Muista varovaisuus, kun nouset tasapainoskootterin kyytiin

Kesän suosikkituote on tasapainoskootteri, joka toimii sähkömoottorilla ja jota ohjataan oman kehon liikkeillä. Tasapainoskootterilla kulkeminen on hauska harrastus, joka on helppo aloittaa. Kannattaa kuitenkin perehtyä myös laitteen turvallisuustekijöihin. Varsinkin liikenteessä tulee olla tarkkaavainen.

Lempinimestään huolimatta tasapainoskootteri eli "leijulauta" toimii kahdella sähkömoottorilla toimivalla pyörällä, joita ohjataan jalkojen hienovaraisilla liikkeillä. Harjoittelun voi aloittaa rauhallisella paikalla, esimerkiksi oman kodin pihassa. Oikeanlainen jarrutus, liikennesäännöt ja tasapainoskootterin ohjaaminen kannattaa opetella ennen julkisille paikoille menoa.

– Oikeaoppinen harjoittelu lajissa kuin lajissa on kaiken a ja o. Tasapainoskootterilla kulkiessa on tärkeää, että hallitsee laitteen ennen kuin sillä lähtee muun liikenteen joukkoon. Samat ohjeet pätevät myös vanhempiin lajeihin, kuten rullaluisteluun ja rullalautailuun. Liiku varovaisesti, ota muut huomioon ja noudata liikennesääntöjä, sanoo Fennian asiantuntija Maija Miettinen.

Tasapainoskootterin harrastajat ovat kiitelleet välineen helppoutta. Kun ottaa huomioon myös turvallisuustekijät, on tasapainoskootteri varmasti hauska ja hyödyllinen kulkuväline.

Käytä suojavälineitä ja keskity

Tasapainoskootterin kanssa suositellaan käyttämään kypärää. Kypärän lisäksi on hyvä käyttää myös kyynär-, polvi- ja rannesuojia. Nämä suojaavat kaatumisen tai muun tapaturman aiheuttajilta tehokkaasti.

Matkapuhelimen käyttöä ja kuvien ottamista kannattaa välttää tasapainoskootterilla liikkumisen aikana, sillä se vie aina huomion liikenteestä ja mahdollisista esteistä. Samoin musiikin kuuntelussa tulisi muistaa säätää äänenvoimakkuutta siten, että kuulee esimerkiksi lähestyvät autot ja polkupyörän kellot.

Heijastimet ja erityisesti huomioliivit helpottavat tasapainoskootterilla ajavan huomaamista myös valoisana aikana.

Muista ottaa muut huomioon

Julkisilla paikoilla, missä liikkuu muitakin ihmisiä, tulee aina ottaa muut huomioon. Aina ei riitä, että itse on tarpeeksi varovainen, sillä joku toinen voi tehdä virheen ja aiheuttaa onnettomuuden.

– Vaikka itse olisi varovainen, voi kuitenkin tulla tilanteita, joissa aiheuttaa muille vahinkoa. Muille aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja korvataan kotivakuutuksen yhteydessä olevasta vastuuvakuutuksesta, sanoo Miettinen.

Itselle aiheutetut vahingot korvataan tapaturmavakuutuksesta.

Aikuisten tapaturma- ja sairausturvavakuutukset sekä matkustajavakuutukset (myös lapsilla) eivät ole voimassa urheiluseuran järjestämissä harjoituksissa ja kilpailuissa. Jos näitä lajeja harrastaa kilpailumielessä ja osallistuu urheiluseuran järjestämiin harjoituksiin ja kilpailuihin, tulisi vakuutukseen ottaa urheilulaajennus, jotta vakuutus korvaisi myös harjoituksissa ja kilpailuissa sattuneet vahingot.

Tasapainoskoottereissa piilee tulipaloriski

Tasapainoskoottereiden käytössä piilee tulipaloriski, mikä on syytä huomioida laitetta hankkiessa, sen käytössä ja säilytyksessä. Akkua ei pidä jättää latautumaan ilman valvontaa. Jos akku kuumenee tai pullistuu latauksen aikana, tulee akku poistaa laitteesta välittömästi.

– Tasapainoskootterin ostajan tulisi aina varmistaa, että laudassa käytetään vain laadukkaita akkuja ja oikeanlaisia latureita, sanoo Fennian tuotepäällikkö Miramari Sahakoski.

Samat ohjeet pätevät myös muiden sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden, kuten Segway-laitteiden käyttöön. Laitteen sytyttämä tulipalo voi aiheuttaa mittavia omaisuusvahinkoja, esimerkiksi talon, autotallin tai varaston tuhoutumisen, ja pahimmillaan myös henkilövahinkoja.

1.7.2016

 Tulosta