Hanki turvallinen valaisin lastenhuoneeseen

Hehkulamppuvalaisimien lamppujen kuumuus kannattaa ottaa huomioon valaisinta hankittaessa. Etenkin lasten käyttöön tarkoitettujen valaisimien tulisi olla sellaisia, ettei lapsi pääse polttamaan niihin itseään. Jos kuuma lamppu on pitkään kosketuksissa syttyvän materiaalin kanssa, se voi pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon.

Hehkulamppuvalaisimissa vain alle 10 % energiasta kuluu valon tuottamiseen. Kaikki muu energia muuttuu lampun hehkulangassa lämmöksi. Etenkin halogeenilamppuvalaisimien lamput, jotka myös ovat hehkulamppuja, käyvät kuumina, koska lamput ovat hyvin pienikokoisia ja usein myös pieneen tilaan asennettuja. Lampun ympärillä etenkin valaisimen metalliosat tulevat erittäin kuumiksi.

Valaisimille on omat tuotestandardinsa, joita noudattamalla valmistajat voivat varmistaa tuotteidensa turvallisuuden. Standardeissa annetaan maksimiarvot eri osien lämpötiloille. Tuotestandardit sallivat kuitenkin korkeita lämpötiloja sellaisille osille, joita ei normaalisti kosketella valaisimen ollessa toiminnassa, esim. hehkulampulle ja suojalasille.

Lastenhuoneissa ja vastaavissa tiloissa, joissa oleskelee lapsia, ei ole suositeltavaa käyttää valaisimia, joissa on suojaamattomat hehkulamput tai kuumat halogeenilampun suojalasit kosketeltavissa. Lasten tiloissa olisi parasta käyttää ainoastaan sellaisia valaisimia, joiden kuumiin osiin lapset eivät pääse helposti käsiksi. Markkinoilta löytyy erityisesti lapsille suunniteltuja valaisimia, joissa ei ole kuumia pintoja eikä helposti irrotettavia osia. Loisteputkivalaisimien ja energiansäästölamppujen pintalämpötilat ovat alhaiset.

Lapsille kannattaa myös pienestä pitäen kertoa, mitä sähkölaitteilla ei saa tehdä ja mitä pitää varoa. Yleisesti ottaen 230 V:n jännitteellä toimivat sähkölaitteet eivät koskaan ole leluja, vaikka ne siltä näyttäisivätkin.

Valaisimien ja muiden sähkölaitteiden ohjeisiin on aina tutustuttava huolella ennen käyttöä ja ohjeita on noudatettava. Näin vaaratilanteet vältetään mahdollisimman hyvin.

Lisätietoa:

Fennian kotivakuutuksen suojeluohjeet

 

Lähde: Turvatekniikan keskus, TUKES, www.tukes.fi

30.11.2012

 Tulosta