Toimiva käsisammutin on ensiapu tulipalon syttyessä

Toimiva käsisammutin on ensiapu tulipalon syttyessä

Tulipaloissa kuolee vuosittain noin sata suomalaista ja puolitoista tuhatta joutuu sairaalaan palovammojen takia. Tulipalon ennaltaehkäisy on helpompaa, kuin sen sammuttaminen, mutta jos tulipalo kuitenkin syttyy, on tärkeää olla varautunut. Käsisammutin on oiva ensiapu tulipalon syttyessä, mutta siitä ei ole hyötyä, ellei se ole kunnossa. Asianmukainen tarkastus ja huolto pitävät käsisammuttimen toimintakunnossa.

 

Tarkastuta ja huollata käsisammutin säännöllisesti

Käsisammuttimen voit tarkastuttaa ja huollattaa käsisammutinliikkeessä. Tarkastuta käsisammutin vähintään kahden vuoden välein. Jos käsisammutinta säilytetään niin, että se on alttiina kosteudelle, tärinälle tai lämpötilojen vaihtelulle, on tarkastus tehtävä vuoden välein. Tee ensimmäinen tarkastus viimeistään kahden vuoden kuluttua sammuttimen täyttö- tai valmistusajankohdasta.

Huollata käsisammutin

  • aina käytön, vähäisenkin jälkeen,
  • valmistajan tai maahantuojan ohjeissa mainituin huoltovälein sekä
  • aina, kun tarkastus siihen antaa aihetta.

– Voit tarkistaa käsisammuttimen sinetin ehjyyden sekä silmämääräisesti säiliön, etiketin ja letkun, mutta järkevin vaihtoehto on säännöllinen tarkastus ja huolto ammattilaisen toimesta, kertoo Fennian riskipäällikkö Marko Manninen.

Tarkastuttaminen ja huollattaminen ovat pakollisia niille käsisammuttimille, jotka ovat säädöksien tai pelastusviranomaisen määräämiä. Muut käsisammuttimet ovat vapaaehtoisia, joten niiden tarkastuttaminen ja huollattaminen on vapaaehtoista, mutta tietenkin suositeltavaa.

Opettele käsisammuttimen käyttö

Käsisammuttimella ei välttämättä saa sammutettua paloa, mutta sillä pystyy rajaamaan paloa ennen palokunnan saapumista. Käsisammuttimia on kolme erilaista: Jauhe-, neste- ja hiilidioksidisammuttimet. Eri käsisammuttimet soveltuvat erilaisten palojen sammuttamiseen. Soveltuvuus merkitään kirjaimilla:

  • A (kiinteiden aineiden palot)
  • B (nestemäisten aineiden palot)
  • C (kaasujen palot)
  • D (metallipalot)
  • F (elintarvikerasvapalot)

Käsisammuttimista yleisin on jauhesammutin. Jauhesammuttimien jauheita on monenlaisia, mutta yleisimmät eli ABC-jauheet soveltuvat lähes kaikkeen sammuttamiseen. Kotikeittiön elintarvikerasvapaloihin soveltuva F-luokan käsisammutin on suunniteltu estämään rasvan uudelleen syttyminen.

Näin käytät käsisammutinta

  • Suuntaa sammutin liekkien juureen, ei itse liekkeihin.
  • Käsisammutin toimii kerrallaan vain noin 5-20 sekuntia, joten oikea suuntaus on tärkeää.
  • Tarkista sammutusetäisyys: Jauhesammuttimella etäisyys on 3-5 metriä, nestesammuttimella 2-4 metriä ja hiilidioksidisammuttimella 1-2 metriä.
  • Hiilidioksidisammuttimen käyttö aiheuttaa tukehtumisvaaran, koska hiilidioksidi syrjäyttää hapen. Varmista, että tilassa, jossa käytät hiilidioksidisammutinta, ei ole muita ihmisiä, ja poistu tilasta välittömästi käytön jälkeen.
  • Huomioi, että käsisammutin on painelaite. Käsisammuttimen sijoituksen ja käytön turvallisuus on haltijan vastuulla.

Lähde:

Kodin turvaopas. http://turvaopas.pelastustoimi.fi/paloturvallisuus.html

14.8.2014

 Tulosta