Varmista jouluvalojesi turvallisuus

Varmista jouluvalojesi turvallisuus

Nyt on aika tarkistaa, että kaapissa odottavat jouluvalot ovat vielä käyttökunnossa. Jos koristelet pihasi jouluvaloilla, varmista, että valot soveltuvat ulkokäyttöön.

Vanhojen joulu- ja koristevalojen kunto on syytä tarkistaa ennen niiden käyttöönottoa. Varmista, että johdot ovat ehjät eivätkä sisä- ja ulkovalosarjat ja niiden muuntajat ole menneet sekaisin keskenään. Rikkinäisiä valoja ei kannata yrittää itse korjata, vaan ne tulee toimittaa ne SER-jätteen keräykseen.

Valosarjat ja muuntajat kannattaa säilyttää alkuperäisissä pakkauksissaan, jolloin ne pysyvät järjestyksessä ja kunnossa. Pakkauksen tiedoista on myös helppo tarkistaa, onko valosarja tai muuntaja tarkoitettu sisä- vai ulkokäyttöön.

Ulkokäyttöön soveltuvien valosarjojen ja muuntajien on oltava vähintään sateenpitäviä. Vedenpitävyydestä kertoo tuotemerkinnöissä oleva IP-luokitus: Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojausluokka on IP44. Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos merkintää ei ole, valo on tarkoitettu sisälle.

Käytä jouluvaloja turvallisesti

  • Lue käyttöohjeet huolellisesti ja noudata niitä.
  • Säilytä valosarjat ja muuntajat alkuperäisissä pakkauksissa ja vältä varastointia kosteissa tiloissa.
  • Älä käytä sisälle tarkoitettuja jouluvaloja ulkona.
  • Tarkista aiemmin käytössä olleiden jouluvalojen kunto – älä käytä rikkinäisiä tuotteita, äläkä yritä korjata niitä. Vie rikkinäiset jouluvalot SER-kierrätykseen.
  • Vaihda rikkinäiset lamput ja varmista, että vaihdettavat lamput vastaavat tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.

Tietopaketti jouluvalojen käytöstä

Tukes on koonnut joulu- ja koristevalosarjojen turvallisen käytön vinkit Valoa pimeyteen -oppaaseen. Jos itsellä olevan tuotteen turvallisuus epäilyttää, voi Tukesin verkkosivuilta löytyvästä Markkinavalvontarekisteristä tarkistaa, mitkä tuotteet ovat testauksissa osoittautuneet vaatimusten vastaisiksi.

Valoa pimeyteen -opas (pdf)

Markkinavalvontarekisteri 

17.11.2017

 Tulosta