Mitä olen oppinut - Pekka Helanen

Pekka Helanen, Kumu Drums Oy

Työni lopputulos, soitin, on mahtava

Teen kaikki työt tilauksesta, joten jokainen työpäivä on erilainen rumpujen valmistukseen liittyvine työvaiheineen. Työni lopputulos on mahtava, koska se on soitin: luon maailmaan uusia mahdollisuuksia tuottaa entistä parempaa musiikkia.

Melkein jokaisena päivänä tulee ainakin pieniä onnistumisen hetkiä, kuten onnistunut pintakäsittely. Teen rummut suomalaisesta koivusta, ja yksi palkitseva hetki koivun työstämisessä on se, kun levitän rumpurungon pintaan tietyn värin. On aina sykähdyttävä tilanne, kun väri leviää puulle ja puun pinta herää henkiin näyttäen todella hienolta. Toiseksi onnistumisen hetkiä tulee silloin, kun tunnen olevani ammattilainen ja työt sujuvat ikään kuin itsekseen.

Käsityöläisyyden arvostus on kasvussa

Käsityöläisiä on aina arvostettu Suomessa, mutta minusta tuntuu, että ammatin arvostus on edelleen kasvussa. Uskonkin, että uniikkius on vahvuus, jolla menestyy tulevaisuudessa. Nuorelle, joka pohtii alalle ryhtymistä, sanoisin, että sinnikkyyttä pitää olla. Ei kannata ajatella, että jotain tapahtuu vuodessa tai kahdessa. Jos kuitenkin uskoo omaan juttuunsa, hyvän työn tekeminen alkaa ennemmin tai myöhemmin kantaa hedelmää – se vain vaatii yleensä aikaa.

Oma soittoharrastus tuo puhtia työhön

Rakennan työkseni soittimia, mutta soitan niitä myös itse. Soittaminen auttaa jaksamaan ammatissa, sillä musiikki on minulle kaiken kaikkiaan tärkeä asia. Soitan muutamassa bändissä, ja yhdessä toisten kanssa soittaessa pääsen tapaamaan ihmisiä, mikä antaa puhtia. Vanhemmiten tosin oppii, että myös lomailu ja nollaaminen ovat tärkeitä. Kesällä harrastan puuveneilyä, ja talvella yritän muistaa liikkua vaikka hiihtämällä. Tämän kun osaa yhdistää yrittäjän työn suomaan vapauteen, siinä on minulle täydellinen paketti.

Kumu Drums Oy

Kumu Drums Oy valmistaa käsityönä huippuluokan rumpusettejä. Pienen hämeenlinnalaisen perheyrityksen asiakkaat tulevat ympäri maailmaa. Joukkoon kuuluu niin maamme eturivin ammattimuusikoita, musiikkioppilaitoksia kuin rumpuharrastajia. Yrityksen perustaja Pekka Helanen teki ensimmäiset rumpunsa kansakoulun alaluokilla. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 1984.

Fennia-lehti 2/2012

Teksti: Anni Sironen
Kuva: Riku Isohella

7.6.2012

 Tulosta