Vuokranantajan muistilista

Mitkä ovat vuokranantajan vastuut? Entä vuokralaisen? Asuntosijoittaminen on kelpo tapa pistää omaisuus poikimaan, mutta ennen vuokranantajaksi ryhtymistä kannattaa käydä läpi vakuutus- ja vastuuasiat. Näillä vinkeillä vältät ikävät yllätykset.

Ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista on hyvä käydä läpi vuokranantajan ja vuokralaisen välisen suhteen kannalta olennaiset seikat.

Vastuuta on molemmilla

Huolettoman vuokraussuhteen varmistamiseksi sekä vuokranantajan että vuokralaisen vakuutusasioiden tulisi olla kunnossa. Molempien kannattaa hankkia asuntoon kotivakuutus, ja vuokranantajan on lisäksi syytä vaatia vuokralaiselta vastuuvakuutusta. Kirjallisesti asiasta sopimalla voit yrittää varmistaa, että vuokralainen myös uusii vakuutuksensa niiden päättyessä.

Vuokrasopimukseen kuuluvien kodinkoneiden ja kiinteiden kalusteiden uusiminen on niiden rikkoutuessa tyypillisesti vuokranantajan vastuulla. Jos jätät asuntoon kiinteää sisustusta tai omaa irtaimistoa, kannattaa ne vakuuttaa vuokranantajan laajalla kotivakuutuksella. Vuokralaisen kotivakuutus kattaa yleensä vuokralaisen oman irtaimiston sekä lainatun ja vuokratun omaisuuden, mikäli se kuuluu vakuutuksen piiriin.

Normaali kuluminen kuuluu asiaan

Jos vuokralainen aiheuttaa tahallista vahinkoa asunnolle tai sen irtaimistolle, on hän vahingonkorvausvelvollinen. Siksi on tärkeää, että vuokralaisen vastuuvakuutus on voimassa. Normaali asumisesta aiheutuva kuluminen kuuluu sen sijaan vuokraamisen luonteeseen. Pitkällä aikavälillä vuokranantaja vastaa itse esimerkiksi kodin pintojen päivittämisestä.

Aiotko ryhtyä vuokranantajaksi? Muista nämä:

  • Hanki kotivakuutus vuokrattavaan kohteeseen. Laaja kotivakuutus kattaa myös kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden rikkoutumiset.
  • Varmista, että vuokralaisella on voimassa oleva laaja kotivakuutus sekä vastuuvakuutus ennen asuntoon muuttoa.
  • Tarkista potentiaalisen vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Voit pyytää tietoja suoraan vuokralaisehdokkaalta tai hankkia ne luottotietorekisterin kautta.
  • Jos luotettavan vuokralaisen löytäminen ja taustojen tarkistaminen tuntuu hankalalta, voit turvautua myös vuokravälitysfirmaan. Osa välittäjästä tarjoaa myös vuokran takaamiseen liittyviä palveluita.

Laaja kotivakuutus turvaa vuokraamasi asunnon. Tutustu kotivakuutuksiin.
 

7.10.2019

 Tulosta