Yrittäjäpalkinto 50 vuotta – 10 faktaa palkinnon saaneista yrityksistä

Vuodesta 1968 asti myönnetyn Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon on saanut jo yli 200 yritystä ja yrittäjää. Palkinto perustettiin nostamaan suomalaisen yrittäjyyden arvoa ja merkitystä.

Paljon on mahtunut lähes viidenkymmen palkintovuoden varrelle. Osa yrityksistä toimii edelleen saamalla alalla kuin palkittaessakin, mutta osan toiminta on muuttunut merkittävästi vuosien varrella.

  1. Vuonna 1968 ensimmäisten joukossa palkittu Rapala Oy tunnetaan nykyisin nimellä Rapala VMC Oyj. Yritys perustettiin jo vuonna 1936, kun Lauri Rapala alkoi myydä käsin tekemiänsä vaappuja. Nykyään Rapala on yksi maailman tunnetuimmista urheilukalastuksen brändeistä.  Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut – jokainen Rapala-vaappu koeuitetaan edelleen käsin.
  2. Lapponia Jewerly palkittiin vuonna 1972. Björn Weckströmin suunnittelema kaulakoru Planetaariset laaksot on varmasti yksi Lapponian tunnetuimmista koruista Prinsessa Leian kannettua sitä yllään Tähtien sota -elokuvan loppukohtauksessa. Nykysin Lapponia Jewerly kuuluu Kalevala Korun omistukseen.
  3. Yrittäjäpalkinto on vuosien saatossa jaettu kaksi kertaa myös toiminimellä toimineelle yritykselle. Toinen näistä oli kauppias Eino Taanila, jonka perustamat myös T-kauppoina tunnetut kaksi liikettä takasivat Jaalan syrjäkylälle palvelut aina postia myöten. Toisessa kylässä oli kaupan lisäksi myös baari, ja taksillaan kauppias hoiti mm. koululais- ja sairaskuljetuksia. Yritys myytiin uusille omistajille vuonna 1984, kun omasta perheestä ei löytynyt jatkajaa. Yrittäjäpalkinto toiminimi E. J. Taanilalle myönnettiin vuonna 1977.
  4. Tutta Oy, joka on tunnettu vauvanvaatteista ja erityisesti potkupuvuistaan, palkittiin yrittäjäpalkinnolla vuonna 1979. Useimmat suomalaiset ovat tutustuneet Tutta-tuotteisiin ensimmäistä kertaa saadessaan äitiyspakkauksen, jonka vakiosisältöä Tutta-tuotteet ovat olleet vuosikymmenten ajan. Tutta siirtyi 1990-luvun alussa osaksi Reima Oy:tä, joka on myöskin suomalainen lastenvaatevalmistaja ja nykyään sitä valmistaa Basic Fashion Oy.
  5. Yrittäjyys saa alkunsa usein hyvin pienestä. Pentik Oy syntyi Anu Pentikin kellarissa, jossa hän harrasti keramiikka- ja nahkatöitä. Pentikin oma tehdas sijaitsee edelleen Posiolla ja on samalla maailman pohjoisin keramiikkatehdas. Yrittäjäpalkinnon Pentik voitti vuonna 1987.
  6. Aarikka Oy sai alkunsa, kun Kaija Aarikka veisti lopputyönä tekemäänsä pukuun itse puiset napit ja loppu onkin historiaa. Alkuun Aarikan tuotteita valmistettiin ja myytiin perheen autotallista käsin. Nykyään tunnettu suomalainen design-yritys on osa Oy Martinex Ab:ta, joka palkittiin yrittäjäpalkinnolla vuonna 2013. Aarikka sai palkinnon vuonna 1984, lähes kolmekymmentä vuotta aikaisemmin.
  7. Ingman palkittiin vuonna 1993. Palkitsemisvuonna yhtiöllä oli yksi Pohjoismaiden suurimmista elintarvikealan tehtaista. Ingmanin jäätelöt ovat varmasti monelle suomalaisille tuttu herkku. Rakastetut herkut kuten Jättis ja Kingis ovat olleet markkinoilla jo 1980-luvulta alkaen. Jäätelötoiminta myytiin vuonna 2011 Unileverille. Nykyään sijoitusyhtiö Ingman Group Oy Ab omistaa enemmistön ulkoilu- ja urheiluvaatteita valmistavasta Halti Oy:stä.
  8. Juustoportin tarina sai alkunsa friisiläishieho Isabellasta. Lehmä oli ensimmäinen rotuaan Etelä-Pohjanmaalla, ja Jalasjärvelle se saapui vuonna 1965. Isabellan tuottamasta erinomaisesta maidosta ja siitä syntyneestä leipäjuustosta kehkeytyi viidessäkymmenessä vuodessa yli 200 henkeä työllistävä yritys. Juustoportille yrittäjäpalkinto myönnettiin vuonna 2004.
  9. Tiesitkö, että Suomessa kierrätetään ja uusiokäytetään muovia? Vuonna 2006 palkittu Orthex Group valmistaa erilaisia kodin muovituotteita ja hyödyntää esimerkiksi kukkaruukuissa ja lumityökaluissa kierrätettyä muovia. Vanha paistinlastasi saattaa siis elää toista elämäänsä ja palvella vaikkapa lumitöissä.
  10. Laitilan Wirvoitusjuomatehdas aloitti toimintansa käsityönä vuonna 1995 Fazerin vanhassa munanporaamossa eli paikassa, jossa tyhjennettiin kananmunia Mignon pääsiäismunia varten. Alkuun yritys valmisti perinteisiä limonaadeja ja laajensi myöhenmmin siidereihin sekä oluisiin. Nykyään Laitila on Suomen neljänneksi suurin panimo, jonka tuotteet valmistuvat viiteen kertaan laajennetussa tuotantolaitoksessa modernilla teknologialla, mutta perinteitä vaalien. Yritys palkittiin vuonna 2010.

Valtakunnallista yrittäjäpalkintoa on jaettu vuodesta 1968 asti. Tänä vuonna juhlistetaan palkinnon 50. jakokertaa. Fennian on ollut alusta asti mukana palkitsemassa ansioituneita yrittäjiä.

Laitilan Wirvoiyusjuomatehdas 2010

Tältä näytti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaassa vuonna 2010. Kuva: Esa Siltaloppi

 

.

 

 

 

 

7.8.2017

 Tulosta