Kymmenen ohjetta ennen matkaa

Muista passi, viisumi ja vakuutukset. Tarkista etukäteen, mitä rokotuksia tarvitset kohdemaassa ja hoida ne kuntoon. Matkailijan muistilistamme helpottaa matkavalmistelujasi.

1. Passi, viisumi ja matkaliput

Tarkista hyvissä ajoin ennen matkaa, että tarvittavat matka-asiakirjat - kuten passi ja viisumi - ovat voimassa. Varmista myös matkalipuista kuljetusten lähtö- ja saapumisajat.

2. Vakuutus on tarpeen

Tarkista matkavakuutusturvasi. Jos sinulla ei ole jatkuvaa matkavakuutusta, ota matkakohtainen vakuutus ajoissa. Vain ajoissa hankittu matkustajavakuutus sisältää peruutusturvan. Jos aiot harrastaa urheilua matkan aikana, tarkista että vakuutuksesi kattaa sen. Ennen Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntautuvaa automatkaa on syytä olla yhteydessä vakuutusyhtiöön vakuutusturvan selvittämiseksi. Ulkomailla autolla ajettaessa on aina syytä pitää mukana kansainvälinen liikennevakuutustodistus eli vihreä kortti, jonka saat omasta liikennevakuutusyhtiöstäsi. 

3. Rokotukset kuntoon

Hanki tarvittavat rokotukset ja rokotustodistukset. Tietoja määräyksistä saat mm. terveyskeskuksesta, rokotuspoliklinikalta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaasta. Matkustajalla tulisi aina olla rokotus jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan sekä tarvittaessa MPR- ja poliorokotus. Matkakohteesta riippuen saatat tarvita muitakin rokotuksia tai esim. malarialääkitystä jo etukäteen.

4. Mukaan otettava lääkitys ym.

Varaa mukaan tarvitsemasi peruslääkitys. Ota huomioon matkojen mahdolliset viiveet. Pakkaa alkuperäispakkauksissa olevat lääkkeet, reseptit ja tarvitsemasi hoitovälineet aina käsimatkatavaroihin. Varmista ennen lentomatkaa käsimatkatavaraa koskevat rajoitukset. Jos tarvitset välttämättä silmälaseja, ota varasilmälasit mukaan.

5. Mukaan kopiot asiakirjoista

Ota passin kuvasivusta, matkalipuista ja muista matka-asiakirjoista valokopiot mukaan matkalle. Kopioista on apua mahdollisessa katoamistapauksessa.

6. Mukaan todiste matkavakuutuksesta

Ota mukaan matkavakuutuskirja tai -kortti. Esittämällä jomman kumman näistä voit yleisimmissä lomakohteissa saada vakuutuksesta korvattavat lääkäripalvelut käyttämättä omaa rahaa. Fennian käyttämät sopimuslääkärit ulkomailla löydät Sopimuslääkärit ulkomailla -sivultamme tai mobiilisivustoltamme m.fennia.fi. Vakuutuskirjassa ja -kortissa on myös Fennian yhteystiedot ongelma- ja hätätilanteiden varalle.

7. Rahaa vai muita maksuvälineitä

Ota mukaan vain välttämätön määrä käteistä, älä lainkaan turhia arvoesineitä. Valuuttaa voit ottaa myös matkashekkeinä. Luottokorteilla voit useissa kohteissa nostaa käteistä. Luottokortit eivät kuitenkaan kelpaa kaikkialla maksuvälineinä. Jotkut autovuokraamot ja majoitusliikkeet saattavat toisaalta edellyttää maksua nimenomaan luottokortilla. Tarkista oman luottokorttisi käyttökelpoisuus ja tarpeellisuus. Tarkista pankilta tai matkanjärjestäjältä käyttökelpoinen valuutta. Tarkista myös, että tililläsi on rahaa hätätilanteisiin.

8. Tarpeellisia pakkausohjeita

Älä kuljeta laukussasi kenenkään tuntemattoman tavaraa. Kiinnitä laukkuun nimi- ja osoitelappu; irtoamisen varalta myös sisäpuolelle. Ota huomioon kuljetusyhtiöiden ohjeet ja ehdot ja tutustu kuljetusyhtiöiden turvaohjeisiin ennen matkaa. Ota vaikkapa kännykälläsi kuvat matkalaukusta ja laukun sisällöstä. Niistä on apua laukun katoamistapauksessa.

9. Jätä yhteys- ym. tiedot kotiväelle

Anna hotellitietosi ja muut tavoittamiseksesi tarpeelliset tiedot kotiväellesi tai muulle yhteyshenkilölle. Jätä myös tieto siitä, missä yhtiössä vakuutuksesi on.

10. Ole ajoissa lähtöpaikalla

Tarkista lähtöaikataulu ennen matkaa ja huolehdi siitä, että olet riittävän ajoissa lähtöpaikalla. Ota huomioon, että lähtöpaikoilla voi olla jonoja lähtöselvityksen lisäksi myös passi- ja turvatarkastusten yhteydessä.

Lisätietoa matkavakuutuksesta

13.12.2012

 Tulosta