Leijulaudoissa piilee tulipaloriski

Suurta suosiota saaneet leijulaudat ovat aiheuttaneet useita tulipaloja sekä Suomessa että maailmalla. Tulipalojen aiheuttajina pidetään heikkolaatuisia akkuja ja viallisia latureita.

Leijulauta, jota kutsutaan myös tasapainoskootteriksi ja hoverboardiksi, noussee suosituksi koulunpäättäjäislahjaksi, ja leijulautailijoita tullaankin kesällä näkemään katukuvassa nykyistä enemmän. Hauskan ja näppärän laitteen käytössä piilee kuitenkin tulipaloriski, mikä on syytä huomioida laitetta hankkiessa, sen käytössä ja säilytyksessä.

Huomioi leijulautaa ostaessasi ja laitetta käyttäessäsi

  • Varmista, että ostamassasi laitteessa on laadukas akku ja oikeanlainen laturi.
  • Noudata laitteen käyttöohjeita. Huomaa, että akun lataamiselle voi olla erilliset ohjeet.
  • Lataa akku oikealla latauslaitteella.
  • Älä jätä akkua latautumaan ilman valvontaa. Akku voi ylikuumentua latauksessa ja sytyttää laitteen palamaan.
  • Tarkkaile laitetta käytön aikana: Jos akku kuumenee tai pullistuu, poista akku laitteesta.
  • Älä säilytä leijulautaa helposti syttyvien aineiden tai kuumien kohteiden läheisyydessä.

Samat ohjeet pätevät myös muiden sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden, kuten Segway-laitteiden käyttöön. Laitteen sytyttämä tulipalo voi aiheuttaa mittavia omaisuusvahinkoja, esimerkiksi talon, autotallin tai varaston tuhoutumisen, ja pahimmillaan myös henkilövahinkoja.

Suomessa kuluttajille tarkoitettuja sähkölaitteita ei viranomaisten taholta testata ennakkoon. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on testannut Suomessa myynnissä olevia leijulautoja kevään aikana, ja testitulokset saataneen kesäkuussa. 

25.5.2016

 Tulosta