Nokka kohti ulkomaita

Oletko lähdössä autolla lomamatkalle? Huolehdi alla mainitut asiat kuntoon ennen reissua, niin matka sujuu jouhevammin ja voit nauttia lomailusta.

Vakuutusturva

Ennen kuin suuntaat autolla ulkomaille, muista tarkistaa vakuutusturvasi ja selvittää ajoneuvon vakuutusten voimassaolo ja vakuutusturva kohdemaassa. Ajoneuvolla täytyy aina olla lakisääteinen liikennevakuutus. Lisäksi ajoneuvolla on hyvä olla vapaaehtoinen ajoneuvovakuutus. Muista myös se, että vakuutusten voimassaoloalueet eroavat toisistaan.

Liikennevakuutus ja Vihreä kortti

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa Vihreä kortti -sopimukseen (Green Card) liittyneissä maissa. Vihreä kortti on todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta, ja se on syytä hankkia Pohjoismaiden ulkopuolisiin maihin suuntautuville automatkoille. Jos ajoneuvolla ei ole voimassa olevaa Vihreää korttia, on rajalla otettava kyseisen maan liikennevakuutus. Esimerkiksi Puolassa maasta poistuvan ja voimassa olevaa vakuutusta vailla olevan auton kuljettajalle määrätään rangaistusmaksu. Vihreän kortin saat ilmaiseksi Fenniasta, mikäli sinulla on voimassa oleva liikennevakuutus.

Jos ajoneuvon kuljettaja ei ole ajoneuvon omistaja tai haltija, hänellä tulee olla matkalla Vihreän kortin lisäksi myös valtakirja. Valtakirjalla omistaja valtuuttaa kuljettajan käyttämään ajoneuvoaan ulkomailla. Jos autosi omistaa rahoitusyhtiö, saat valtakirjan rahoitusyhtiöstä.

Fenniakasko

Fennian kolariturvan sisältävät kaskovakuutukset ovat voimassa Euroopan talousalueella (ETA) ja Venäjää lukuun ottamatta Euroopan talousalueen ulkopuolisissa Vihreän kortin eli Green Cardin sopimusmaissa sekä kuljetuksissa edellä mainittujen maiden välillä.

Kaskovakuutuksen voimassaolon voi tietyissä tilanteissa laajentaa myös Venäjälle. Ole yhteydessä vakuutusyhtiöön, jos matkailet autolla Venäjällä. Laajennus on voimassa vain, jos se mainitaan vakuutuskirjassa.

Ilman kolariturva-osaa Fenniakasko on voimassa vain Pohjoismaissa ja näiden maiden välisissä kuljetuksissa.

Vakuutusturva vaihtelee eri maissa

Ulkomaille ajaessasi sinun kannattaa muistaa, että liikennevahingon korvauskysymykset ratkaistaan yleensä tapahtumaan säännösten mukaan. Vahingonkorvauslainsäädäntö vaihtelee maittain. Erityisesti kannattaa huomioida, että Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolelle suuntautuvilla matkoilla oman ajoneuvon liikennevakuutus ei pääsääntöisesti korvaa ajoneuvon kuljettajan tai omistajan henkilövahinkoja. Tästä syystä matkustajavakuutus ja henkivakuutus ovat tarpeellisia lisäturvia automatkallekin. ETA-valtioiden ulkopuolella tarvitset myös ulkomaan vastuuvakuutuksen.

Jos vahinko sattuu ETA-valtiossa, voi suomalainen autoilija valita, käyttääkö omaa liikennevakuutustaan henkilövahinkojensa kattamiseksi. Vahingonkärsineellä on kuitenkin oikeus valita myös vahingon aiheuttaneen ETA-maassa vakuutetun ajoneuvon kotipaikan mukainen vakuutusturva.

Mitä tehdä, jos vahinko tapahtuu ulkomailla?

Fennian Autoapu 24h -palvelu on apunasi kaikissa ajoneuvovahinkoihin liittyvissä asioissa Suomessa ja ulkomailla. Voit ilmoittaa vahingosta ympäri vuorokauden ja saat yhdestä numerosta kaiken, mitä tarvitset; hinauksen tien päälle, apua auton korjaukseen ja matkan jatkamiseen liittyvissä asioissa. Autoapu 24 h on käytössäsi, kun autosi on vakuutettuna Fenniassa.

Tutustu myös oppaaseen ulkomailla sattuvan liikennevahingon varalta ja ota opas mukaasi matkalle, varmuuden vuoksi. Oppaasta on apua, jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen. Opas sisältää tärkeitä yhteystieoja sekä toimintaohjeista erilaisiin vahinkotilanteisiin liikenteessä.

Muistilista

Vakuutusturvan, Vihreän kortin ja valtakirjan lisäksi tarkista seuraavat asiat kuntoon tai mukaan matkalle ennen lähtöä:

 • Pakolliset matkustusasiakirjat, niin itsellesi kuin ajoneuvolle
 • ajoneuvon rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Saat tilattua sen Trafin verkkopalvelusta.
 • ajokortti (tarvittaessa lisäksi kansainvälinen ajokortti)
 • passi ja tarvittaessa viisumi
 • matkaliput
 • kartta
 • auto on huollettu
 • autossa on tarvittavat varusteet, kuten palosammutin
 • onko matkalla tiemaksuja
 • maakohtaiset tiedot. Esimerkiksi Saksassa autossa tulee olla ympäristötarra.

Lisätietoa autoilusta ulkomailla

 • Tiedot autolla ajamisesta ja siihen liittyvistä maakohtaisista vaatimuksista saat Autoliitosta. Liitosta voit myös tilata Autolla ulkomaille -kirjan.

.

15.8.2018

 Tulosta