Ensimmäisen oman kodin rauhassa

Fennia - Ensimmäisen oman kodin rauhassa

Välivuotta viettävä Hannah arvostaa ensimmäisessä omassa kodissa sen tarjoamaa rauhaa ja korkeita huoneita. Muutto omilleen on tärkeä askel kohti aikuistumista.

Katutasossa sijaitsevan yksiön ikkunat antavat rauhalliselle sisäpihalle, jossa auringon säteet leikittelevät aitaa vasten. Asunnossa on hiljaista, vain kahvipannu porisee kaasuhellalla.

Eteisessä lojuu pino tyhjiä pahvilaatikoita muuton jäljiltä, ja suojamuoviin käärityt taulut nojailevat seiniin, odottaen ripustusta. Muuten tavarat ovat alkaneet löytää paikkansa 19-vuotiaan Hannah Hasanin ensimmäisessä omassa kodissa.

– Ekana yönä täällä nukuin tosi sikeästi. Olin väsynyt muutosta ja simahdin heti. Aamulla kun heräsin, ihmettelin hetken, että missä olen. Kun hoksasin, niin olin tosi tyytyväinen, ainiin oon mun uudessa kodissa!

Askel kohti itsenäisyyttä

Ajatus omilleen muuttamisesta oli kutkutellut Hannah’in mielessä jo jonkin aikaa. Haaveesta tuli realistinen lukion jälkeen, kun Hannah meni töihin ja tienasi omaa rahaa. Muutto pois kotoa on tärkeä osa itsenäistymistä.

– Tämä on ollut aika iso muutos. Olen joutunut miettimään monia asioita, esimerkiksi rahankäyttöä. Tein töitä ja aloin säästää palkasta jo ennen muuttoa.

Helppoa ensimmäisen vuokra-asunnon saaminen ei ollut. Helsingissä yksiöiden kysyntä on suurta ja hinnat korkealla. Asuntonäytöissä käy joukoittain ihmisiä, ja vuokranantajan suosivat usein vakituisissa työsuhteissa olevia pariskuntia.

– Ramppasin asuntonäytöissä, mutta niissä oli aina tosi paljon ihmisiä. Aloin jo tuskastua.

Vihdoin 27 neliöinen yksiö löytyi kaverin kautta. Kun Hannah meni katsomaan tarjolla olevaa asuntoa, hän ei uskaltanut olla optimistinen.

– Jännitti ja olin varautunut siihen, ettei asunto ole välttämättä kiva. Ihastuin kuitenkin tähän heti: näihin korkeisiin huoneisiin, valkoiseen lautalattiaan ja tunnelmaan. Ja vaikka asunto on ekassa kerroksessa, niin täällä on tosi rauhallista.

Muutto uuteen kotiin sujui kätevästi ystävien avulla.

– Metsästin pahvilaatikoita Facebookin kautta. Vuokrasin pakettiauton, ja kaverit auttoivat kantamaan painavimmat tavarat.

Sisustamalla omanlaiseksi

Kavereista parhaat ovat jo käyneet kylässä ihailemassa uutta asuntoa. Osa heistä asuu vielä kotona, toiset ovat muuttaneet omilleen jo nuorena.

– Olen saanut kavereilta apua myös, jos on täytynyt kysyä jotain, vaikka kunnossapidosta tai lampun asentamisesta.

Hannah’lle tärkeintä kodissa on tunnelma ja pienet yksityiskohdat.

– Kaiken ei tarvitse olla uutta ja kiiltävää. Kodista saa kivan pienillä jutuilla somistamalla.

Asunnossa on mieleistä myös sijainti.

– Täällä on kauniita rakennuksia ja ihana puisto vieressä. Pääsen helposti julkisilla töihin, ja isosiskoni ja paras ystäväni asuvat ihan lähellä.

Oma koti on opettanut paljon uutta. Sähkösopimuksista, kaasuntoimittajista, muuttoilmoituksen tekemisestä ja muista käytännönasioista on täytynyt ottaa selvää.

– Vuokranantaja vaati laajan kotivakuutuksen, mikä on tosi hyvä juttu. Vakuutuksesta on jo ollut hyötyä, kun pudotin puhelimeni ja sen näyttö meni rikki. Ilmoitus oli helppo tehdä netissä, ja vakuutus korvasi korjauksen.

Vaalittuja muistoja ja tulevaisuuden suunnitelmia

Hannah kaataa kahvia muumimukiin ja istahtaa sohvalle, jonka hän sai mukaansa lapsuudenkodistaan. Isoja hankintoja Hannah ei ole joutunut tekemään.

– Olen ostanut jotain pientä, kuten siivousvälineitä, ja vielä täytyy hankkia ruokapöydän tuolit. Muuten minulla taitaa nyt olla kaikki. Sain huonekalut vanhemmilta ja lakanoita ja astioita muilta sukulaisilta.

Perheenjäsenet ja lapsuudenmuistot ovat läsnä myös valokuvissa, joita Hannah on asetellut pöydän päälle. Viherkasvit ja tunnearvoa sisältävät esineet tekevät Hannah’n kodin.

– Tämä vanha kaappi on lempparini. Ja tämän torkkupeiton äiti virkkasi minulle jo ennen kuin synnyin, Hannah esittelee.

Välivuotta viettävä Hannah ansaitsee vuokrarahat sisustusliikkeen myyjänä. Keväällä hän aikoo hakea opiskelemaan arkkitehtuuria.

– Töiden ohella harjoittelen ennakkotehtäviä varten, ja voi olla, että menen myös preppauskurssille.

Oman kodin rauhassa on hyvä valmistautua pääsykokeisiin. Koti tarjoaa myös sopen, jossa voi rauhassa maalata, kuunnella podcasteja ja nauttia aamukahvia sohvalla maaten.

– Täällä on ihanan rauhallista ja saa olla juuri niin kuin itse haluaa. Toivon, että pääsen opiskelemaan Helsinkiin, jotta voin asua tässä vielä pitkään.

Lue Fennian tarjoamista nuorten vakuutuksista.

15.7.2019

 Tulosta