Onko yrityksesi kiinnostava ostos?

Onko yrityksesi houkutteleva ostos?

Jos yritys on perheyritys tai yrittäjän toteutunut unelma tai molempia, ajatus yrityksen myymisestä voi tuntua tuskalliselta. Yritykseen liittyy paljon tunteita, omia ja toisten.

Kun ensimmäinen ajatus yrityksestä luopumisesta herää, kysy itseltäsi, oletko valmis luopumisen tuskaan. Käsittele tunteita, joita ajatus herättää ja käy niitä läpi luottoystävän kanssa. Ota aikaa käsitellä asiaa ja ajattele kokonaisuutta osana normaalia elinkaarta.

Kun olet päässyt pahimpien tunnekuohujen yli, on aika selvittää yrityksen todellinen arvo. Arvoa ei pidä lähteä määrittelemään tunnepohjalta vaan on arvioitava yrityksen myyntikuntoa. Oletko investoinut yritykseen vai ovatko rahat eläkepäiviesi turva? Miltä toimialan ja yrityksen tulevaisuus näyttää, onko se synkkä vai valoisa? Jos olisit ostaja, tuntisitko intoa vai kauhua? Ovatko perusasiat, kuten asiakasrekisteri, verkkosivut ja yhteydenottokanavat kunnossa?

Paperit ja tiedostot kuntoon

Kun omistaja on vaihtumassa, kaikkien yrityksen sitoumusten on oltava tiedossa ja mielellään yksityiskohtaisesti kirjattuna, samoin kirjanpidon on oltava kunnossa. Sitoumuksia on myös voitava joustavasti muuttaa, jotta ne palvelevat myös seuraavan omistajan tarpeita.

Seuraavaksi on alettava haarukoida, mistä ostaja voisi löytyä. Ostajaa on vaikeaa löytää, ellet ole valmis käymään kauppaa avoimesti. Moni yrittää myydä turhaan salassa.

Omistajanvaihdoksessa huomioitavien asioiden lista on pitkä, mutta apua on tarjolla ja sitä kannattaa käyttää. Hyödynnä asiantuntijoita, kuten vakuutusyhtiötä ja verotuksen ja juridiikan osaajia. Asiantuntijoihin kannattaa olla yhteydessä riittävän ajoissa, näin varmistat, että sekä sinä, työntekijäsi, läheisesi että yrityksesi pysyvät muutoksen vauhdissa hyvinvoivina. Teet samalla palveluksen myös yrityksesi seuraavalle omistajalle.

Tutustu Fennian asiakasrahoitukseen

Yrityspörssi.fi: Yrityskaupan muistilista

8.2.2019

 Tulosta