Kodinkone kosahti - korvaako kotivakuutus?

Kodinkone kosahti

Marraskuussa 2018 tekemäämme kyselyyn vastanneista 42 prosenttia jättää astianpesukoneen päälle poistuessaan kotoa. Monen perustelu toimintaan voi olla se, että “ei ennenkään ole mitään sattunut”.

Meille vakuutusyhtiössä kuvio on kuitenkin tuttu. Yksin tiskaamaan jätettyyn koneeseen tulee oikosulku ja se syttyy tuleen. Kun kotona ei ole ketään, paloa ei huomata ajoissa ja tuhot ovat sen mukaisia. Yksin päälle jätetty tiskikone on vain yksi esimerkki monista viattoman kuuloisista tilanteista, joilla voi olla vakavia seurauksia.

Jotta vakuutusmaksut pysyisivät siedettävinä, joudumme tekemään vakuutusehtoihin joitain rajoituksia. Helposti ehkäistävissä olevat vahingot ovat esimerkiksi sellaisia. Emme missään nimessä halua sinulle sattuvan vahinkoa, etenkään sellaista, josta maksettavaa korvausta jouduttaisiin rajoittamaan. Sen sijaan suosittelemme sinua perehtymään vakuutustesi rajoituksiin ja suojeluohjeisiin. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, se kannattaa.

Tässä muutamia esimerkkejä kodinkonevahinkojen korvattavuutta koskevista rajoituksista ja suojeluohjeista ja miksi ne ovat olemassa:

1. Vakuutus korvaa vain yllättävät vahingot. Ei tiensä päähän tullutta kodinkonetta.

Autamme sinua selviämään arjesta silloin, kun jonkin laitteen yllättävä hajoaminen pistää kapuloita rattaisiin. Vakuutukset kattavat yllättävät, ennalta arvaamattomat vahingot - eivät kulumaa tai iän tuomia “ominaisuuksia”, jotka ovat olleet odotettavissa.

Milloin en saa korvausta?
Kun vanhan pesukoneesi käytössä kuluneet laakerit sanovat itsensä irti.

Milloin saan korvauksen?
Kun pesukoneesi lakkaa yhtäkkiä toimimasta ohjelmistovian vuoksi.

2. Kodinkoneen arvo laskee iän myötä. Siksi myös siitä maksettava korvaus pienenee.

Käytetystä kodinkoneesta ei koskaan saa myydessä uuden hintaa. Siksi vakuutuksesta saatava korvauskin perustuu hajonneen laitteen arvoon tänä päivänä. Kodinkoneen päivänarvon voit arvioida laskurillamme.

Milloin en saa korvausta?
Kun hajonnut jääkaappisi on niin vanha, että sen päivänarvo on alhaisempi kuin omavastuusi.

Milloin saan korvauksen?
Jos korkeintaan 6 vuotta vanha jääkaappisi lakkaa yhtäkkiä toimimasta eikä vika ole korjattavissa, hankintapalvelumme hoitaa sinulle uuden vastaavan jääkaapin kotiin kannettuna. Maksat jääkaapista vain mahdollisen omavastuun.

3. Jotta osaisit välttyä ehkäistävissä olevilta vahingoilta ja vakuutusmaksut pysyisivät siedettävinä, vakuutuksissa on suojeluohjeita.

Meillä on pitkä kokemus siitä, millaisia helposti ehkäistävissä olevia vahinkoja ihmisille sattuu. Perehtymällä vakuutustesi rajoituksiin voit välttyä yleisimmiltä ehkäistävissä olevilta vahingoilta - ja yllättäviltä korvauspäätöksiltä.

Milloin korvausta voidaan alentaa?
Kotimatkalla puhelimella käynnistämäsi uuden tiskikoneen poistoletku vuotaa ja tuhoaa keittiön lattian. Saamaasi korvausta alennetaan, koska suojeluohjeiden mukaan tiskikoneen käyttöä on valvottava palo- ja vuotovaaran vuoksi.

Milloin saan täyden korvauksen?
Astut tiskikoneesta vuotaneeseen lätäkköön. Sammutat tiskikoneen, suljet vesihanan ja kuivaat lattian heti. Lattialle ei ehdi aiheutua vahinkoa ja tiskikoneesi hajonnut luukku korjataan vakuutuksesi piikkiin.

4. Kodinkoneiden huolimattomalla käytöllä voi olla vakavia seurauksia. Siksi suojeluohjeiden noudattaminen kannattaa.

Suojeluohjeisiin on kirjattu tilanteita, joiden seuraukset voivat olla tuhoisia. Suojeluohjeita noudattamalla voit siis välttyä vakavilta, jopa ihmishenkiä vaativilta vahingoilta.

Milloin korvausta voidaan alentaa?
Kotitalosi päädyssä ollut kylmä varasto tuhoutuu yöllä tulipalossa. Palo on vähällä levitä asuinrakennukseen, jossa perheesi nukkuu. Palon syttymissyyksi selviää pakkasen aiheuttama arkkupakastimen kompressorin ylikuumeneminen. Saamaasi korvausta alennetaan, koska suojeluohjeissa kylmälaitteiden käyttö tiloissa, joissa lämpötila laskee nollan alapuolelle, kielletään palovaaran vuoksi.

Milloin saan täyden korvauksen?
Keittiössä oleva jääkaappipakastin lakkasi toimimasta ja suli. Saat laitteesta täyden korvauksen ja säästyt lisävahingoilta, koska olet tarkistanut kaapin takaa pölyjä imuroidessasi, että sulamisvesi menee haihdutusastiaan ja olet asentanut kaapin alle vuotoa rajaavan turvakaukalon. Vuosittaisella imuroinnilla huolehdit, ettei jääkaappipakastimen taakse kertyvä pöly aiheuta palovaaraa.

5. Käyttöohjeiden lukeminen kannattaa - myös vakuutuskorvausten kannalta.

Kun kodinkoneen tarkoituksen vastaisen käytön epäillään aiheuttaneen laitteen rikkoutumisen, vilkaistaan vakuutusyhtiössä laitteen käyttöohjeita. Käyttöohjeita noudattamalla varmistat, että voit käyttää laitetta mahdollisimman pitkään turvallisesti.

Milloin en saa korvausta?
Robotti-imuri ajaa parvelta alas ja hajoaa. Käyttöohjeet kieltävät imurin käytön korkeilla tasoilla putoamisvaaran vuoksi, joten vakuutus ei korvaa hajonnutta robotti-imuria.

Milloin saan korvauksen?
Käyttöohjeiden mukaan robotti-imurisi osaa varoa tippumista, mutta toimintahäiriön vuoksi imuri ajaa silti parvelta alas ja hajoaa. Saat imurin hajoamisesta korvauksen.

Huomaathan, että eri vakuutusyhtiöiden kotivakuutusten ehdot eroavat toisistaan ja ehdot uudistuvat säännöllisin väliajoin. Esimerkit pätevät Fenniaturvan kotivakuutuksen viimeisimpiin vakuutusehtoihin 14.11.2018.

Tutustu kotivakuutuksiimme

Perehdy Fenniaturvan vakuutusehtoihin

 

14.11.2018

 Tulosta