Pysytään pystyssä!

Liukastumiset koskettavat kaikkia iästä riippumatta ja niillä voi olla pitkäkestoisia seurauksia. Liikenneturvan joulukuussa 2014 teettämän tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana ja noin puolet heistä on loukannut itsensä liukastumisen seurauksena.

Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoi liukastuneensa kuluvan talven alkupuoliskon tai viime talven aikana. Liukastuneista noin puolet kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä kaatuessaan. Noin puolet liukastumisen aiheuttamista kaatumisista sattui katu- tai tiealueella ja kolmasosa piha-alueella. 65 prosenttia liukastuneista oli liikkeellä vapaa-ajalla.

Kävelijän omaa varautumista ja katujen kunnossapitoa pidetään tärkeinä liukastumistapaturmien ehkäisyssä. Tutkimukseen vastanneista 62 prosenttia varautui liukkaisiin keleihin kiinnittämällä huomiota kenkien valintaan ja varaamalla aikaa matkaan. Joka viides kertoi treenaavansa omaa tasapainoaan. Vain kolme kymmenestä kertoi käyttävänsä liukuesteitä edes joskus.

Seitsemän askelta turvallisempaan talvijalankulkuun

  1. Valitse kengät kelin mukaan. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
  2. Käytä liukuesteitä. Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai kiinteästi asennettavat nastat antavat hyvän pidon.
  3. Varaa aikaa matkoihin. Kiireessä liukastuu helposti.
  4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivustolta tai YLEn teksti-tv:stä.
  5. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
  6. Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta, lihasvoima ja hyvä näkö pitävät turvallisesti pystyssä.
  7. Osaa varoa. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.

Pysy pystyssä -kampanja on edistänyt talvijalankulun turvallisuutta jo kymmenen vuotta. Kampanjan taustalla ovat Kotitapaturmien ehkäisykampanjan toimijat: Finanssialan Keskusliitto, Maanpuolustuskoulutus, Suomen Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Ilmatieteen laitos, Liikenneturva ja Taitavat suutarit.

Lähde: Pysy pystyssä -kampanja

14.1.2015

 Tulosta