Tasapainoskoottereista löytyi turvallisuuspuutteita

Suuren suosion saaneet tasapainoskootterit ovat aiheuttaneet tulipaloja niin Suomessa kuin maailmallakin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testautti neljä tasapainoskootteria, joista yksikään ei täyttänyt niille asetettuja sähköturvallisuusvaatimuksia.

Kaikissa testatuissa tasapainoskoottereissa ja niiden latauslaitteissa todettiin turvallisuuspuutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun ja tulipalon vaaraa. Tukes on ollut yhteydessä testattujen laitteiden maahantuojiin ja edellyttänyt maahantuojia ryhtymään toimenpiteisiin. Tietoja vaarallisista tuotteista löytyy Tukesin vaarallisten tuotteiden rekisteristä.

Tukesin valvontaan kuuluvat tasapainoskootterit, joissa on enintään 1 kilowatin tehoinen sähkömoottori ja joiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään 15 kilometriä tunnissa. Tätä tehokkaammat laitteet kuuluvat ajoneuvolainsäädännön piiriin, jota valvoo Suomessa Trafi.

Tasapainoskoottereiden tulee täyttää koneiden turvallisuudesta annetun asetuksen vaatimukset. Laitteissa tulee myös olla CE-merkintä sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeiden liitteenä tulee olla EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Tukes muistuttaa kuluttajia käyttöohjeiden noudattamisen tärkeydestä.

- Aina ennen latausta on tarkastettava, että latauspistoke ja laitteessa oleva vastake ovat kunnossa eikä laitteessa ole ulkoisia merkkejä mahdollisista vaurioista. Laitteen latautumista on hyvä pitää silmällä, eikä laitetta kannata jättää pieneen tilaan latautumaan. Latauspaikan lähellä ei saa olla syttyvää materiaalia. Jos laitteen toiminnassa tai latauksen yhteydessä tapahtuu jotain epäilyttävää, kannattaa ottaa heti yhteys laitteen myyjään, neuvoo ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Tukesin markkinavalvontarekisteri

Lähde: Tukesin tiedote 5.10.2016, www.tukes.fi

12.10.2016

 Tulosta