Laskuhuijarit liikkuvat kesähelteillä

Laskuhuijarit liikkuvat kesähelteillä

Kesäkausi on monessa yrityksessä kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden aikaa. Valitettavasti samalla lisääntyvät myös erilaiset laskuhuijausyritykset, kun kokematonta työvoimaa yritetään harhauttaa. Laskujen kanssa kannattaa olla tarkkana.

Toimitusjohtajahuijaukset ja valelaskut yleistyvät jatkuvasti. Niitä tehtaillaan ympäri vuoden, mutta erityisesti kesäaikaan huijaukset lisääntyvät. Syynä on se, että monessa yrityksessä työskentelee kesätyöntekijöitä, joiden kokemattomuutta rikolliset pyrkivät käyttämään hyväkseen.

Toimitusjohtajahuijauksessa rikollinen lähettää kiireellisen sähköpostin toimitusjohtajan nimissä aidon näköisestä sähköpostiosoitteesta ja pyytää maksamaan liitteenä olevan laskun kiireellisenä.

Valelaskuissa lähetetään puolestaan tekaistu, mutta aidonnäköinen lasku sähköpostitse, joka näyttää tulevan talon sisältä, tai tutulta asiakkaalta.

– Aiempina vuosina nämä viestit on ollut helppo tunnistaa esimerkiksi huonon kielen vuoksi, mutta viime vuosina viesteistä on tullut yhä aidomman näköisiä. Huijausyritykset lisääntyvät jatkuvasti, ja edelleen osa onnistuu, sanoo Fennian riskipäällikkö Riikka Akselinmäki.

Kohteena ovat kaikenkokoiset yritykset, mutta erityisesti pienet yritykset ovat houkuttelevia kohteita, sillä yrittäjän kiire vähentää valppautta epäilyttävien laskujen suhteen.

Rikosvakuutus korvaa kavalluksia

Huijausten ja valelaskujen aiheuttamiin taloudellisiin tappioihin voi varautua rikosvakuutuksella, joka korvaa rikoksella aiheutettua taloudellista vahinkoa.

– Suorien taloudellisten vahinkojen lisäksi vakuutus voi korvata esimerkiksi rikoksen aiheuttamaa vahingonkorvausvastuuta kolmannelle osapuolelle sekä asiantuntijakuluja, jos vahingosta on syntynyt mainehaittaa, Akselinmäki kertoo.

Pelkän vakuutuksen varaan taloudellista turvallisuutta ei pidä laskea. Yrityksessä tulee huolehtia, että laskujen maksamiselle ja hyväksymiselle sekä ostosopimusten tekemiselle on kirjalliset menettelyohjeet.

Yrityksen uusien työntekijöiden perehdytyksessä kannattaa kiinnittää huomiota myös yrityksen taloudelliseen turvallisuuteen. Työntekijät kannattaa perehdyttää huolellisesti yrityksen laskutuskäytäntöihin ja varmistaa, että jokainen tietää, miten laskut yrityksessä käsitellään.

– Erilaiset väärinkäytökset ja petokset kannattaa ottaa huomioon yrityksen perehdytysprosessissa, jotta väärennetyt laskut tunnistetaan ajoissa. Taitavasti tehdyt väärennökset ovat haastavia kaikille työntekijöille, eivät ainoastaan sijaisille, Akselinmäki muistuttaa.

Lue lisää yrityksen omaisuusvakuutuksista

1.7.2019

 Tulosta