Turvaa taloyhtiön talkoisiin

Turvaa taloyhtiön talkoisiin

Kevät on hyvässä vauhdissa ja taloyhtiöiden talkoita järjestetään eri puolilla. Pihoja siistitään, kukkapenkkejä istutetaan ja lopuksi nautitaan talkooherkut ja vaihdetaan kuulumisia naapureiden kanssa. Joskus talkoissa sattuu kuitenkin havereita. Kuka silloin korvaa lääkärikulut?

Taloyhtiön talkoot ovat varma kevään merkki. Oman taloyhtiön ympäristön saa kerralla kuntoon, kun siistimis- ja kunnostustyöt hoidetaan yhdessä naapureiden kanssa. Ohjelmassa on usein haravointia ja kukkapenkkien istutusta, mutta myös huonokuntoisten oksien leikkaamista, rännien siistimistä ja pienimuotoisia kunnostustöitä.

Entä jos talkoissa sattuu haveri? Naapuri putoaa tikkailta tai kompastuu haravoidessa ja nyrjäyttää nilkkansa. Talkoovakuutuksella taloyhtiö voi vakuuttaa henkilön mahdollisen työssä tapahtuvan tapaturman varalta.

– Vakuutus korvaa talkootöissä aiheutuneen tapaturman hoitokulut, kuten lääkärinpalkkiot, sairaalamaksut ja lääkekulut. Vakuutus kattaa myös lääkärikulut, jotka aiheutuvat lämpöhalvauksesta, paleltumista tai lihasten kipeytymisestä, kertoo Fennian asiantuntija Paula Indrén.

– Fennian asiakkaat voivat heti tapaturman satuttua soittaa FenniaHoitajalle, joka neuvoo puhelimitse ja tarvittaessa varaa ajan lääkäriasemalle tai hoitolaitokseen.

Talkoovakuutus on toki muidenkin kuin taloyhtiöiden käytettävissä. Sitä voi hyödyntää esimerkiksi kunnostusurakoissa, joissa tehdään vastikkeetonta työtä vaikkapa venelaiturin ja mökin kunnostamiseen. Talkoovakuutuksella voi vakuuttaa palkatonta talkootyötä tekevät läheiset ja ystävät, kuitenkin samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet poislukien.

Indrén muistuttaa, että talkoovakuutus ei kelpaa, jos työstä maksetaan palkkio. Jos tarkoituksena on vaikkapa pyytää junioriseuraa tekemään pihan kunnostustöitä pientä palkkiota vastaan, ei kyseessä ole enää vastikkeeton työ eli talkootyö.

Vastuuvakuutus korvaa irtaimistolle ja sivullisille sattuvia talkoovahinkoja

Talkoovakuutusta tarvitaan, kun talkoisiin osallistuva henkilö loukkaantuu. Entä jos tapaturma osuukin sivullisen kohdalle tai talkoissa rikkoutuu vaikkapa ikkuna talkootyön ohessa? Silloin tarvitaan vastuuvakuutusta.

– Puhutaan isännänvastuusta, jossa ideana on, ettei työn suorittaja ole yksin vastuussa vahingosta, vaan korvausta haetaan työn edunsaajalta. Taloyhtiön talkoissa edunsaaja on taloyhtiö ja esimerkiksi mökkiremontissa mökin omistaja. Edellytyksenä kuitenkin on, että talkootyö on organisoitua toimintaa ja vahinko on aiheutunut talkootöihin liittyen, Fennian riskipäällikkö Riikka Akselinmäki avaa. 

Jos vastuuvakuutusta ei ole, tulee korvausta hakea talkootyön edunsaajalta eli yleensä taloyhtiöltä tai hankkeen omistajalta.

Aivan automaattista korvaaminen ei kuitenkaan ole. Vastuuvakuutuksen ideana on, että sillä korvataan organisoidun työn tiimellyksessä sattuneita vahinkoja. Sen sijaan jos osa naapureista järjestää omat talkoot ja haveri johtuu yhden naapurin virheestä eikä talkoiden organisoinnista, voi naapuri itse joutua korvaajaksi.

– Talkoisiin osallistujan kannattaa varmistaa, että hänellä on voimassa kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus. Samoin taloyhtiön tai talkootyön järjestäjän kannattaa varmistaa vakuutustensa kattavuus eri tilanteissa, Akselinmäki ohjeistaa.

2.5.2019

 Tulosta