Turvallinen veneilykausi alkaa tästä!

Turvallinen veneilykausi alkaa tästä

Kun huolehdit veneesi lukitsemisesta, huollosta ja turvallisesta varustuksesta, voit nauttia huoletta vesillä liikkumisesta.

Tarkasta veneen kunto ja varusteet ennen vesillelaskua

Tarkasta erityisesti läpivientien sekä veneen rungon ja pohjan kunto. Läpivientejä ovat mm. ohjauskaapeli, kaasu- ja vaihdevaijeri, polttoaineletkut sekä sadevesityhjennysjärjestelmä.

Kun veneen pohja on siisti ja hyvässä kunnossa, mahdolliset vauriot on helppo huomata ja korjata. Jos veneen runko on vaurioitunut, sen korjaus kannattaa antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Tarkista ilmatäytteiset turvaliivit eli paukkuliivit valmistajan ohjeiden mukaan. Muistathan aina veneessä ollessasi kiinnittää myös liivin haararemmin.

Estä varkaan aikeet lukitsemalla vene ja perämoottori

Huomattava osa varkauksista voidaan estää lukitsemalla perämoottori kiinni veneeseen erillisellä perämoottorilukolla. Jos perämoottorisi asianmukaisesta lukituksesta huolimatta varastetaan, saat korvauksen perusomavastuuta vähentämättä.

Lukitse vene laituriin, poijuun tai muuhun kiinteään esineeseen. Käytä kiinnityksessä aina siihen tarkoitettuja asianmukaisia lukituslaitteita. Älä säilytä veneen avaimia veneessä tai sen lähistöllä, vaan pidä ne mukana ja säilytä asianmukaisesti.

Kiinnitä vene hyvin myrskyn varalta

Käytä asianmukaisia kiinnitysvälineitä veneen koko ja ominaisuudet huomioiden ja kiinnitä vene laituriin niin, ettei se irtoa myrskyssäkään. Veneen kiinnityksen säätö vaihtelee huomattavasti laiturityypin mukaan. Jos vene on kiinnitetty betonilaituriin tai paaluun, huomioi erityisesti veden pinnan vaihtelu. Tarkista myös, ettei vene pääse hakkaamaan laituria tai toisia veneitä vasten, ja että lepuuttajia on riittävästi.

Tyhjennä vene vedestä ja roskista

Suurin osa ns. itsestään tyhjentyvistä veneistä tyhjentyvät vain sadevedestä. Sadevesityhjennysjärjestelmän tukkeutuminen voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa veneen uppoamisen laituriin tai satamaan. Jos et käytä venettä viikoittain, käy säännöllisesti tarkastamassa veneen kiinnitykset sekä se, ettei veneeseen ole kertynyt vettä tai roskia.

24.4.2014

 Tulosta