Polkupyörä kesäkuntoon

Huolla pyörä ja tarkista varusteet pyöräilykauden alkaessa

Polkupyörä kannattaa huoltaa ennen pyöräilykauden alkua, vaikka varsinaisia vikoja ei olisikaan. Huollon yhteydessä on syytä tarkistaa myös varusteiden, kuten kypärän ja lukkojen kunto.

Talven jälkeen pyörän kunto on aina tarkistettava ja pyörä huollettava, sillä huonokuntoinen tai puutteellisesti varusteltu polkupyörä on turvallisuusriski. Erityisen huolellisesti kannattaa tarkistaa tärkeimpien turvavarusteiden, jarrujen, heijastimien, valojen ja soittokellon kunto.

Polkupyörän kotihuolto

1. Tarkista, että renkaissa on sopivasti ilmaa

  • Kova rengas rullaa paremmin kuin pehmeä, mutta ilmaa ei saa olla liikaa.
  • Tarkista ilmanpainesuositus renkaan sivusta.

2. Puhdista pyörä säännöllisesti

  • Polkupyörän puhdistaminen on tärkeä osa sen huoltoa, sillä pöly ja muu lika voivat vahingoittaa pyörän osia.
  • Käytä puhdistukseen pesusientä ja veteen laimennettua autonpesuainetta. Painepesurissa veden paine on liian kova ja voi rikkoa pyörän osia.

3. Tarkista renkaiden kulutuspinta

  • Jos pinnan kuvio keskellä on kulunut lähes sileäksi, on rengas aika vaihtaa uuteen.

4. Puhdista ja öljyä ketjut säännöllisesti

  • Puhdista ketju riittävän usein liotinpesuaineen ja pienen harjan avulla. Huuhtele ketju pesun jälkeen kuumalla vedellä.
  • Voitele lopuksi huolellisesti ketjuöljyllä.

Kotihuollon lisäksi polkupyörä kannattaa huollattaa säännöllisesti ammattilaisella, joka tarkistaa ja huoltaa mm. jarrut ja vaihteet.

Turvavarusteiden käyttö ja oikea asenne ehkäisevät vahinkoja

Pyöräilijän oman turvallisuuden perusta on kypärän käyttö ja oikea asenne liikenteessä. Sääntöjen noudattaminen ja ennakoiva ajotapa pienentävät onnettomuusriskiä huomattavasti. Yli 70 % pyöräilijöiden henkilövahingoista tapahtuu risteyksissä. Jos väistämissäännöt ovat ruosteessa, ne on siis syytä muistuttaa mieleen. Huono näkyvyys lisää olennaisesti onnettomuuden riskiä pyörätien ja ajoradan risteyksessä.

Suojaudu pyörävarkailta

Pyöräilijä voi omalla toiminnallaan pienentää varkausriskiä oleellisesti. Polkupyörä on syytä pitää lukittuna, vaikka sen jättäisi vain hetkeksi. Pyörän lukitseminen kahdella lukolla pyörätelineeseen, pylvääseen tai muuhun kiinteään kohteeseen antaa hyvän suojan varkaita vastaan.

Polkupyörä kannattaa valokuvata ja pyörän tunnistetiedot kuten merkki, malli, väri, rungon numero sekä erityistuntomerkit merkitä muistiin. Näitä tietoja tarvitaan, jos pyörä varastetaan. Pyörään voi hankkia myös turvasirun, joka sisältää omistajan tiedot. Siru sijoitetaan pyörän rungon sisään.

Jos vahinko tapahtuu ja pyörä varastetaan, voi korvausta hakea kotivakuutuksesta. Varkaudesta pitää ensin tehdä rikosilmoitus.

Katso myös

Tietoa kodin irtaimiston vakuuttamisesta

Tietoa vapaa-ajan tapaturmien vakuuttamisesta

 

Ajankohtaista turvallisuusasiaa Facebook-sivullamme

Fennia turvaa -Facebook-sivullamme saat ajankohtaista tietoa arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista.
Käy tykkäämässä, www.facebook.com/fenniaturvaa

17.4.2015

 Tulosta