Totta vai tarua? Seitsemän myyttiä auringolta suojautumisesta

Totta vai tarua? Seitsemän myyttiä auringolta suojautumisesta

Aurinko paistaa kuumenevalla tahdilla, joten nyt on mainio aika täydentää tietämystä siitä, miten suojautua auringonpolttamilta. Tiedätkö sinä auringolta suojautumiseen liittyvät faktat?

Myytti 1. Aurinko on sitä haitallisempaa, mitä kuumempi ilma on

Tarua. UV-säteilyä voi saada myös pilvisellä ja kylmällä säällä. Lämpö ja auringon ultraviolettisäteily eivät siis kulje käsi kädessä. Onkin hyvä muistaa käyttää aurinkorasvaa myös pilvisellä säällä sekä myös talvella.

Myytti 2. Aamulla levitetty SPF 50 -kertoimen aurinkovoide suojaa koko päivän

Tarua. Aamulla levitetty aurinkorasva on hyvä, mutta ei suojaa koko päivää. Aurinkorasva kuluu päivän mittaan eikä suojan kestävyys riipu siksi kertoimesta. Aurinkorasvaa tuleekin lisätä säännöllisesti päivän mittaan, erityisesti hikoilun tai uimisen jälkeen. Suurempi suojakerroin, yli SPF 30, antaa kuitenkin paremman suojan kuin matalammat suojakertoimet. Suojakerroin tulee valita ihon palamisherkkyyden mukaan.

Myytti 3. Aurinkorasvaa tarvitsee, vaikka olisi ulkona alle puoli tuntia

Totta. Pienikin hetki auringossa vaatii aurinkorasvaa, sillä jotkut voivat palaa jopa 15 minuutissa altistuessaan auringon säteille.

Myytti 4. Ikkuna suojaa auringon UV-säteiltä

Totta ja tarua. Sisällä tulisi myös pitää aurinkorasvaa, sillä UVA -säteet pääsevät myös ikkunoista suoraan iholle. UVA -säteet tunkeutuvat ihon syvimpiin kerroksiin ja edistävät ihon ennenaikaista ikääntymistä. Tavallinen ikkuna suojaa kuitenkin UVB -säteiltä, joka saa ihon ruskettumaan ja palamaan.

Aurinkorasvojen suojakerroin SPF ilmoittaa UVB -suojan määrän. Muista tarkistaa pullosta, että aurinkorasvassasi on myös UVA -suoja.

Myytti 5. Jokainen ihminen tarvitsee iästä huolimatta aurinkorasvaa

Totta. On totta, että lapsien ja nuorien iho palaa herkemmin kuin aikuisten, mutta se ei tarkoita, etteikö myös aikuinen voisi palaa. Vaalea iho palaa usein herkemmin kuin tumma, mutta myös tumma iho vaatii auringolta suojautumista.

Myytti 6. Aurinkorasva ei vanhene

Tarua. Aurinkorasva vanhenee samoin kuin muukin kosmetiikka ja vanhetessaan se menettää tehokkuuttaan. Noudata purkin ohjeita, mutta hyvä nyrkkisääntö on hankkia joka vuosi avatun purkin tilalle uusi aurinkorasva. Muista kuitenkin käyttää aurinkorasvapurkki aina loppuu. Koskaan ei voi suojautua liikaa ja aurinkorasvaa tulisikin levittää noin kaksi milligrammaa ihon jokaista neliösenttiä kohden.

Myytti 7. Ihmiset ovat ainoita, jotka voivat palaa auringossa

Tarua. Myös tietyt eläimet, kuten hevoset, karvattomat lemmikit tai possut, voivat palaa auringossa.

29.5.2019

 Tulosta