Jääkö kotisi tyhjilleen loman ajaksi? Näin vältyt kutsumattomilta vierailta

Jääkö kotisi tyhjilleen loman ajaksi

Lomakaudet ovat murtovarkaiden sesonkiaikaa. Kotikonstit, naapuriapu ja hälytysjärjestelmä ovat hyviä keinoja varkauksien ehkäisemiseksi.

1. Älä jätä kotiasi asumattoman näköiseksi 

Murtovarkaat tarkkailevat taloja ja asukkaiden liikkeitä erityisesti pientaloalueilla. Jos talo jää tyhjilleen, pyydä esimerkiksi naapuria tai ystäviä tyhjentämään postilaatikko säännöllisesti tai keskeytä postin jakelu.

Pyydä ystävää tai naapuria puhdistamaan talvisin kulkutiet lumesta tai kesällä leikkaaman nurmikko poissa ollessasi. 

Pihavaloihin kytketty hämärä- ja liikeilmaisin on myös hyvä keino pitää koti asutun näköisenä. Myös sisävalaisimia kannattaa kytkeä ajastimella syttymään ja sammumaan luonteviin aikoihin.

2. Pyydä naapureita tarkkailemaan ympäristöä

Pientaloalueilla auttaa paljon, jos naapuruston paikalla olevat asukkaat tarkkailevat ympäristöä ja puuttuvat tarvittaessa epäilyttävien liikkujien tekemisiin. Vastavuoroinen auttaminen kannattaa.

3. Lukitse ovet ja ikkunat

Ovet on syytä laittaa takalukkoon tai lukita turvalukolla. Vanhempiin oviin on hyvä asentaa saranatapit, jotka estävät oven avaamisen saranapuolelta. Muista lukita talon kaikki ovet sekä myös vajat ja varastot. Älä jätä ikkunoita auki ja suojaa hyvin maarajassa olevat ikkunat.

4. Vältä lomaviestejä

Älä jätä puhelinvastaajaan tai sosiaaliseen mediaan viestiä, jossa kerrot olevasi lomamatkalla. Julkinen tieto matkasta on kuin kutsu varkaille.

5. Anna ammattilaisen vartioida kotiasi ja hanki turvajärjestelmä

Laita vartioinnista tai turvajärjestelmästä kertovat tarrat esimerkiksi postilaatikkoon, ulko-oviin ja ikkunoihin.

6. Torju palo- ja vuotovahingot

Sammuta virta sähkölaitteista lomalle lähtiessäsi. Sulje myös pesukoneiden, pesualtaiden ja suihkujen hanat.  Pieni tarkistushetki ennen kotoa lähtöä säästää lomalaisen piinallisesti pohtimasta, jäikö silitysrauta päälle.


Huoletonta lomaa!

30.6.2017

 Tulosta