Turvallinen matka alkaa hyvällä suunnittelulla

Tutustu matkakohteeseen etukäteen, ota tarvittavat rokotukset ja varmista matkavakuutuksen voimassaolo. Näin olet jo pitkällä turvallisen matkan suunnittelussa.

Matkakohteeseen ja sen turvallisuuteen on syytä tutustua etukäteen. Ulkoministeriön matkustustiedotteista saat tietoa eri maiden turvallisuustilanteista sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle. Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Se tarkoittaa yhteystietojen antamista ulkoministeriölle, jotta paikallinen edustusto saa sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Rokotussuojan ja muun matkakohteessa tarvittavan lääkityksen tarkistaminen on tärkeä asia matkan suunnittelussa. Matkustajalla tulisi aina olla rokotus jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Matkakohteesta riippuen saatat tarvita muitakin rokotuksia ja esimerkiksi malarialääkitystä jo etukäteen. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaassa on monipuolista tietoa matkailijan terveyteen liittyvistä asioista sekä mm. maakohtainen luettelo rokotusvaatimuksista ja -suosituksista sekä malarian ehkäisystä.

Tarkista aina ennen matkaa matkavakuutusturvasi. Jos sinulla ei ole jatkuvaa matkavakuutusta, ota matkakohtainen vakuutus ajoissa. Vakuutukseen on järkevää sisällyttää sekä matkustaja- että matkatavaravakuutus.

Matkustajavakuutuksella katetaan matkasairauden tai -tapaturman hoitokuluja sekä matkan peruuntumisesta, keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä aiheutuneita kustannuksia. Matkatavaravakuutuksella turvaat mukana olevan omaisuutesi varkauden ja rikkoutumisen varalta.

Matkavakuutuskortti tai matkavakuutustodistus on syytä pitää matkoilla mukana. Jos joudut lääkärihoitoon matkan aikana, esitä vakuutuskortti tai -todistus hoitolaitoksessa, niin lasku lähetetään useimmissa tapauksissa suoraan Fenniaan. Vakuutuskortista ja -todistuksesta löydät myös palvelunumeromme ongelma- ja hätätilanteiden varalta.


Lisätietoja:

Ulkoministeriön matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustusilmoitus

Ulkoministeriön Matkalla-sivut

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos: Matkailijan terveysopas

Fennian matkavakuutus

Sopimuslääkärit ulkomailla

Fennian mobiilisivusto, m.fennia.fi

20.5.2013

 Tulosta