Käytettyä autoa ostamassa? Huomioi ainakin nämä asiat

Käytettyä autoa ostamassa? Huomioi ainakin nämä asiat

Käytettyä autoa ostaessa on tärkeää tutustua huoltokirjaan ja varmistua ajoneuvon kunnosta. Auto kannattaa myös vakuuttaa mahdollisimman pian.

Yksityiseltä vai autokaupasta?

Käytetyn auton voi ostaa suoraan yksityiseltä kuluttajalta tai autoliikkeestä. Yksityiseltä ostettaessa kannattaa auto käyttää puolueettomassa kuntotarkastuksessa, jossa selvitetään ajoneuvon kunto ja mahdolliset viat. Kuntotarkastuksen avulla on helpompi varautua myös mahdollisiin korjaustarpeisiin. Yksityishenkilöltä ostettaessa ostajan turvana ei ole kuluttajansuojalakia tai takuuta, joten auton tekninen kunto tulee määritellä ostohetkellä.

Yksityiseltä ostettaessa kannattaa etukäteen tarkastaa, että ajoneuvovero on maksettu ja auto on asianmukaisesti katsastettu. Trafin ylläpitämästä rekisteristä voi selvittää ajoneuvon omistajan sekä muita tietoja ajoneuvosta. Rekisteriotteen ilmoitusosan tiedot on syytä täyttää yhdessä myyjän kanssa ja varmistaa, että ilmoitusosa ja tekninen osa vastaavat toisiaan.

Autoliikkeestä ostettaessa kuluttajansuoja on ostajan turvana. Käytetylle autolle on mahdollista saada myös takuu. Suositeltavaa onkin ottaa takuu esimerkiksi kuudeksi kuukaudeksi, minkä aikana mahdolliset viat yleensä käyvät ilmi. Varmuuden vuoksi auto kannattaa myös huollattaa takuuaikana.

Vakuutus kuntoon

Yksityiseltä ostettaessa edellisen omistajan vakuutus on voimassa seitsemän vuorokautta uuden omistajan eduksi. Oma vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisimman pian, sillä edellisen omistajan vakuutuksen laajuudesta on harvemmin tietoa. Vakuutus on helppo ja nopea ostaa Fennian verkkosivujen kautta.

Käytetyn auton ostajan muistilista

  • Tutustu huolellisesti ajoneuvoon ja auton huoltokirjaan: Missä auto on huollettu? Onko huoltohistoria aukoton? Vastaako auto huoltokirjan ilmoittamaa kilometrimäärää? Selvitä mahdollisimman perusteellisesti auton käyttöhistoria ja mahdolliset kolarivauriot.
  • Jos olet ostamassa autoa yksityishenkilöltä, tarkista, että auto on katsastettu ja ajoneuvovero on maksettu. Löydät tiedot Trafin ajoneuvotietopalvelusta.
  • Käytä yksityishenkilöltä ostettaessa puolueetonta asiantuntijaa ajoneuvon kunnon määrittämiseen. Esimerkiksi katsastusasemat tekevät ajoneuvojen kuntotarkastuksia. 
  • Täytä ja allekirjoita rekisteriote yhdessä myyjän kanssa. Tarkista, että ilmoitusosa ja tekninen osa vastaavat toisiaan. Tee rekisteri-ilmoitus seitsemän päivän sisällä luovutuksesta.
  • Koeaja ajoneuvo ja aja riittävän pitkä matka, jotta saat hyvän tuntuman autoon ja esimerkiksi jarruihin.
  • Vanhan omistajan autovakuutus on voimassa uuden omistajan eduksi seitsemän vuorokautta. Oma vakuutus kannattaa kuitenkin ottaa heti, sillä vanhan omistajan vakuutuksen laajuudesta ei ole tietoa.
  • Autoliikkeestä ostettaessa kannattaa harkita takuun ottamista. Ajoneuvo on myös hyvä huollattaa takuun voimassaoloaikana.
  • Osta omien tarpeittesi mukainen auto. Erikoisen auton korjaaminen maksaa yleensä perusautoa enemmän. Esimerkiksi ulkomailta tuodaan usein ajoneuvoja, joiden korjaaminen on kallista.

25.7.2019

 Tulosta