohdalla luovuteta, vaan katsotaan asiat loppuun. Sitten on löytynyt uusi väylä, jonka ansiosta myöhemmin on voitu nauttia työnhedelmistä.

Muuttuva yrittäjäpalkinto

Yrittäjyys on muuttanut muotoaan vuosien saatossa. Tästä hyvä osoitus tästä on se, miten palkitut yritykset ovat kehittyneet ajan saatossa. Yrittäjyyden muuttuessa tulee myös Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon kehittyä mukana.

– Viime vuosina palkinnon saajissa on pyritty hakemaan yrityksiä eri toimialoilta sekä innovatiivisuuden parista. Tärkeää on nähdä, onko yrittäjä pystynyt elämään aikansa mukana, kertoo Hiltunen.

Tänä vuonna myös itse palkinnon hakuprosessi muuttui. Aikaisemmin palkittavia yrityksiä ehdotti Suomen yrittäjien alueelliset alajärjestöt, mutta tänä vuonna kuka tahansa saattoi ilmiantaa yrittäjän. Uudet alat tulevat mukaan hieman viiveellä, sillä toiminnan pitää olla kestävää vähintään viiden vuoden ajalta. Palkittaessa ei kuitenkaan katsota vain kannattavuutta, vaan myös jatkuvuutta sekä tarinaa.

– Jos joku kehittää omalla alallaan täysin poikkeuksellisen innovaation, niin siitä saatetaan palkita, Hiltunen kertoo.

Usein ehdotetut yrittäjät on palkittu jo nuorina yrittäjinä tai alueellisilla palkinnoilla, mutta se ei ole edellytys Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon voittamiseen.

– Ei tarvitse kerätä kaikkia yrittäjäpalkintoja, vaan voi myös päästä ohituskaistaa suoraan valtakunnalliseen. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei yrittäjäpalkintoa varten tarvitse olla Suomen yrittäjien jäsen tai Fennian asiakas. Palkinto on tehty täysin suomalaisen yrittäjyyden nostolle, Hiltunen ja Björklöv naurahtavat.

 

Kari Björklöv ja Kari Hiltunen

Björklöv ja Hiltunen ovat olleet mukana seuraamassa Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon jakamista jo useiden vuosien ajan.

 

3.8.2017

 Tulosta