Kananmunacocktailista kaurapuuroon – Elsa Ahoselle liikunta on elämäntapa

Liikunta on Elsalle elämäntapa

Nelikymppinen Elsa Ahonen ei voi kuvitella elämää ilman liikkumista. Säännöllinen liikkuminen pitää yllä toimintakykyä ja tekee hänestä lempeämmän perheenäidin.

Metallikehyksiset lasiovet liukuvat kiinni Elsa Ahosen astuessa ulos. Elsa kumartuu varmistamaan, että lenkkareiden nauhat ovat kunnolla kiinni ennen kuin kirmaa kevyeen juoksuun. Päivä ortopedisessa leikkaussalissa on täyttynyt olka- ja kyynärpäiden tähystysleikkauksista.
 
Suuri betoninharmaa sairaalarakennus, jossa Elsa on päivänsä viettänyt, pienenee ja painuu horisonttiin. Sitä Elsa ei kuitenkaan näe, sillä rintamasuunta on eteenpäin, kotia kohti. Askel askeleelta myös työasiat painuvat pois mielestä. 

Voimailua leikkaussalissa

Elsan on vaikea kuvitella elämää ilman urheilua ja sen aikaansaamaa endorfiiniryöppyä. Nuorena Elsa pelasi SM-tasolla koripalloa ja haaveili urheilu-urasta. Elsasta ei kuitenkaan tullut ammattiurheilijaa, mutta hyvä kunto ja terveellinen elämäntapa ovat keskeisessä asemassa myös sairaalatyössä.
 
 – Liikkuminen merkitsee minulle toimintakyvyn ylläpitoa. Jos en pitäisi itsestäni huolta, en välttämättä olisi työkykyinen, leikkaussalihoitajana toimiva Elsa kertoo.
 
Työ leikkaussalissa on fyysistä. Lihasvoimaa tarvitaan nukutettujen potilaiden siirtämiseen leikkaustasolta sänkyyn. Toisinaan Elsa seisoo työpäivän aikana useita tunteja liikkumatta ja pitää pitkiä aikoja kameraa tai instrumentteja paikoillaan. Siihen tarvitaan staattista voimaa. 

Koukussa liikuntaan 

Elsa on liikkunut aktiivisesti koko elämänsä muutamaa lyhyttä taukoa lukuun ottamatta. Lapsena Elsan vapaa-ajasta kului leijonanosa kirkkiksen, purkkiksen, hipan ja muiden lähiölapsille tuttujen ulkoleikkien parissa. Koripallojengiin Elsa meni mukaan 12-vuotiaana, ja pian joukkue kisasikin jo SM-tasolla. 
 
Vaikka liikkuminen ei ole enää yhtä tavoitteellista kuin nuorena, tuntee kahden lapsen äiti olonsa levottomaksi jos ei pääse säännöllisesti treenaamaan.
 
– Jos olen ollut vaikkapa flunssassa ja tavallista pidempään liikkumatta, huomaan olevani myös kiukkuisempi äiti. Tarvitsen liikuntaa, Elsa sanoo. 
 
Hän on valmis tinkimään monesta muusta, jotta pääsee urheilemaan. 
 
– Syödään vaikka eineksiä ja annetaan nurmikon rehottaa. Liikkuminen on minulle elämäntapa ja siitä en ole valmis tinkimään. 

Kananmunacocktail treenipalaksi

Nuorempana Elsan urheilu oli toisinaan armotonta ja treenit rajuja. Ennen treenejä Elsa saattoi rikkoa kolme kananmunaa lasiin, vatkata munat sokerin kera haarukalla sekaisin ja kulauttaa seoksen kurkusta alas. Se oli parikymppisen mielestä kelpo valmistautuminen urheilusuoritukseen.
 
Nelikymppisen keho vaatii eri tavalla lempeyttä ja lämmittelyä. Myös kananmunacocktail on vaihtunut kaurapuuroon ja muuhun ravitsevaan ruokaan. 
 
– Iän myötä liikunta ei ole enää yhtä rajua kuin ennen. Nykyään lämmittelen ja valmistaudun hyvin. 

Turvaa vakuutuksella

Elsa palasi pari vuotta sitten koripalloharrastuksen pariin. Vaikka tauko oli venähtänyt parinkymmenen vuoden mittaiseksi, on Elsa huomannut lajitaidon säilyneen hyvänä. Sen sijaan reaktionopeus oli 16-vuotiaana toista luokkaa. 
 
Elsan polvet ovat kuluneet ja nilkat nyrjähdelleet, mutta vakavilta urheiluvammoilta ja -tapaturmilta hän on välttynyt. Elsalla on liikunnallisen elämän turvana myös tapaturmavakuutus. 
 
– En uskaltaisi olla ilman vakuutusta. Se tuo myös taloudellista turvaa jos jotain sattuisi, Elsa pohtii.
 
Oranssi juoksutakki väpättää kevyessä tuulessa. Tuijarivistön takaa pilkistää valkoinen kotitalo. Elsa vilkaisee kännykkäänsä: kymmenen kilometrin matka taittui reilussa tunnissa. Tyytyväinen ilme paistaa naisen kasvoilta. Juosten taitettu työmatka on paljon enemmän kuin pelkkä fyysinen siirtymä työpaikalta kotiin. Juostessa työasiat ovat unohtuneet, aivot tuulettuneet, ja kotona odottava perhe saa luokseen hyväntuulisen äidin. 
 
 
Tiesitkö, että tapaturmavakuutuksen voi laajentaa kattamaan myös seura- ja kilpaurheilua sekä vaarallisia urheilulajeja. Tutustu tästä tapaturmavakuutukseen.
 

30.8.2019

 Tulosta