Meri, virveli ja mielenrauha kohtaavat kalastajan lomalla

Kirsi seisomassa

Loma on yhdelle lekottelua rannalla kirjan kanssa ja toiselle jotain aivan muuta. Kalastajakonkari Kirsi Rouhiainen matkustaa lomalle mieluiten viehelaukun ja päiväsuunnitelman kera.

Merikotka levitti siipensä ja aloitti laskukiidon, kohteenaan keilakala, jonka Kirsi Rouhiainen oli juuri onkinut ja heittänyt sitten menemään saaliin pienuuden vuoksi. Petolintu nappasi kalan salamannopeasti nokkaansa ja liisi kohti rantaa nauttiakseen päivällisensä rauhassa. Rouhiainen oli mykistynyt. Taustalla kohoava Norjan vuoristo ja hiljakseen aaltoileva Jäämeri loivat maiseman, jota ei voinut sanoin kuvailla.

Oli lokakuu vuonna 2019 ja Rouhiainen oli saapunut lomalle Norjassa sijaitsevaan kalastajakylään yhdessä neljän muun suomalaisen kalastajan kanssa. Edessä oli lähes viikon verran kalastamista ja vaellusta jylhissä maisemissa.

– Joka kerta vesille lähtiessä jännittää, saanko saalista, Rouhiainen kertoo.

Norjassa harrastus sai uudet mittasuhteet. Lomamuistoissa kietoutuvat yhteen Jäämeren kohmeus, vuorten värikäs ruska, sekä neljän kilon turska. Ne lämmittävät Rouhiaisen mieltä arjen kiireen keskellä, ja saavat haaveilemaan kala-apajista ympäri maailmaa.

Turvaa matkavakuutuksesta ja kuivapuvusta

Se oli Rouhiaisen ystävä, joka esitteli ajatuksen naisten kalastusreissusta. Syntyi viiden naisen porukka, joka lähti kalastusoppaan järjestämälle kalareissulle Pohjois-Norjaan.

– Emme tunteneet juuri toisiamme, mutta tunsimme kaikki saman kalastusoppaan. Whatsapp-ryhmässä kerroimme toisillemme itsestämme ja kalastuskokemuksesta ennen reissua. Olin itse kokenein kalastaja, osa lähti matkaan mato-onki kokemuksen pohjilta, Rouhiainen kertoo.

Osa naisista ajoi perille, osa lensi. Matkatavaroissa kulkivat mukana retkeilyvarusteet ja vieheet. Säät suosivat lomailijoita ja hyinen meri otti heidät lempeästi vastaan matalalla aallokolla.

– Valmistauduin matkaan ostamalla kuivapuvun, sillä jos Jäämereen putoaa veneestä syystä tai toisesta, hypotermia iskee hetkessä. Sellaisessa tilanteessa kuivapuku olisi korvaamaton.

Onneksi kuivapuku ei joutunut tosipaikan testiin, eikä matkavakuutustakaan tarvinnut hyödyntää. Perkaustaidot tulivat sen sijaan tarpeeseen, sillä Rouhiainen nosti merestä neljä kiloa painavan turskan. Ruijanpallas jäi saamatta, vaikka se oli Rouhiaisella haaveena.

Loman aikana Rouhiainen seurueineen kalasti neljänä päivänä. Yksi päivä kului vuorten rinteistä kivuten, kun seurue vaelsi läpi värikkään ruskan ja nautti Norjan luonnon jylhistä maisemista. Matkalla vastaan tuli saukko, jonka kohtaaminen jäi Rouhiaiselle mieleen, sen verran kaunis eläin oli.

– Kävin myös uimassa Jäämeressä, saunan kautta totta kai. Mieleeni on jäänyt myös rantojen kaunis vulkaaninen, tumma hiekka.

Rantahiekalla ja merellä onkin vahva paikka Rouhiaisen mielenmaisemassa. Niin on ollut lapsesta saakka.

Kirsi pöydän ääressä

Luonto rauhoittaa mielen

Rouhiainen vietti lapsuuden kesät järvimaisemissa mökillä, mato-onki kädessä vanhempiensa kanssa. Myöhemmin kalakaverina on ollut sisko ja välineenä verkot. Ympäröivä luonnon rauha, vesi ja metsä vetävät vuodesta toiseen Rouhiaista puoleensa.

– Meri auttaa rentoutumaan ja irrottautumaan arjesta. Työni on hektistä ja vaativaa, joten tasapainotan sitä päiväretkillä metsiin ja meren äärelle, sillä koen että metsä parantaa. Viimeisimpänä olen innostunut melomisesta, jossa pääsee luontoon aivan eri tavalla, Tuusmelojien innokas jäsen kertoo.

Rouhiaiselle loma ei merkitse löhöilyä, vaan aktiviteetteja luonnon helmassa säätä ja omaa fiilistä kuunnellen.

– Nautin yksinolosta. Esimerkiksi Hanko on mielestäni talvella täydellinen lomakohde, koska siellä on hiljaista. Meren rannalla kävely syysmyrskyn äärellä rauhoittaa mielen.

Seuraava Rouhiaisen lomahaave sijoittuu Afrikan mantereelle, Keniaan. Ajatuksena on lähteä uudelle kalastusmatkalle ja yhdistää se savannilla vierailuun. Kalaporukassa Rouhiainen saattaa olla ainoa nainen, mutta se ei kalakonkaria hetkauta.

 

Varmista mielenrauha lomalla, ota matkavakuutus.

 

 

 

   

 

26.2.2020

 Tulosta