Suomalaiset vakuuttavat auton ja kodin, mutta miten on hengen laita?

Kari Wilen

Monessa suomalaisperheessä lemmikkikissa tai auton tuulilasi on vakuutettu perheenjäseniä kattavammin. Henkivakuutuksen avulla voimme huolehtia läheisistämme, vaikka jotain äkillistä ja ikävää sattuisi.

Henki-Fennian myynti- ja asiakkuusjohtajan Kari Wilenin mukaan henkivakuutuksella on keskeinen rooli ruuhkavuosien keskellä.

– Kun on ostettu asunto ja saatu perheenlisäystä, turvaverkon merkitys korostuu. Henkivakuutuksen avulla huolehditaan taloudellisista riskeistä ja siitä, että kaikki järjestyy elämän ikävimmälläkin hetkellä.

Wilen kertoo, että vakuutusten hankintaa ohjaa poikkeuksellinen ajattelutapa: materiaa vakuutetaan, mutta omasta kohtalostaan on vastuussa ihminen itse. Siitäkin huolimatta, että yksilöä voi kohdata esimerkiksi parantumaton sairaus.

– Vaikka joka kolmannella suomalaisella on jonkinlainen henkiturva, se on usein vain yksi tapaturmavakuutuksen osa, joka korvaa tapaturmakohtaisen kuoleman, muttei esimerkiksi sairauden aiheuttamaa menehtymistä.

Tulevaisuuden turva näkyy kulttuurisina eroina

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu julkisten palveluiden varaan, ja ihmiset olettavat asioiden kääntyvän parhain päin silloinkin, kun läheinen menehtyy. Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä ihmiset on kasvatettu lähtökohtaisesti huolehtimaan kaikesta itse.

– Vaikka kuvittelemme asioiden järjestyvän itsestään, on tärkeää pohtia tulevaisuutta siitä näkökulmasta, että jätämme läheisillemme mahdollisimman hyvät edellytykset jatkaa elämää, jos jotain sattuu. Näin ajatellaan esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä perheen pärjääminen on jopa kunniakysymys, Wilen täsmentää.

Henkivakuutus tuo turvaa yrittäjälle

Wilen painottaa, ettei henkivakuutus koske vain tavallisia työssäkäyviä ja heidän perheitään. Henkivakuutus on tärkeä turva myös yrittäjälle, jolla on omaisuutta joko yksin tai yhdessä muiden omistajien kanssa. Tällaisissa tapauksissa henkivakuutuksen merkitys korostuu, sillä sen avulla omaiset tai partnerit voivat selvitä perintöveroista tai merkittävistä omistussuhteen muutoksista äkillisen menehtymisen yhteydessä.

– Yrittäjille ja heidän läheisilleen henkivakuutus on erityisen tärkeä turva. Yrityksen perintöverot voivat olla useita satojatuhansia euroja, ja jos perikunnalla ei ole varaa maksaa niitä, voi koko yritys joutua myyntiin. On kauhea ajatus, että jonkun elämäntyö päättyy siitä syystä, ettei henkivakuutuksesta ole huolehdittu, Wilen pohtii.

Wilenin mukaan ihmisten tulisi ajatella itsensä sijaan ympärillä olevia ihmisiä. Kun riskitekijöitä arvioidaan yhteisen pöydän ääressä läheisten kanssa, voivat monet etäisiltä tuntuvat aiheet muuttua elintärkeiksi.

– Kun juttelen asiakkaiden kanssa henkivakuutuksesta, moni näkee sen vain kulueränä. Kun keskustelun edetessä esiin nousee puoliso, lapset ja heidän tarpeensa, ajattelumalli muuttuu. Silloin moni ymmärtää, että oma henki on kultaakin kalliimpi – ja mikä arvo omien läheisten hyvinvoinnilla on.


Fennia ja Finnair ovat käynnistäneet yhteistyön, jonka myötä Finnair Plus -kanta-asiakasohjelmaan kuuluvat saavat Finnair Plus -pisteitä ostaessaan henkivakuutuksen verkosta.

Osta henkivakuutus ja kerrytä Finnair Plus -pisteitäsi

 

9.1.2020

 Tulosta