Tältä näyttää ilmastoystävällisen asumisen tulevaisuus

Tältä näyttää ilmastoystävällisen asumisen tulevaisuus

Tulevaisuuden unelmien kodissa on älykästä teknologiaa, energiatehokkaita ratkaisuja – ja astetta viileämpi kuin nykykodissa.

Millainen on unelmiesi koti? Kun visioimme unelmiemme kotia, ensimmäisinä mielessä ovat pintamateriaalit ja huonekorkeus, ei lämmitysjärjestelmä, taloyhtiön energiatehokkuus tai ikkunoiden eristykset, vaikka kannattaisi. Asumiseen liittyvät valinnat muodostavat ison lohkareen hiilijalanjäljestä, jonka jokainen painaa maapalolle päivittäin. Aurinkopaneeleista ja energiatehokkaista kodinkoneista kannattaa alkaa unelmoida nyt.

Tulevaisuuden asumisen trendejä maailmalta

IPCC:n (The Intergovernmental Panel on Climate Change) vuonna 2018 julkaisemassa ilmastoraportissa todetaan, että maapallon lämpenemisen taittamiseksi maailman tulee olla päästötön vuoteen 2050 mennessä. Tavoite vaatii konkreettisia tekoja myös asumisen ratkaisujen kehittämisessä.  

Iso-Britanniassa on laadittu kestävien kotien vaatimukset. Ohjeisto mittaa kestävyyttä yhdeksällä kategorialla, kuten energian tuotanto, kierrätys ja vedenkäyttö.  Ohjeisto on tarpeen, sillä saarivaltiossa on havahduttu siihen, ettei suurin osa Iso-Britannian 30 miljoonasta kodista pärjää muuttuvan ilmaston edessä. 

Saksassa puolestaan meneillään on aurinkopaneelibuumi. Yli 120 000 saksalaista kotitaloutta on sijoittanut aurinkopaneeleiden ja varaavan akun hankitaan. Vaikka kyseessä on vain murto-osa saksalaisista kodeista, analyytikot näkevät muutoksen merkittävänä askeleena kohti vähäpäästöistä tulevaisuutta. Aurinkoenergian potentiaalinen määrä on Suomessa lähes yhtä suuri kuin Saksassa. 

Rakentamisen ratkaisujen ja uusiutuvan energian lisäksi teknologiasta haetaan kestävän asumisen ratkaisuja. Esineiden internet ja tekoälyassistentit ovat jo nyt jalkautuneet yhdysvaltalaisiin koteihin Amazonin Alexan, Applen Sirin ja Googlen tekoälyassistentin muodossa. Teknologian avulla voi esimerkiksi kodin lämpötilaa säätää etänä tai automatisoida sähköt katkeamaan kodinkoneista, silloin kun kotona ei ole ketään.  

Vinkit ilmastoystävälliseen asumiseen

Tulevaisuuden asumisessa ei tarvitse tinkiä mukavuudesta, mutta mukavuus tulee määritellä uusiksi. Hyvin pieni, mutta vaikutukseltaan iso muutos on kodin sisälämpötilan laskeminen. Vaikka haluaisimme loikoilla talvellakin kotisohvalla t-paitasillaan, tulevaisuudessa vedämme kotona villasukat ja pitkähihaiset suosiolla päälle. Ilmaston näkökulmasta vaatetuksen lisääminen on huomattavasti parempi vaihtoehto kuin asunnon lämmittäminen kesälämpötiloihin.

Omakotitalon energiatehokuutta voi parantaa huomattavasti tiivistämällä ikkunat sekä ulko-ovet ja tarkastamalla lämmitysjärjestelmä ja ilmanvaihto sekä sen säädöt helposti itse. Osa talotyypeistä hyötyy suuresti poistoilman lämmön talteenottojärjestelmästä sekä maa- ja ilmalämpöpumpusta. Niiden asentamisessa kannattaa hyödyntää ammattilaista. 

Jos remontit eivät tule kyseeseen, voi energiaa säästää myös pienillä teoilla. 

Nopea ristituuletus, lattialämmityksen vähentäminen ja ilmastoinnin asetusten säätäminen ovat helppoja keinoja vaikuttaa kodin energian kulutukseen. Omakotitalossa kodin energiankulutukseen voi vaikuttaa helposti myös ikkunaverhojen avulla. Pimeän tullen verhojen sulkeminen pitää lämmön paremmin sisällä ja päivällä auringon porottaessa verhojen sulkeminen pitää talon viileämpänä.  

Koska moni asuu jo nyt kodissa, jossa kuluvat myös useat tulevat vuodet, ei arjen tekojen roolia kannata väheksyä. Jos energiansäästötoimet eivät tule selkärangasta, voi avuksi ottaa myös teknologian; jos kodinkoneiden sekä valojen päälle unohtelu kuuluvat tapoihin, voi ratkaisun löytää etäohjauksen ja ajastinten muodossa. 

 

Lue uuden kodinetsijän muistilista

Turvaa kotisi kotivakuutuksella, tutustu palveluihimme

 

Lähteet

Code for Sustainable Homes: Technical guide, http://www.planningportal.gov.uk/uploads/code_for_sustainable_homes_techguide.pdf

Carbon Brief, 2019.  https://www.carbonbrief.org/uk-homes-shockingly-unprepared-for-climate-change-says-ccc

Wired, 2019. https://www.wired.com/story/in-germany-solar-powered-homes-are-catching-on/

25.7.2019

 Tulosta