Onko jo aika vaihtaa kesärenkaat?

Kesärenkaiden vaihtaminen

Ajoita kesärenkaiden vaihto siten, ettei liukkaudesta ole enää vaaraa. Jos pakkasia on tiedossa, kannattaa renkaiden vaihtoa lykätä.

Lain mukaan nastallisia talvirenkaita saa käyttää maaliskuun loppuun saakka tai pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin, myöhemmän ajankohdan ollessa määräävä. Tänä keväänä nastallisia talvirenkaita saa siis käyttää 24.4. saakka. Kelin niin vaatiessa, voi talvirenkaita käyttää pidempäänkin.

Tarkista renkaiden kunto

Tarkista renkaiden kunto huolellisesti ennen niiden vaihtamista. Renkaiden urapinnat ja ilmanpaineet vaikuttavat ajoturvallisuuteen, joten kuviourien syvyyttä, mahdollisia vaurioita pyörissä sekä rengaspaineita kannattaa tarkkailla.

Urasyvyydet

Kesärenkaiden urien syvyyden on oltava vähintään 1,6 millimetriä. Ajoturvallisuuden kannalta, esimerkiksi vesiliirron välttämiseksi suositeltava urasyvyys on kuitenkin neljä millimetriä. Urasyvyys on helppo mitata kahden euron kolikolla, jonka hopeareunus on leveydeltään noin neljä millimetriä. Laita kolikko pystyyn renkaan pääuraan. Jos kolikon hopeareunus näkyy renkaan kuviopalan alta, on syytä harkita renkaiden uusimista.

Pulttien kiristys ja ohjauskulmien säädöt

Renkaita vaihdettaessa pultit pitää kiristää kunnolla, mutta ei liian tiukalle. Sadan kilometrin ajon jälkeen pultit on kiristettävä uudelleen. Renkaiden vaihdon yhteydessä myös ohjauskulmien säädöt on hyvä tarkistaa.

Rengaspaineet

Rengaspaineilla on huomattava vaikutus auton hallittavuuteen ja polttoaineen kulutukseen. Rengaspaineet tulee tarkistaa säännöllisesti, vähintään kerran kuukaudessa sekä aina renkaiden vaihdon yhteydessä. Ilmanpainesuositus löytyy auton ohjekirjasta ja usein myös polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Jo 0,5 baarin vajaus kuluttaa renkaita epätasaisesti ja lisää polttoainekulutusta jopa 2 dl/100 km:llä.

Vaihda renkaat turvallisesti

Jos vaihdat renkaat itse, huolehdi turvallisista työvälineistä. Auton oma tunkki on usein ns. hätätilannetunkki, jota ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Suositeltavaa onkin hankkia kausittaiseen renkaiden vaihtoon soveltuva kunnollinen hallitunkki.

Valitse renkaiden vaihtoon turvallinen paikka, jossa on tasainen ja kantava alusta. Varmistu auton oikeista nostokohdista ja siitä, ettei auto pääse putoamaan tunkin päältä. Auton alle kannattaa laittaa varmistukseksi esimerkiksi irtonainen pyörä tai pukki. Jos auto on pelkän tunkin varassa, sen alle ei pidä mennä korjaustöihin.

20.3.2017

 Tulosta