Varo liukastumista

Liukkaat kelit ovat Suomessa tavallinen tapaturmien aiheuttaja. Kelin mukaiset jalkineet ja liukuesteet jalkineiden pohjissa ovat tehokas keino torjua liukastumisia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu ulkona liukastumistapaturman seurauksena. Lievien vammojen lisäksi liukastumiset ja kaatumiset aiheuttavat runsaasti vakavampia vammoja, kuten murtumia, nivelten sijoiltaanmenoja ja päävammoja, joista voi seurata pitkäaikaista haittaa.

Kelin mukaan valituilla kengillä ja liukuesteillä voi välttää tapaturmia. Työterveyslaitoksen mukaan paras turva liukastumisia vastaan saadaan nastakengillä. Kenkiin asennettavat liukuesteet on syytä valita käyttötarkoituksen mukaan. Liukuesteitä on muun muassa jalkineen päkiän ja koron alle kiinnitettäviä malleja, jalkineiden päälle puettavia kalossimallisia liukuesteitä sekä jalkineen pohjaan kiinnitettäviä nastoitussarjoja. Lisäksi on olemassa jalkineeseen integroituja liukuesteitä.

Liukuesteiden valinnassa kannattaa tarkistaa, että ne pysyvät tukevasti paikallaan eivätkä liikaa rajoita liikkumista. Ne tulee tarvittaessa voida riisua tai ottaa pois käytöstä vaivattomasti. Sileillä ja kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla, liikuttaessa liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

Myös työtapaturmista suuri osa aiheutuu liukastumisista ja kompastumisista, joista seuraa usein nilkan nyrjähtäminen tai selän venähdys. Liukastumistapaturmat voivat myös olla seurauksiltaan vakavia ja voivat aiheuttaa pitkiä työstä poissaoloja ja jopa kuolemantapauksia.

2.1.2013

 Tulosta